Τα στοιχεία της απογραφής του 2021 επιβεβαίωσαν μια σκληρή αλήθεια για την περιοχή του Βοΐου, χωρίς βέβαια να εκπλήσσει κανέναν: ο πληθυσμός του Δήμου μειώθηκε σε 14.947 το 2021 από 18.386 κατοίκους το 2011, ενώ το 2001 ήταν 22.247. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα, τα χωρία του Βοϊου που παλιότερα έσφυζαν από ζωή(όχι δεκαετίες πίσω, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν) ερημώνουν. Το ίδιο ανησυχητικό για την περιοχή, χωρίς και σε αυτή την περίπτωση να εκπλήσσει κανέναν, είναι τα στοιχεία για τη γήρανση του πληθυσμού. Αναφέρω χαρακτηριστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 2018: οι μαθητές Δημοτικών σε σχολεία του Βοίου το 2011 ήταν 908, ενώ το 2018 μόλις 692. Χωρίς να έχω στοιχεία για τον συγκεκριμένο αριθμό το 2023, φαντάζομαι ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο. Καλύτερη απόδειξη για όλα τα παραπάνω είναι μια απλή βόλτα στο Βόιο.
Χωρίς, λοιπόν, να ανακαλύπτουμε την Αμερική, ο πληθυσμός του Βοίου συρρικνώνεται, γερνάει επικίνδυνα. Είναι βασικότατο ζήτημα για την περιοχή, ζήτημα το οποίο κυριαρχεί σαν προβληματισμός σε κάθε Βοϊάτη, ζήτημα το οποίο πρέπει να έχει κεντρική θέση στην συζήτηση μπροστά στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες: έλλειψη εργασίας, έλλειψη υποδομών σε Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό, έλλειψη συγκοινωνίας που να συνδέει τα χωρία ιδιαίτερα του Άνω Βοίου με τα κέντρα του, συνολικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Δεν είναι μόνο αυτές, θα μπορούσαμε όμως να τις θεωρήσουμε τις σημαντικότερες αιτίες που ωθούν νέους που αγαπάνε τον τόπο τους να φύγουν από αυτόν.
Όσο χρήσιμες και να είναι οι διαπιστώσεις, είναι συγκεκριμένο το ερώτημα που συναντάμε από συνδημότες μας κάθε ηλικίας σε κάθε χωριό του Βοίου, μικρότερο ή μεγαλύτερο: Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό, τι θα έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση ως πλειοψηφία στο Δήμο Βοίου. Προφανώς και δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι η ερήμωση που συντελείται στην περιοχή μας αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές στην χώρα με τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι αποτέλεσμα διαχρονικών πολιτικών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν σε απαξίωση και συρρίκνωση παραγωγικούς κλάδους, μεταφορά κεφαλαίων σε άλλους. Υπενθυμίζεται ότι η Δυτική Μακεδονία κατέχει την καθόλου τιμητική «πρωτιά» σε ποσοστά ανεργίας (20%). Το παραπάνω στην περιοχή του Βοίου εκφράζεται με την συρρίκνωση του κλάδου της γούνας, με μεγάλο ποσοστό πληθυσμού της Σιάτιστας και των γύρω περιοχών να βλέπει ως διέξοδο εποχικές εργασίες (είτε ως εργάτες γης είτε στον τουρισμό – «σεζόν»), ευρύτερα στο Βόιο με τη δυσκολία νέων και όχι μόνο αγροτοκτηνοτρόφων να επιβιώσουν, να καταφέρουν να μείνουν στην γη τους, στα χωριά τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω η σημαντική αύξηση κυρίως των νέων που μεταναστεύουν εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.
Είναι λογικά λοιπόν τα ερωτήματα που προκύπτουν απέναντι στην τωρινή Δημοτική Αρχή: α) Τι έκανε, ποια μέτρα διεκδίκησε από την Κυβέρνηση, για να στηρίξει πραγματικά χιλιάδες οικογένειες γουνεργατών, μικρών γουνοποιών που για δεκαετίες απασχολήθηκαν στη γούνα; β) πως στηρίζονται οι αγρότες, κυρίως οι νέοι, που πέρα από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές (πχ αγροτική οδοποιία) βλέπουν τον Δήμο Βοίου να παίζει ρόλο ντίλερ για ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά πλήν Γαλατινής, ανεμογεννήτριες) χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν ότι ο χώρος τοποθέτησης των ΑΠΕ είναι βοσκοτόπια, γόνιμη γη κτλ; Η ακόμη, μπορούν να απαντήσουν στην αγωνία ενός νέου, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (τα γνωστά 2μηνα κτλ), πρακτική που ακολουθεί κατά το δοκούν η τωρινή Δημοτική Αρχή;
Επιπλέον, από το μεγαλύτερο κέντρο μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό του Βοίου, η έλλειψη σε υποδομές είναι εμφανής, δεν μπορεί να «σουλουπωθεί» από κανένα «ιλουστρασιόν» έντυπο που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες η παράταξη του νυν Δημάρχου. Από τα 2 Κέντρα Υγείας που «φυτοζωούν» παρά την προσπάθεια των εργαζομένων σε αυτά, τα σχολεία που κλείνουν το ένα μετά το άλλο (τελευταίο στην μεγάλη λίστα το Νηπιαγωγείο Μικροκάστρου), τις υποδομές για ενασχόληση με τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό που φαντάζουν για πολλά χωριά μας σαν κακό ανέκδοτο. Δεν μηδενίζουμε, αναγνωρίζουμε πχ ότι η διοργάνωση του Fiesta Voio, αν και ζημιογόνα οικονομικά, έδωσε την ευκαιρία στους συνδημότες μας να έρθουν σε επαφή με γνωστούς καλιτέχνες, το Fiesta Voio όμως κράτησε μόνο για 4 μέρες, τι συμβαίνει τις υπόλοιπες 361; Είναι βασικό ζήτημα, για παράδειγμα, η ουσιαστική στήριξη του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας σε υποδομές και όχι μόνο.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η συνολική παρουσίαση του προγράμματος μας, δεν θα μπορούσε να γίνει άλλωστε μέσα σε λίγες γραμμές. Δεν ονειροβατούμε, γνωρίζουμε τις συνθήκες, την έλλειψη χρηματοδότησης. Η βασική μας διαφορά με την σημερινή Δημοτική Αρχή είναι ότι δεν θα συμβιβαστούμε με αυτές, βάζουμε πραγματικά στο κέντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Με τη Λαϊκή Συσπείρωση πλειοψηφία στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο , τα παραπάνω μπαίνουν σε προτεραιότητα, από την άποψη της κάλυψης των πραγματικών αναγκών μας, εγγυόμαστε ότι θα είμαστε μπροστά στη διεκδίκηση όλων των παραπάνω, αξιοποιώντας όλους τους ανθρώπους του τόπου μας. Από αυτή την άποψη, οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ειδικά για τους νέους της περιοχής μας, δεν μπορούν να φανούν σαν «μια από τα ίδια» και πάλι. Με στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με ανάδειξη της σε πλειοψηφία στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά για το Δήμο μας και το τόπο μας.
*Ο Αντάρας Κωνσταντίνος είναι υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βοΐου