Το Έλκος του Πλατάνου «θερίζει» το Πλατανόδασος Ρυμνίου

7 Min Read

Εκατοντάδες πλατάνια θα κοπούν τις επόμενες μέρες λόγω του επικίνδυνου μύκητα

Εκατοντάδες πλατάνια στο Πλατανόδασος Ρυμνίου θα θυσιαστούν για να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά όλο το δάσος, καθώς και άλλες περιοχές ή χωριά που έχουν πλατάνια. Ο μύκητας του Μεταχρωματικού Έλκους του Πλατάνου, δυστυχώς έφτασε και στη Δυτική Μακεδονία με δυσάρεστα αποτελέσματα.

- Advertisement -

Στο πανέμορφο Πλατανόδασος Ρυμνίου αναμένεται να κοπούν τουλάχιστον 600 με 700 δέντρα, αφού η μοναδική λύση για να σταματήσει η εξάπλωση του μύκητα είναι η κοπή όλων των δέντρων σε ακτίνα από 15 έως 50 μέτρα γύρω από αυτά που έχουν προσβληθεί. Η Διεύθυνση Δασών μετά από επιτόπιους ελέγχους, αποφάσισε να κρατήσει την ελάχιστη ακτίνα που προβλέπεται και έτσι σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσει η κοπή των πλατάνων.

Το πανέμορφο Πλατανόδασος Ρυμνίου που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή, δυστυχώς σε λίγες εβδομάδες από σήμερα δεν θα υπάρχει όπως το γνωρίσαμε δεκαετίες τώρα. Ο μύκητας του Μεταχρωματικού Έλκους του Πλατάνου έχει ήδη «χτυπήσει» την καρδιά του δάσους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εναλλακτική λύση ή θεραπεία παρά μόνο το κόψιμο εκατοντάδων δέντρων.

Η προειδοποίηση για τον επικίνδυνο μύκητα, ήρθε από τις αρμόδιες υπηρεσίες πριν από ένα χρόνο. Μάλιστα τα υπηρεσιακά έγγραφα ενημέρωναν και τους δήμους της περιοχής για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, προκειμένου να μην υπάρξει μετάδοσή του, όπως πιστοποιημένη απολύμανση μηχανημάτων και εξοπλισμού σε περιοχές που έγιναν εργασίες με πλατάνια κλπ. 

Ο Διευθυντής Δασών Κοζάνης Δημήτρης Τσίμπληνας

«Δυστυχώς ήταν θέμα χρόνου να έρθει και στην περιοχή μας το Μεταχρωματικό Έλκος του Πλατάνου, μια ασθένεια που ξεκίνησε το 2003 από την Πελοπόννησο και επεκτάθηκε σε Θεσσαλία, Αττική, Ήπειρο και ήρθε και σε μας. Ο μύκητας αυτός διαδίδεται είτε μέσω του νερού, δηλαδή ένας μολυσμένος κορμός που μεταφέρεται μέσω ενός ποταμού ή λίμνης να προσεγγίσει τις ρίζες κάποιου υγιούς δέντρου, είτε με υλοτομικές εργασίες εφόσον δεν απολυμανθεί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε. Εμείς, αφού διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ενδείξεις του μύκητα, στείλαμε δείγματα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ και μόλις λάβαμε την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για Μεταχρωματικό Έλκος καθορίσαμε τρεις ζώνες επικινδυνότητας, η μία στο Πλατανόδασος στο Ρύμνιο, η άλλη στα χωριά της Καρυδίτσα και Κήποι και εντός του Βελβεντού. Σε αυτές τις ζώνες απαγορεύεται αυστηρά να γίνουν χωματουργικές ή υλοτομικές εργασίες και αν πρόκειται για κάτι έκτακτο, θα πρέπει απαραίτητα να δοθεί άδεια από την δασική υπηρεσία εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα απολύμανσης και προστασίας» ανέφερε, μιλώντας στον «Χ», ο Διευθυντής Δασών Κοζάνης Δημήτρης Τσίμπληνας.

Ο ίδιος, ανέφερε πως «δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από το κόψιμο με διαδικασία πιστοποιημένη» μιας και στόχος είναι να σταματήσει η διάδοση του φαινομένου. Η εταιρεία που έχει αναλάβει την πιστοποιημένη διαδικασία, είναι η Alfa Wood, η οποία είναι η μοναδική με μονάδα θερμικής επεξεργασίας. Η μεταφορά της μολυσμένης ξυλείας θα γίνει με μέτρα προστασίας για να μην υπάρξει διασπορά της ασθένειας και μετά την θερμική επεξεργασία, τα ξύλα θα γίνουν μοριοσανίδες και θα δοθούν στους κατοίκους της περιοχής. 

«Μακάρι να υπήρχε χημική ουσία ή μια θεραπεία που να ψεκάζεις και να σταματούσε την ασθένεια. Να σημειώσω πως από το 2003 υπάρχεις στην Ελλάδα ο μύκητας και από το 1945 παγκοσμίως. Εμείς ακολουθούμε τις καλές πρακτικές και την τεχνογνωσία άλλων περιοχών που εφάρμοσαν αυτές τις πρακτικές και είχαν επιτυχή αποτελέσματα» πρόσθεσε ο κ. Τσίμπληνας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους των γύρω περιοχών, να μην επιχειρήσουν σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε χωματουργική ή υλοτομική εργασία μιας και ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει νέες εστίες μετάδοσης σε πλατάνια χωριών όπως η Εράτυρα ή η Λευκοπηγή. Στην Ήπειρο πριν λίγα χρόνια, ηλικιωμένος που έκοψε μολυσμένο πλατάνι στη συνεχεια με το ίδιο πριόνι έκοψε σε άλλο σημείο υγιές δέντρο με αποτέλεσμα να προκαλέσει μετάδοση του μύκητα και να χρειαστεί να κοπεί μεγάλη έκταση δάσους.

Τα δέντρα που αναμένεται να κοπούν σε λίγες εβδομάδες, έχουν ήδη σημαδευτεί από το δασαρχείο με μπλε και κόκκινη μπογιά στους κορμούς. Πρόκειται για εκατοντάδες δέντρα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του Πλατανόδασους την επόμενη μέρα. Η Διεύθυνση Δασών και ο Πρόεδρος του Ρυμνίου, ζητούν να ξεκινήσουν από… χθες οι διαδικασίες αντικατάστασης των πλατάνων με μια ποικιλία του Καναδά που δεν προσβάλλεται από το Έλκος. 

ο Πρόεδρος του Ρυμνίου Θεόφιλος Ιγνατίδης

«Δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και τα δέντρα πρέπει να κοπούν για να προστατεύσουμε το δάσος. Είναι ένα πανέμορφο μέρος και υδροβιότοπος αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Υπάρχουν και κάτοικοι που αντιδρούν αλλά είναι παραπληροφορημένοι. Ότι έγινε και στην υπόλοιπη χώρα θα πρέπει να γίνει και εδώ. Επειδή όμως πρόκειται για απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, θα πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες να γίνουν οι δεντροφυτεύσεις αμέσως μετά», είπε με στεναχώρια ο Πρόεδρος του Ρυμνίου Θεόφιλος Ιγνατίδης.

ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης

Έκκληση για ψυχραιμία και μεγάλη προσοχή για να μην επεκταθεί ο μύκητας, απευθύνει ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. «Οφείλουμε όμως από εδώ και πέρα να χτυπήσουμε ηχηρό καμπανάκι σε όλους τους φορείς και την κοινωνία, τους πολίτες για τήρηση των μέτρων που ανακοίνωσε το δασαρχείο για να μην επεκταθεί ο μύκητας. Χρειάζεται ενημέρωση και ο Δήμος Κοζάνης και οι υπόλοιποι δήμοι πρέπει να οργανώσουν εκδηλώσεις για να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει. Είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσουμε την θλιβερή εικόνα που θα έχει το δάσος μετά το κόψιμο των πλατάνων αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση και πρέπει να ακούμε τις υπηρεσίες και κυρίως τους επιστήμονες» επεσήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση