Εναλλακτικός τουρισμός στη Δυτική Μακεδονία (μέρος β΄) Του Σταύρου Καπλάνογλου*

11 Min Read

Γράψαμε σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας για τις αμφισβητούμενους από κάποιους παραγωγικές δυνατότητες της Δυτικής Μακεδονίας , και επιμέναμε ότι οι παραγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες , φυσικά με την προϋπόθεση ότι η οικονομική εκμετάλλευση δεν θα γίνεται από ξένους “επενδύτες ” άλλα από τους Δυτικομακεδόνες που θα σέβονται και θα προστατεύουν τον τόπο από την ληστρική εκμετάλλευση με ότι σημαίνει αυτό.

Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε εργαλεία και ένα από αυτά , ήταν και είναι το εκθεσιακό κέντρο . Ο εκθεσιακός θεσμός δημιουργήθηκε στον τότε νομό Κοζάνης από το ΕΒΕ της Κοζάνης με την συνδρομή και του Νομαρχιακού Συμβουλίου το 1984 με στόχο και σκοπό να αντιμετωπίσει στην μεταλιγνιτική περίοδο , τα δεινά που θα ερχόταν . προβλέποντας η ότι η μονοαποσχόληση στην ΔΕΗ όλου του εργατικού δυναμικού δεν βοηθά και ότι η διαμόρφωσή του μοντέλου της οικονομίας όπως διαμορφωνόταν τότε είναι λανθασμένη .και χρειαζόταν το εργαλείο που θα προέβαλε όλες τις άλλες οικονομικές δραστηρίοτητες που θα είχαν “αειφορικό” χαρακτήρα .

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Δυστυχώς ο εκθεσιακός θεσμός μετά το 2017 έπαψε να λειτουργεί . αφού λειτούργησε με επιτυχία επί 33 ολόκληρα χρόνια συνεχώς .

Θεωρώντας αναγκαία την επαναλειτουργία προτείναμε πρόσφατα την επαναλειτουργία της Γενικής έκθεσης και άλλες 4 κλαδικές εκθέσεις .

1 .Κλαδική έκθεση προώθησης εναλλακτικού τουρισμού.

2 . Κλαδική έκθεση ή έκθεση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

3. Κλαδική έκθεση καλών τεχνών

4. Κλαδική έκθεση ενέργειας

Θέλοντας να δώσουμε μια εικόνα για τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχές μας επιλέξαμε συμβολικά τον εναλλακτικό τουρισμό για δυο λόγους ο πρώτος φυσικά είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και ο δεύτερος λόγος είναι ότι τομέας αυτός θα μπορέσει να βοηθήσει την περιοχή να ξεφύγει από το τέλμα , που οδηγείτε .

Έτσι προβάλαμε ένα video από το όρος Μπούρινος, η χλωρίδα του οποίου στην θέση “Μεσιανό Νερό” είναι μοναδική και μπορεί να προσελκύσει κόσμο , που η έλευση του θα αποφέρει και οικονομικά οφέλη στην γύρω περιοχή.

Και επειδή ένα video δεν είναι αρκετό θα συνεχίσουμε με ανάλογες προβολές και δημοσιεύσεις να προβάλουμε και άλλες περιοχές .

Στην σημερινή δημοσίευση κείμενο , φωτογραφίες και το video αφορά την Λίμνη Πολυφύτου και την γύρω περιοχή με τα απίθανα μαγευτικά τοπία .

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Νο 2

-Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας – ( Η περιφέρειά των 50 λιμνών ) .

Η περιφέρειας της Δ. Μακεδονίας που θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει και το πρόσθετο προσωνυμία “Η περιφέρειά των 50 λιμνών”. Διαθέτει 7 φυσικές λίμνες ,2 λίμνες από γεωφράγματα, 9 αλπικές (Δρακολίμνες ) λίμνες, 29 τεχνίτες λίμνες και 5 λίμνες ορυχείων, συνολικά 52.

Κάποιες από αυτές είναι πανέμορφες από την γέννηση τους και πέρα από την παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσαν να καλύψουν και άλλους τομείς παραγωγικής απασχόλησης .

Οι διαμόρφωση του τουρισμού στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που εξοβελίζουν τους γηγενείς κατοίκους και με το κόστος τους αρχίζουν και γίνονται προνόμιο των ολίγων και των ξενών.

Στην Δ. Μακεδονία διαθέτουμε υπέροχα τοπία και τόπος που είναι κρίμα να μην διατίθενται για την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας.

Θα σταθούμε σήμερα στην λίμνη του Πολυφύτου ,ένα ανθρώπινο δημιούργημα ολίγων ετών με περιοχή που την περιβάλλει που έχει ειδικό ενδιαφέρον .

-Η λίμνη Πολυφύτου

Η λίμνη Πολυφύτου είναι μια τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε το 1975 με την δημιουργία λιθόρριπτου φράγματος νοτιοανατολικά της Κοζάνης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνολική ισχύς του υδροηλεκτρικού έργου είναι 360 MW και η μέση ετήσια παραγωγή ενέργειας φτάνει τις 589 GWH.

Το ύψος του είναι 112μ. και η στέψη του έχει μήκος 296μ.και πλάτος 10μ., ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 297 μ.

*Η Λίμνη και η περιοχή διαθέτει, τοπία εξαιρετικού κάλλους, μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

-Αιανή, η έδρα του Βασιλείου της Ελίμειας.

Έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον η Αιανή η η πολιτιστική πρωτεύουσα του Δήμου Κοζάνης. Μια ιστορική πόλη που η δημιουργία της μας παραπέμπει στο 1100 π.Χ. πάρει το όνομα της από τον Αιανό τον γιο του μυθικού Βασιλιά των Τυρρηνών που κατοικούσε στην προϊστορική πόλη Τύρισσα (Κοζάνη ) Ελύμου.

Υπήρξε αργότερα έδρα του βασίλειο της Ελίμειας και έγιναν ανασκαφές υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα και διαθέτει ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο.

-Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Κοζάνης

Σε απόσταση 10 χλμ δυτικά της Αιανής βρίσκεται το Χρώμιο, ένα μικρο συμπαθητικό χωριό και 2χλμ από αυτό το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Κοζάνης που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Γραμμάτων του Ν. Κοζάνης.

Ένας εκπληκτικός καταπράσινος χορός , με δεκάδες αγάλματα , χώρους φιλοξενίας και μια μικρή εκκλησία.

– Το πανέμορφο Βελβεντό & ο καταρράκτης του Σκεπαστού νερού .

Το Βελβεντό είναι ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων, του γραφικού βουνού των εννιά μουσών της μυθολογίας μας.

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Πιερίων , καταπράσινο με άφθονα νερά με τους μικρούς και πανέμορφους οικισμούς της Αγίας Κυριακής, του Καταφυγίου, του Παλαιογράτσανου.

Ο καταρράκτης του Σκεπαστού νερού στο Βελβεντό

Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την παραγωγή φρούτων (ροδάκινων, μήλων κ.α.) που είναι πασίγνωστα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την νοστιμιά τους.

– Μπουχάρια & Νοχτάρια Μικροβάλτου

Υπάρχουν στην περιοχή του Μικρόβαλτου τα Μπουχάρια και τα Νοχτάρια που διαθέτουν ένα τοπίο εντυπωσιακό αντίγραφο της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας.

Τα Μπουχάρια και τα Νοχτάρια είναι φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Βρίσκονται στον χώρο του Γεωπάρκου Μικρόβαλτου στον δρόμο μεταξύ Μικρόβαλτου και Λιβαδερού, σε απόσταση 3χλμ από τον Μικρόβαλτο.

– Τα Σέρβια

Τα Σέρβια είναι χτισμένα δίπλα στο βραχώδη λόφο με τα ερείπια της ομώνυμης βυζαντινής πόλης, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο τον 7ο αιώνα και εξασφάλιζε τον έλεγχο του περάσματος από τη Δυτική Μακεδονία στη Θεσσαλία.

Στα τέλη του 9ου-αρχές του 10ου αιώνα ήταν ήδη μια σημαντική πόλη και έδρα επισκοπής, χωριζόταν σε Άνω και Κάτω Πόλη. Στα τέλη του 14ου αιώνα η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Σερβίων είναι το βυζαντινό κάστρο, με ερείπια εκκλησιών, κατοικιών και τειχών, και οι ναοί «των Κατηχουμένων» («Σαράντα Πόρτες»), μεγάλη τρίκλιτη βασιλική του 11ου αιώνα, με υπολείμματα τοιχογραφιών του 12ου αιώνα, των Αγίων Θεοδώρων, μικρή βασιλική της ίδιας εποχής (άλλοτε καθολικό μονής), με τοιχογραφίες των αρχών του 16ου αιώνα, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (14ος αιώνας) και των Αγίων Αναργύρων.

