Ελίσα Φερέιρα: Δεν εισπράττω σκεπτικισμό για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας

6 Min Read

Τι απάντησε η Επίτροπος Συνοχής σε ερώτηση του «Χ» για την μετάβαση

«Δεν εισπράττω σκεπτικισμό και ότι άλλοι αποφασίζουν για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και όχι οι πολίτες» απάντησε σε ερώτηση του «Χ» η Επίτροπος Συνοχής Ελίσα Φερέιρα, η οποία το πρωί της Πέμπτης στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του προγράμματος Interreg στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, μίλησε για θέματα συνοχής σε συνέντευξη τύπου.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η Επίτροπος απαντώντας στην ερώτηση του «Χ», είπε πως αναγνωρίζει την δυσκολία της αλλαγής και του «σοκ» που προκαλείται από αυτή και πως στόχος τόσο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης όσο και νέων χρηματοδοτήσεων είναι η ομαλότερη εξέλιξη της μετάβασης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους ανθρώπους των περιοχών αυτών.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για τις τύχες τους αλλά η παγκοσμιοποίηση μας αναγκάζει να προχωρήσουμε και η οικονομία προκαλεί αλλαγές και όχι στασιμότητα. Έχουμε λοιπόν εδώ και χρόνια μετάβαση στις βιομηχανίες, στον σίδηρο και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Έχουμε εδώ ανθρώπους από την Πολωνία και την Ισπανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται σε μετάβαση από το 1990, γιατί και η βιομηχανία αλλάζει. Αυτή η μετάβαση είναι κάτι που συμβαίνει και δεν επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες ή από ένα κράτος μέλος. Εγώ δεν έχω την εικόνα ότι υπάρχει σκεπτικισμός και ότι άλλοι αποφασίζουν για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας. Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες σε συνάντηση που είχα για την μετάβαση με φορείς που ασχολούνται με το θέμα δεν μου έδωσαν αυτή την εντύπωση. Αντίθετα όταν συναντήθηκα με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας πριν λίγες εβδομάδες, εισέπραξα ενέργεια και θετική διάθεση με ιδέες και προτάσεις για το αύριο και ενδιαφέρον επενδυτών για την περιοχή, όπως logistic, εργοστάσιο μπαταριών και δεν έχω αυτή την αίσθηση. Οι Βρυξέλλες θέλουν να δημιουργήσουν νέες χρηματοδοτήσεις και να αυξήσουν τις υπάρχουσες για να μειώσουν τις επιπτώσεις από την μετάβαση, μέσω εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης των ανθρώπων, υποστηρίζοντας νέες επιχειρήσεις και νέες δραστηριότητες για την ανάπτυξη της περιοχής, γιατί το να προσπαθείς να κλειστείς στον εαυτό σου και στην συνήθεια είναι κάτι που δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει και δεν είναι μοντέλο βιώσιμο για το μέλλον. Πιστεύω ότι η διαχείριση της μετάβασης είναι επίπονη, είναι περίπλοκη αλλά δεν εισπράττω σε καμία περίπτωση σκεπτικισμό» απάντησε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Συνοχής.

Η διασυνοριακή συνεργασία είναι η ουσία του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος

Ως πρώτη και βασική ευρωπαϊκή προτεραιότητα, στην οποία το πρόγραμμα Interreg συνεισφέρει, έθεσε την μετάβαση σε μια πράσινη και ουδέτερη οικονομία άνθρακα η Επίτροπος Συνοχής Ελίζα Φερέιρα. Κατά την ομιλία της στην ετήσια συνάντηση του προγράμματος στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα το πρωί της Πέμπτης, η Επίτροπος μίλησε για μεγαλύτερη αναγκαιότητα από ποτέ την ανάγκη «απαλλαγής από τον άνθρακα που απαιτεί νέα σκέψη και νέους τρόπους ζωής και εργασίας».

Η κ. Φερέιρα απευθυνόμενη σε αυτούς που «τρέχουν» το πρόγραμμα, ανέφερε πως παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κομμάτι της συνεργασίας των χωρών, η οποία είναι και η βασική προϋπόθεση και το πνεύμα του Interreg. 

«Μόλις πριν από ένα χρόνο, βρισκόμασταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Σήμερα βλέπω με χαρά ότι σημειώνετε καλή πρόοδο στην εφαρμογή. Ορισμένα προγράμματα βρίσκονται ακόμη και στη δεύτερη ή τρίτη πρόσκληση για έργα. Τα προγράμματα Interreg συμφωνήθηκαν και εγκρίθηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι την προηγούμενη περίοδο γιατί μαθαίνουμε προχωρώντας. Έχουμε τώρα μια οικογένεια 86 προγραμμάτων που προσφέρουν επί τόπου επενδύσεις σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Το πιο σημαντικό, είναι ότι αυτά τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα σε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερους από 40 χιλιάδες οργανισμούς και 25 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεργαστούν, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να ενισχύσουν τη διασυνοριακή ικανότητα. Χαίρομαι που βλέπω ότι το 80% των προγραμμάτων Interreg έχει κάνει χρήση και του νέου ειδικού στόχου  που υποστηρίζει τη διασυνοριακή διακυβέρνηση. Επενδύετε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκού χρήματος στην καλύτερη διαχείριση των διασυνοριακών υπηρεσιών, από τις δημόσιες συγκοινωνίες μέχρι την υγεία ή την εκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια από τις προτεραιότητες, αποτελεί και η αυξανόμενη πρόκληση δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Επίτροπο, το 74% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις δεξιοτήτων σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργασίας. «Το Interreg είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Υπάρχουν περισσότερα από 1800 έργα συνεργασίας που βελτιώνουν τις δεξιότητες. Οι διασυνοριακές αγορές εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για τη ροή των δεξιοτήτων. Και η διασυνοριακή κατάρτιση μπορεί να αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακας και εύρος για να καλύψει τα κενά δεξιοτήτων. Τα νέα προγράμματα αναμένεται να εκπαιδεύσουν περισσότερα από 230.000 άτομα σε κοινά προγράμματα κατάρτισης» ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετά διασυνοριακά προγράμματα με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε πως η πρόταση της Επιτροπής το 2018 για δημιουργία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης των συνοριακών εμποδίων δεν έχει προχωρήσει λόγω ορισμένων νομικών ανησυχιών.

«Για να σπάσει το αδιέξοδο, η Επιτροπή εξετάζει ενεργά την κατάθεση μιας τροποποιημένης εκδοχής της πρότασής μας για το 2018. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, δημιούργησα μια ομάδα υψηλού επιπέδου για να συζητήσει το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής. Η εδαφική συνεργασία ήταν βασικό μέρος της συζήτησης» πρόσθεσε η κ. Φερέιρα.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση