Καταγγελία της ΟΜΕ για το κλείσιμο των Λιγνιτικών Μονάδων

3 Min Read

Αντιδράσεις και απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ενέργειας και των θέσεων εργασίας

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο των τελευταίων λιγνιτικών μονάδων της χώρας, χαρακτηρίζοντας αυτή την ενέργεια ως «έγκλημα κατά της φθηνής ενέργειας». Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση του λιγνίτη μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για την εθνική οικονομία. Παράλληλα, αναφέρει πως οι πολιτικές απολιγνιτοποίησης φαίνεται να αγνοούν τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας και τις δυνατότητες που προσφέρουν.

- Advertisement -

Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει το κλείσιμο σημαντικών μονάδων, όπως οι ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης, μέχρι το τέλος του 2024, ενώ άλλοι σταθμοί θα κλείσουν έως το 2026. «Αντί να επενδύσουν στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, φαίνεται να προτιμούν τη στήριξη μεγάλων εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, επιβαρύνουν το περιβάλλον και καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην καταγγελία τους.

Όπως αναφέρουν, η κατάσταση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τις περιοχές που εξαρτώνται από τη λιγνιτική παραγωγή. Η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση και ερημοποίηση των περιοχών, με χιλιάδες εργαζόμενους να κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους. Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που προτείνονται θεωρούνται ως μέτρο απαλλαγής της εργοδοσίας από εργαζόμενους με δικαιώματα, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος απαιτεί να μην κλείσουν οι λιγνιτικοί σταθμοί και τα ορυχεία, αλλά να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με περιβαλλοντική αναβάθμιση, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των περιοχών. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας που θα προστατεύουν το προσωπικό και να υπάρχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση για όλους τους πολίτες, χωρίς επιβολή νέων φόρων ή οικονομικών επιβαρύνσεων.

Κλείνοντας, η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα στο εργατικό κίνημα και τους φορείς να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων. Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας του λαού είναι επιτακτική ανάγκη, και η συλλογική δράση είναι καθοριστική για την προάσπισή τους.

Μοιραστείτε την είδηση