Βέλγοι αγρότες «πολιόρκησαν» το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου

2 Min Read

Στους δρόμους χιλιάδες αγρότες της Ευρώπης

Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «πολιόρκησαν» το πρωί της Πέμπτης Βέλγοι αγρότες, οι οποίοι από τα ξημερώματα άρχισαν να κινούνται με τα τρακτέρ τους προς το κέντρο της πόλης στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Πρόκειται για σκληρές κινητοποιήσεις με τους αγρότες να δείχνουν πως δεν φοβούνται δημιουργώντας και σκηνικό έντασης με φωτιές και πέτρες στην πλατεία Λουξ που βρίσκεται μπροστά από το Ευρωκοινοβούλιο.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνονται περιμετρικά των Βρυξελλών τις τελευταίες 72 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν παρκάρει τα τρακτέρ τους στα στενά γύρω από το Ευρωκοινοβούλιο δίνοντας «ραντεβού» για την Πέμπτη με αφορμή την σύνοδο κορυφής που γίνεται στις Βρυξέλλες.

Στόχος τους να πιέσουν με τον τρόπο αυτό τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν τα προβλήματά τους στην ατζέντα της Συνόδου. Το σημαντικότερο ζήτημα που τους απασχολεί είναι σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που προβλέπει η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και όπως αναφέρουν πρόκειται για «άνοιγμα της πόρτας στον αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα τρίτων χωρών».

Στο κέντρο των Βρυξελλών βρίσκονται περισσότερα από 1500 τρακτέρ με την αστυνομία να έχει λάβει ισχυρά μέτρα αποτροπής. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε νερό για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους αγρότες, οι οποίοι είχαν ανάψει φωτιές από το βράδυ της Τετάρτης στους δρόμους.

Τρακτέρ λίγα στενά πριν το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (φωτογραφία: Βασίλης Κατσαρδής)

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στο Παρίσι αλλά και στην Ιταλία. Την Τετάρτη στο Παρίσι συνελήφθησαν δεκάδες αγρότες κατά την διάρκεια της πορείας που έκαναν με τρακτέρ κόντρα στις απαγορεύσεις. Στην ατζέντα των Γάλλων αγροτών μπαίνουν ως κύριο θέμα τα μήλα Χιλής, τα βραζιλιάνικα σιτηρά και το καναδικό βοδινό κρέας, τα οποία, όπως αναφέρουν, έχουν πλημμυρίσει την αγορά της Ευρώπης με αποτέλεσμα τα Ευρωπαϊκά προϊόντα να μην προτιμώνται αφού οι τιμές είναι υψηλές λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση