Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής μιλά στα Podcast του «Χ»
Την έντονη ανησυχία του για την επόμενη μέρα των επερχόμενων Ευρωεκλογών αναφορικά στα ποσοστά που αναμένεται να καταγράψουν ακροδεξιές δυνάμεις σε χώρες της Ευρώπης εξέφρασε μιλώντας στα Podcast του «Χ» ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Ο κ. Κούλογλου ήταν από τους πρώτους Ευρωβουλευτές που από την πρώτη του θητεία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής εκτιμά πως «δεν υπάρχει επιστροφή» και πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα δουν να βγαίνει από την κάλπη το «τέρας» της ακροδεξιάς ακόμη και σε χώρες που δεν είναι αναμενόμενο. «Είναι πολύ επικίνδυνο το φαινόμενο, διότι στην πραγματικότητα απειλεί και την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία θέλουν να καταλάβουν την εξουσία σε όσες περισσότερες χώρες μπορούν, θέλουν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την περιορίσουν σε μια οικονομική κοινή αγορά, όπου οι πιο ισχυροί θα εκμεταλλεύονται τους πιο αδύνατους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου.
Ο ίδιος εκτίμησε πως η αιτία ανόδου της ακροδεξιάς είναι η άμβλυνση των κοινωνικών διακρίσεων με αποτέλεσμα οι πολίτες να ζουν, πλέον, χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές και αυτό τους κάνεις να χάνουν την εμπιστοσύνη τους. «Αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Μετά τον πόλεμο είχαμε μια πορεία ανόδου και ευημερίας. Τώρα έχουμε μια πορεία χρεοκοπιών, οπισθοχώρησης και μιζέριας και αυτό προκαλεί οργή και θυμό, πράγματα τα οποία εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά με καταλύτη το μεταναστευτικό πρόβλημα» επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής.
Η μοναδική λύση που μπορεί να ανακόψει αυτό το «εκκρεμές που γέρνει προς την ακροδεξιά» είναι, σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, η υιοθέτηση υιοθετούνταν πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να δώσουν «ανάσα» στον κόσμο. «Οι φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι πολίτες ψάχνουν ακραίες λύσεις. Αναζητούν μεσσίες και ανταποκρίνονται θετικά σε εύπεπτα συνθήματα και ρητορική που απλόχερα χαρίζει η ακροδεξιά. Μόνο αν είχε υιοθετηθεί μια διαφορετική πολιτική ανάπτυξης και πιο δημοκρατικής και διαφανούς Ευρώπης, τότε θα μπορούσε ίσως να σταματήσει το φαινόμενο» συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πως αναμένεται να κινηθούν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου την επομένη των εκλογών, ο κ. Κούλογλου κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για καιροσκοπισμό τονίζοντας πως θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια τακτική και λογική με σήμερα, δηλαδή συμμαχία με σκοπό το όφελος. Εκτίμησε ακόμη πως την κεντροδεξιά θα την «βόλευε» να συμμαχήσει με την άκρα δεξιά και κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ πως «φλερτάρει με την εργοδοσία. Πήγε στην Ιταλία, συναντήθηκε και αγαπήθηκε, με την μεγάλη θαυμάστρια του Μουσολίνι την Πρωθυπουργό Μελόνι. Δείτε τι γίνεται στην Ισπανία που έγινε μεγάλη μάχη που το Λαϊκό Κόμμα, η δεξιά, που αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε σχεδόν προαναγγείλει ότι θα κάνει συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα. Θα κυβερνήσουν δηλαδή από κοινού με ένα κόμμα που είναι η προσωποποίηση του δικτάτορα Φράνκο, σαν να έχει βγει από τον τάφο του ο δικτάτορας και να κυβερνήσει. Γίνεται μια προσπάθεια καλλωπισμού της ακροδεξιάς αλλά στην περίπτωση αυτή ισχύει η παροιμία που λέει ο λύκος κι αν γέρασε και άσπρισε το μαλλί του μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του» ανέφερε ο κ. Κούλογλου.
Η συνέντευξη με τον Στέλιο Κούλογλου, έγινε μια μόλις μέρα πριν την μεγάλη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ήταν η Πέμπτη φορά που συζητήθηκε σε αυτή τη θητεία το συγκεκριμένο θέμα, με τον κ. Κούλογλου να τονίζει πως η εικόνα του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη έχει πλέον χαλάσει όμως την Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν δραστικά βήματα. «Η Ελληνική Δημοκρατία είναι αποδυναμωμένη. Οι ανεξάρτητες αρχές είναι αποδυναμωμένες καθώς και η δικαιοσύνη που ακολουθεί σχεδόν δουλικά την πολιτική εξουσία. Ένα τέτοιο σκάνδαλο σε οποιαδήποτε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα θα είχε οδηγήσει στην παραίτηση του Πρωθυπουργού. Στην περίπτωσή μας όχι μόνο περνάει απαρατήρητο, αλλά ο πρωθυπουργός κερδίζει ξανά τις εκλογές» ανέφερε ο ίδιος. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν παρέλειψε να αναφέρει τις αγωγές SLAPP που κατατέθηκαν κατά του ενημερωτικού ιστότοπου TVXS από τον παρεντεθέντα γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος ζητά από τον συγκεκριμένο ιστότοπο κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ για 11 άρθρα που δημοσιεύτηκαν, τα οποία αναφέρονταν στα όσα έγιναν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και κάπποια από αυτά ήταν αναπαραγωγή από άλλα ΜΜΕ. «Πρόκειται δηλαδή για καταχρηστική αγωγή για τον εκφοβισμό ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και ο κύριος Δημητριάδης θα πληρώσει τις συνέπειες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου.
Τέλος, ο Ευρωβουλευτής καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν σε αυτές τις Ευρωεκλογές με κριτήριο προτάσεις που θα αλλάζουν προς το καλό την Ευρώπη και την Ελλάδα. «Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Είδαμε και το μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας που στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στον λιγνίτη και η περιοχή καταστράφηκε μετά την ξαφνική μετατροπή του κυρίου Μητσοτάκη σε «πράσινο παίκτη» που ήταν φυσικά για λόγους οικονομικών συμφερόντων φυσικά. Πρέπει μια χώρα, πολύ περισσότερο από μια περιφέρεια, να έχει εναλλακτικές λύσεις πριν αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Η δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα για παράδειγμα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο αφού πληρώνει ο Έλληνας πολίτης και τα νοικοκυριά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο ευρωπαϊκό νοικοκυριό για δίδακτρα και σπουδές των παιδιών τους.
Αυτό είναι απαράδεκτο σε μια χώρα με τους χαμηλότερους σχεδόν μισθούς στην Ευρώπη. Μετά τη Βουλγαρία πλέον έχουμε γίνει η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης και ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει για κάποιους αριθμούς που δεν λένε τίποτα στους ανθρώπους» πρόσθεσε ο κ. Κούλογλου.
Στην ερώτηση «τι είναι Ευρώπη» ο κ. Κούλογλου απάντησε πως πρόκειται για ένα «θαύμα γιατί η Ευρώπη κατάφερε χώρες, οι οποίες σκοτώνονταν μεταξύ τους τον προηγούμενο αιώνα με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και απίστευτες εκατοντάδες εκατομμύρια προσωπικές τραγωδίες να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούν τα προβλήματά τους. Είναι ένα θαύμα, αλλά όπως η παλιά Ευρώπη, έτσι και η καινούργια Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε θύμα απαγωγής, την απήγαγαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» κατέληξε.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr