Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιώργο Κασαπίδη μιλά στον «Χ»
Μπορεί να σπούδασε αεροναυπηγός όμως τον κέρδισε ο κλάδος της ενέργειας και των τηλεθερμάνσεων. Ο λόγος για τον 45χρονο Αντώνη Δημητρίου από την Κοζάνη, ο οποίος και σε αυτές τις εκλογές επέλεξε να δείξει «συνέπεια» και να συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό του Γιώργου Κασαπίδη. Όπως είπε στον «Χ» η επιλογή του αυτή ήταν απόλυτα συνειδητή βλέποντας πως το «σχέδιο που εκπόνησε ο Γιώργος Κασαπίδης θα τρέξει αποτελεσματικά την επόμενη πενταετία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αντώνης Δημητρίου συμμετείχε για πρώτη φορά στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μπορεί να μην πέρασε το νήμα για να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση αλλά φρόντισε να αναπτύξει δράση στο παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που συμμετείχε στην Διοικούσα Επιτροπή. Παράλληλα, ως Προϊστάμενος του Τμήματος Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. αλλά και ως εργαζόμενος στο Τμήμα Τηλεθερμάνσεων της Εταιρείας, θεωρείται από τους «μετρ» των ενεργειακών θεμάτων αφού συμμετείχε καις το πρότζεκτ παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Άη Στράτη.
«Όταν το 2019 άκουσα την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για απολιγνιτοποίηση δεν ξαφνιάστηκα. Από το 2012, όταν ήρθε η τρίτη και σκληρότερη φάση στο χρηματιστήριο των ρύπων, έβλεπα πως η απομάκρυνση από τον λιγνίτη ερχόταν ολοένα και πιο κοντά. Η αλήθεια είναι πως όταν αποτυπώθηκαν και στα χαρτιά οι επιπτώσεις τότε είδαμε στην πράξη τι σημαίνει αλλά το αντιμετωπίζω ως ευκαιρία για την αλλαγή που είχε ανάγκη η περιοχή για να ξεφύγει από την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη» εξήγησε ο κ. Δημητρίου. Ο ίδιος ξέρει από «πρώτο χέρι» τις επιπτώσεις γιατί συμμετείχε σε όλες τις μελετητικές ομάδες που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο της ενεργειακής μετάβασης.
Ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία του για το χρονοδιάγραμμα της Μετάβασης κάτι που χαρακτηρίζει ως πρόκληση. «Είμαστε στο σήμερα και πρέπει να δούμε μπροστά. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση το καινούργιο που θα έρθει είτε είναι υδρογόνο, είτε ΑΠΕ κ.ο.κ. να μας οδηγήσει σε γάγγραινα. Δεν είμαι υπέρ της μονοκαλλιέργειας αλλά υπέρ ενός μοντέλου που θα συνδυάζει μια βεντάλια τεχνολογιών και καινοτόμων πραγμάτων που θα βγάλουν την Δυτική Μακεδονία από την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως είπε, όταν άκουσε τον Γιώργο Κασαπίδη να μιλά για το υδρογόνο το 2019 και σε τέτοια έκταση, ξαφνιάστηκε και θεώρησε πως κάτι δεν πάει καλά σε αυτά που έλεγε. «Ωστόσο μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και την ενεργειακή κρίση και την μεταστροφή της Ευρώπης και των αναφορών στην αποθήκευση καυσίμου και στο υδρογόνο, είπα ότι ο Γιώργος Κασαπίδης ήταν πραγματικά διορατικός» σχολίασε.
Ο Αντώνης Δημητρίου θεωρεί πως τα σχέδια που έγιναν την τελευταία πενταετία στο πλαίσιο της μετάβασης ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και πως εντός της επόμενης πενταετίας θα πάρουν σάρκα και οστά. «Ωρίμασαν κάποια έργα μελετητικά και η Περιφερειακή Αρχή φρόντισε να ετοιμάσει τις υποδομές για να υιοθετηθεί καλύτερα το Σχέδιο. Για παράδειγμα ένα έργο που βοηθάει είναι η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου των Επιχειρηματικών Πάρκων στη Δυτική Μακεδονία που θα υποδεχτούν επιχειρήσεις. Μάλιστα από το αρμόδιο υπουργείο τρέχει τώρα και η δημιουργία του Φορέα Υλοποίησης των Πάρκων αυτών και θα δούμε να εφαρμόζεται η καινοτομία στην πράξη» πρόσθεσε.
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Κασαπίδη, θεωρεί την Δυτική Μακεδονία ως ένα από τα ομορφότερα μέρη της χώρας και της Ευρώπης. Ο συνδυασμός βουνού και νερού (λίμνες και ποτάμια) πιστεύει πως αν εκμεταλλευτούν σωστά τότε η συγκεκριμένη περιφέρεια θα πάρει τη θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη». Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ειδικοί σε όλα και να μιλάμε για όλα χωρίς να ξέρουμε. Εγώ γνωρίζω τα ενεργειακά και μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για αυτά συνεπώς δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια ευκολία για τον τουρισμό. Όμως ταξιδεύοντας στην Ευρώπη είδα μέρη που δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από την Δυτική Μακεδονία. Άρα κάτι κάνουμε λάθος διαχρονικά σε αυτήν την περιοχή και πρέπει να το εντοπίσουμε, να το διορθώσουμε και να πάμε παρακάτω» επεσήμανε ο κ. Δημητρίου.