Νοτίως της κωμόπολης εκβάλλει το ρέμα Πλατανούλα, σχηματίζοντας ένα μικρό φαράγγι με ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς και εντυπωσιακές βραχώδεις εξάρσεις στα πρανή του.

-Καστροπολιτεία των Σερβίων (πινακας ζωγρ, )

Η Βυζαντινή πόλη των Σερβίων παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα οχυρώσεων, που μπορεί να συγκριθεί επάξια με τα αμυντικά συστήματα σημαντικών πόλεων της εποχής, όπως η Θεσσαλονίκη, η Βέροια και οι Σέρρες.

Η πόλη περιελάμβανε την Ακρόπολη, την Άνω Πόλη και την Κάτω Πόλη. Υπήρχαν δηλαδή τρεις ζώνες οχύρωσης, η μία μέσα στην άλλη. Στην Κάτω Πόλη ζούσαν οι αγρότες και οι εργάτες, στην Άνω Πόλη διέμενε η μεσαία τάξη και στην Ακρόπολη ο άρχοντας.

– Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων την νύχτα

Διασχίζει την Τεχνητή λίμνη Πολυφύτου βρίσκεται επί της Εθνικής οδού Κοζάνης Αθηνών ,15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 7 χιλιόμετρα και βορειοδυτικά των Σερβίων.

Συνολικό μήκος 1.372 μέτρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα πίσω από αυτή του Ρίου-Αντιρρίου. Και έχει πλάτος 13,5 μέτρα η κατασκευή της άρχισε το 1972 και τελείωσε το 1975 δόθηκε στην κυκλοφορία το 1976 .

-* Η Νεράιδα της Κοζάνης & η θεά της υψηλής γέφυρας

Η Νεράιδα είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός –για κάθε εποχή του χρόνου χάρη στο εκπληκτικό της φυσικό τοπίο, με τα διάσημα ηλιοβασιλέματα και τη θέα στην μεγάλη εντυπωσιακή γέφυρα και στο μεγαλύτερο μέρος της λίμνης Πολυφύτου.

Όντας χτισμένη πάνω σε λόφο ύψους 280 μέτρων, δεσπόζοντας στο κέντρο της περιοχής που από το 1973 μια και ο παλιός οικισμός πνίγηκε στην λίμνη που τότε δημιουργήθηκε .

Υπάρχουν αρκετά καταστήματα εστίασης μια μικρή πλατειούλα με θέα την Υψηλή γέφυρα και παρατηρητήριο πουλιών .

– Γέφυρα Ρυμνίου -Πλατανόδασος & Αναβρυτά

Η γέφυρα Ρυμνίου, η βρίσκεται νοτιοδυτικά κοντά στην Αιανή

Είναι η δεύτερη σε μήκος (615 μ.) μετά την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας (1.372μ.) της τεχνητής λίμνης. Νοτιοδυτικά σε απόσταση 8,5 χλμ. υπάρχει το φράγμα Ιλαρίωνα.

Η Γέφυρα του Ρυμνίου κατασκευάστηκε πριν από την υψηλή γέφυρα

Στην περιοχή νότια της γέφυρας και στις όχθες της τεχνητής λίμνης υπάρχει δάσος από πλατάνια και αναπτύσσεται εξαιρετικός υγροβιότοπος που επεκτείνεται μέχρι το φράγμα Ιλαρίωνα.

Δεν έχει την φήμη που απέκτησε η μεγάλη γέφυρα αλλά την άνοιξη διαθέτει ένα εκπληκτικό τοπίο από το πλατανόδασος και τα αναβρυτά

Το πλατανόδασος απέχει περίπου 20 χλμ από την Κοζάνη σε μικρή απόσταση από την Αιανή. Πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο και πνεύμονα πρασίνου.

Δείτε ένα video

Υ.Γ Στην επόμενη δημοσίευση : 3. Εναλλακτικός τουρισμός στη Δυτ. Μακεδονία. Ο παράδεισος των πουλιών της λίμνης Πολυφύτου Κοζάνης (video)

(Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης έχουν καταγραφεί 131 είδη πουλιών, περίπου το 1/3 των ειδών που απαντούν στην Ελλάδα )

*Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης 1983-1987

Μοιραστείτε την είδηση