Πυρκαγιές: Η βοήθεια της ΕΕ στις μεσογειακές χώρες

4 Min Read

Καθώς διάφορες χώρες είναι αντιμέτωπες με ταχέως εξαπλούμενες πυρκαγιές, η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειες πυρόσβεσης και παρέχει πολύτιμη στήριξη στις πληγείσες κοινότητες. Από τις 18 Ιουλίου ως σήμερα, 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη και πάνω από 490 πυροσβέστες έχουν σταλεί στην Ελλάδα και στην Τυνησία.

Οι δύο μεσογειακές χώρες ενεργοποίησαν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (RESCEU) και η απάντηση ήταν άμεση. Δέκα χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σερβία) συνεισφέρουν μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Συνολικά, πάνω από 490 πυροσβέστες και επτά αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ένας αξιωματικός σύνδεσμος της ΕΕ στηρίζει τον συντονισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ το σύστημα δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus εκτιμά τις ζημιές σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Ρόδου.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Επιπλέον, δύο αεροσκάφη Καναντέρ από το απόθεμα rescEU που φιλοξενείται στην Ισπανία αποστέλλονται στη βορειοδυτική Τυνησία.

Janez Lenarčič

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Οι πυρκαγιές που πλήττουν την περιοχή της Μεσογείου απαιτούν άμεση και ενιαία αντίδραση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της, είναι πλήρως αλληλέγγυα και έτοιμη να στηρίξει τις πληγείσες χώρες. Μαζί, αποστέλλουμε τους διαθέσιμους πόρους για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την προστασία των πολιτών και των τοπίων μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο Ελλήνων πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους χθες στην Εύβοια, όταν έπεσε το πυροσβεστικό αεροσκάφος τους. Το δυστύχημα αυτό μας θυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι πρώτοι παρεμβαίνοντες διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να σώσουν τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον».

Οι πυρκαγιές, τις οποίες ευνοούν οι ξηρές καιρικές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες, συνιστούν σοβαρή απειλή για τη ζωή, τα μέσα διαβίωσης και τα οικοσυστήματα ολόκληρης της Μεσογείου. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί ένα καίριο μέσο αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο στόλος rescEU περιλαμβάνει: 10 μεσαία αμφίβια αεροσκάφη (τύπου Canadair), 14 ελαφρύτερα αεροσκάφη (τύπου air tractor/fireboss) και 4 ελικόπτερα μεσαίας/βαριάς κατηγορίας.

Το rescEU έρχεται ως συμπλήρωμα της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η οποία σήμερα αριθμεί τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη (τύπου Canadair), πέντε ομάδες επίγειας δασοπυρόσβεσης χωρίς οχήματα και επτά με οχήματα και δύο ομάδες αξιολόγησης/συμβουλευτικής.

Επιπλέον, υπάρχουν περισσότεροι από 400 προκαθορισμένοι πυροσβέστες όλο το καλοκαίρι.

Για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να υποστηρίξει τα κράτη μέλη αυτή την εποχή των πυρκαγιών, η ΕΕ ενίσχυσε επίσης το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης με μια ειδική ομάδα υποστήριξης για τις πυρκαγιές για την παρακολούθηση, την πρόβλεψη και την έγκαιρη δράση.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ενεργοποιήσουν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για να ζητήσουν βοήθεια για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Το rescEU ενισχύει την ανταπόκριση της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής προστασίας με τη δημιουργία αποθεματικού που κινητοποιείται όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα εθνικά μέσα.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση