Έκτακτη σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια μετά τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα αρμόδια κρατικά όργανα μετά την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη. Τα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στις Σέρρες και το ένα στη Θεσσαλονίκη και αφορά σε κατοικίδιους χοίρους αγελαίας εκτροφής.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ιογενή ασθένεια που προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους, με κύρια συμπτώματα υψηλό πυρετό, αιμορραγίες στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα, υψηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα που αγγίζει το 100%. Μάλιστα σε περίπτωση που εντοπιστεί εστία τότε μεγάλος μέρος του ζωικού κεφαλαίου θανατώνεται με καταστροφικό οικονομικό αποτέλεσμα για τον κτηνοτρόφο. Σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, το οποίο δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε με την κατανάλωση κρέατος.
Μεταδίδεται με πολλούς τρόπους όπως στενή επαφή των ασθενών με υγιή ζώα, μέσω των εκκρίσεων μολυσμένων ζώων, με μηχανικούς μεταφορείς όπως τσιμπούρια, με την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών και ζωικών υποπροϊόντων και με μηχανικά μέσα μολυσμένα από τον ιό (εξοπλισμός, ρουχισμός, οχήματα). Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της νόσου αποτελούν οι πληθυσμοί αγριόχοιρων, οι οποίοι αποτελούν δεξαμενή του ιού στη φύση και οι οποίοι μετακινούνται ανεξέλεγκτα και μπορούν να διασπείρουν την νόσο σε μεγάλες αποστάσεις.
Ο ιός επιβιώνει στο περιβάλλον και σε αντικείμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν αδρανοποιείται εύκολα αντιθέτως παραμένει εξαιρετικά ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία εφιστά την προσοχή στους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση ζώων (υπεύθυνους σφαγείων, κτηνοτρόφους, εμπόρους/κρεοπώλες) και τους εκτροφείς οικόσιτων χοίρων να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα βιοασφάλειας ώστε να αποτραπεί η είσοδος στην Π.Ε. Κοζάνης και η εξάπλωση της νόσου.
Ιδιαιτέρως προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων εκτατικού τύπου και οικόσιτων χοίρων λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής των ζώων τους με ζώα της άγριας πανίδας. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής δυνητικά μολυσμένων αγριόχοιρων με εκτρεφόμενα χοιρινά, με ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης που θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.
Οι εντατικές εκμεταλλεύσεις κλειστού τύπου εξυπακούεται ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα βιοασφάλειας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αυστηρό έλεγχο της εισόδου και εξόδου ζώων στην εκμετάλλευση, αποφυγή άσκοπων επισκέψεων από ανθρώπους στην μονάδα, κατάλληλη περίφραξη που αποτρέπει την είσοδο άγριων ζώων, κατάλληλη ένδυση του προσωπικού, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, αποφυγή αγοράς ζωοτροφών από περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου και από χώρες (π.χ Βουλγαρία) όπου η νόσος ενδημεί καθώς και σχολαστικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις εκτροφής και οχημάτων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δείχνουν και οι κυνηγοί αγριόχοιρων, κυρίως στη σωστή διαχείριση των θηραμάτων, δίνοντας μεγάλη σημασία στον ενδεδειγμένο χειρισμό των εντοσθίων ή άλλων υποπροϊόντων αγριόχοιρου (πχ αίμα, δέρμα, κόκκαλα) έτσι ώστε να αποτραπεί η επαφή και κατανάλωση τους από οποιοδήποτε οικόσιτο ή άγριο ζώο και ιδίως λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων βιοασφάλειας εάν οι κυνηγοί αγριόχοιρων έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους.
Οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων (χοίροι που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται σε δήλωση των χοίρων και της εκτροφής τους στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ απαγορεύονται αυστηρά οι αγοραπωλησίες ζώων από παράνομους πλανόδιους εμπόρους.
Έκτακτη σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Χθες Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα στο διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης. Η σύσκεψη έγινε μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρου Χατζηζήση και εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τρόποι συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ιδίως των κτηνιατρικών και δασολογικών υπηρεσιών και των χοιροτροφικών και κυνηγητικών φορέων, όσον αφορά τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
«Είμαστε συνεχώς σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και προστασία της επικίνδυνης αυτής επιζωοτίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηζήσης.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr