Στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης για πρώτη φορά το ετήσιο Συνέδριο Βιβλιοθηκονόμων

8 Min Read

Θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και στη Βόρεια Ελλάδα

Το ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, αποτελεί την κύρια επιστημονική εκδήλωση στο Πεδίο της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης. Η ΕΕΒΕΠ επέλεξε την Κοζάνη για να πραγματοποιήσει φέτος το συνέδριο της με τίτλο «Συνέργειες, Καινοτομίες και Μετασχηματισμοί στις Βιβλιοθήκες: Κατευθύνσεις για βιώσιμο μέλλον» και θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί, όχι μόνο στην πόλη της Κοζάνης ή τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Κοζάνης.

- Advertisement -

Πρόκειται για τον σημαντικότερο θεσμό για τις ελληνικές βιβλιοθήκες και μία από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις στο χώρο των ελληνικών βιβλιοθηκών, καλύπτοντας θέματα υπηρεσιών και τεχνολογιών πληροφόρησης, αυτοματισμού και εξοπλισμού βιβλιοθηκών, πηγών πληροφόρησης και συνδρομών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, βιβλιοθηκονόμοι, αρχειονόμοι, εκδότες και  προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο, θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να επικοινωνήσουν με συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο χώρο των βιβλιοθηκών, καθώς και για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κοζάνης και Πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, Γιάννης Ιωαννίδης

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στη Βόρεια Ελλάδα ένα τέτοιο συνέδριο με τόσους αξιόλογους ομιλητές και θα μπουν τα πλαίσια συζήτησης για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι βιβλιοθήκες. Το κράτος θα πρέπει να σκύψει πάνω από τις βιβλιοθήκες γιατί αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και θα φανούν έντονα στο άμεσο μέλλον» σημείωσε, εν μέσω άλλων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κοζάνης και Πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, Γιάννης Ιωαννίδης μιλώντας στο «Χ».

Στόχος του συνεδρίου είναι να δώσει το «στίγμα» των βιβλιοθηκονόμων του σήμερα αλλά και του αύριο. Το πρόγραμμα του είναι γεμάτο και ενδιαφέρον και καλύπτει το σύνολο του αντικειμένου των βιβλιοθηκονόμων. Κάποιες από τις κύριες ενότητες του είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις δημόσιες βιβλιοθήκες, ο ψηφιακός κόσμος που έχουν μπει οι βιβλιοθήκες, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, η Εθνική Βιβλιοθήκη, οι διαδικτυακοί τόποι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ρόλος τους στις βιβλιοθήκες, ο ρόλος των βιβλίων, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες του σήμερα, του χθες και του αύριο καθώς και οι σχολικές βιβλιοθήκες. «Θα υπάρξει ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και θα δούμε πάρα πολλά από τα αρχεία της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC που είναι μια τρομερά ενδιαφέρουσα θεματική. Θα συζητήσουμε για το ρόλο των δικτύων συνεργασίας των βιβλιοθηκών και για κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορούν να αναπτυχθούν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε το ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν μέσα στις βιβλιοθήκες τα ΑμεΑ. Πρέπει να δούμε την προσβασιμότητα για αυτά τα άτομα και το σύνολο του κοινωνικού ρόλου των βιβλιοθηκών» σημείωσε ο ίδιος. Επίσης, την τρίτη μέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και εκδρομή ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία ακόμη περισσότερο. Η επισκεψιμότητα στην πόλη αναμένεται να είναι μεγάλη και η κίνηση στα ξενοδοχεία είναι ήδη αυξημένη. 

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη ένας από τους σκοπούς των βιβλιοθηκών θεωρεί πως πρέπει να είναι η συνεργασία με τα σχολεία και όπως ανέφερε από τη νέα χρονιά θα κάνουν κάποιες συζητήσεις και συναντήσεις με τους ανθρώπους στην εκπαίδευση, ώστε να δουν πως μπορούν να εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες των σχολείων και να τους βοηθήσουν ακόμα και στην αρχειοθέτηση και τον τρόπο λειτουργίας τους. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τις προσλήψεις που θα μπορέσουν να κάνουν καθώς η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι ένας μεγάλος «βραχνάς» για όλες τις βιβλιοθήκες. «Είναι ένα μεγάλο project και δεν είναι εύκολο αλλά νομίζω πως είναι κάτι που πρέπει να γίνει» τόνισε ο ίδιος. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης πέραν του επιστημονικού κομματιού που θα αναπτυχθεί στο συνέδριο εξίσου σημαντική είναι και η προσέλευση των συνέδρων και των «φίλων» των βιβλιοθηκών που θα δώσουν ένα «boost» στην τοπική οικονομία. «Οποιαδήποτε τέτοια δράση βοηθάει τη Δυτική Μακεδονία γιατί βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και χρειαζόμαστε τέτοιες ποιοτικές ενέσεις τουρισμού». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωταρχική συνεργασία των βιβλιοθηκών πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός  «ενιαίου μετώπου» και η διεκδίκηση προσλήψεων ώστε να μείνουν οι βιβλιοθήκες ανοιχτές και να μπορούν να είναι λειτουργικές καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υποστελέχωση. «Το μεγαλύτερο στοίχημα που νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή σε αυτό τον κλάδο, είναι το να μπορέσει να βρει η Κυβέρνηση έναν τρόπο να ενσωματώσουν τα παιδιά που έχουν σπουδάσει και αγαπούν αυτό το αντικείμενο, στο χώρο της βιβλιοθήκης. Πραγματικά όσα παιδιά έχουν έρθει εδώ είτε με δίμηνα είτε με οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι ποιοτικά παιδιά που αγαπούν αυτό που κάνουν και δυστυχώς δεν μπορούν να προσφέρουν πάνω στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, εκπαιδευτεί και αγαπήσει» κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης. Σημειώνεται πως η τελευταία πρόσληψη στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης έγινε πριν από 30 χρόνια. 

Στο ίδιο κλίμα και η προϊσταμένη της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος κ. Ελένη Μαργαρίτη. Η κ. Μαργαρίτη θα μιλήσει για κάτι πολύ ιδιαίτερο καθώς πριν λίγες ημέρες παρέλαβαν από τη Βιέννη το εξαιρετικά ενδιαφέρον και μεγάλο αρχείο του κ. Θεοφάνη Πάμπα. Η ίδια στάθηκε στη σημαντικότητα του συνεδρίου για το επιστημονικό του ενδιαφέρον αλλά και για το καλό που θα κάνει στην τοπική οικονομία ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιβλιοθήκη. «Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης έχει όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο συνέδριο και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Αυτό το κτίριο το χαρακτηρίζουν όλοι σαν τη ναυαρχίδα του πολιτισμού στην Κοζάνη και τα πρότυπα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι παράδειγμα προς όλες τις βιβλιοθήκες. Σε αυτό το συνέδριο δε συζητάμε μόνο την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη εθνικής πολιτικής» σημείωσε η κ. Μαργαρίτη.

Η «Κοβεντάρειος» Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, είναι μια βιβλιοθήκη – σύμβολο του πολιτισμού της Κοζάνης – της οποίας η ιστορία, ταυτίζεται με της πόλης της. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού παλαιών εντύπων που περιέχει, των χειρόγραφων, του αρχειακού υλικού αλλά και του όγκου της σύγχρονης συλλογής της.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση