Επιπλέον 105.000.000 ευρώ για το 2025
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκφράζει την ικανοποίησή της, μέσω ανακοίνωσης της, για την πρόσφατη συμφωνία με την κυβέρνηση σχετικά με το τέλος ταφής, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ΚΕΔΕ ως «μία θετική εξέλιξη». Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρεται, αποτελεί αποτέλεσμα μιας μακράς και έντονης διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΚΕΔΕ και της κυβέρνησης, η οποία επιφέρει μία σημαντική οικονομική ανακούφιση για τους δήμους της χώρας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 2025, οι δήμοι θα λάβουν επιπλέον 105 εκατομμύρια ευρώ ως επιχορήγηση, πέρα από τις κανονικές δόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που ήδη προβλέπονται για το 2025.
Η εν λόγω επιχορήγηση έχει ως στόχο να ενισχύσει τους δήμους στην κάλυψη των αυξημένων οικονομικών τους υποχρεώσεων λόγω του τέλους ταφής, το οποίο επιβαρύνει τις τοπικές αρχές, οι οποίες υποχρεούνται να διαχειριστούν την ανακύκλωση και την αποκομιδή των απορριμμάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιος, εξήγγειλε τη χρηματοδότηση αυτή, ενώ σημείωσε ότι θα αποδοθεί ως επιπλέον ποσό για το 2025, ενισχύοντας τις προσπάθειες των δήμων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τέλους ταφής.
Η συμφωνία για τη χρηματοδότηση των δήμων προέκυψε μετά από σειρά συσκέψεων και διαβουλεύσεων, κατά τις οποίες συμμετείχαν τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Οι δύο οργανώσεις, αφού εξέφρασαν κοινή γνώμη για τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί το τέλος ταφής, ήρθαν σε συμφωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο τελικός στόχος της συμφωνίας ήταν η επίλυση της οικονομικής πίεσης που υφίστανται οι δήμοι λόγω του τέλους ταφής και η ενίσχυση των δράσεων για την αύξηση της ανακύκλωσης και τη βελτίωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, τα ποσά που έχουν ήδη εισπραχθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) πρόκειται να επιστραφούν στους δήμους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το 85% αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί σε έργα διαχείρισης ανακύκλωσης, ενώ το υπόλοιπο 15% θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ). Ο μηχανισμός αυτός ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας.
Παρά τις θετικές εξελίξεις, η ΚΕΔΕ συνεχίζει να εκφράζει τη διαφωνία της με την επιβολή του τέλους ταφής, το οποίο θεωρεί άδικο και αναποτελεσματικό. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με 164 δήμους της χώρας, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας την ακύρωση της εν λόγω επιβάρυνσης και αναμένει την απόφαση του ΣτΕ, ελπίζοντας στην ακύρωση του τέλους ταφής.
Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το τέλος ταφής αποτελεί αναγκαίο μέτρο για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση των περιβαλλοντικών πολιτικών της χώρας, καθώς αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα, μάλιστα, αντιμετωπίζει υπέρογκα πρόστιμα λόγω της χαμηλής ανακύκλωσης, καθώς το ποσοστό ανακύκλωσης το 2022 ανήλθε μόλις στο 17,3%, ενώ ο στόχος της ΕΕ ήταν να φτάσει τουλάχιστον το 50% έως το τέλος του 2020.
Το τέλος ταφής έχει στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες ανακύκλωσης και να μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους ταφής. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει επιβάλει το τέλος ταφής, καθώς το μέτρο εφαρμόζεται σε 23 κράτη-μέλη, προκειμένου να ενισχυθεί η ανακύκλωση και να μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Παρά τις ενστάσεις των τοπικών αρχών, η κυβέρνηση θεωρεί το μέτρο αναγκαίο για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, το τέλος ταφής θα καταστεί ανταποδοτικό για τις τοπικές αρχές, καθώς το 85% των πόρων που συγκεντρώνονται θα επιστρέφουν στους ΟΤΑ για την ενίσχυση των υποδομών ανακύκλωσης. Το υπόλοιπο 15% θα χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα του μέτρου, οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν σε νομοθετική ρύθμιση που θα αναθέσει την είσπραξη του τέλους στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των πόρων και την αποφυγή καθυστερήσεων.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από μέτρα για να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων, όπως η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 70 εκατομμύρια ευρώ για το 2025. Ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, το ποσό των 34,7 εκατ. ευρώ που είχε καταβληθεί δύο φορές από τους ΟΤΑ για το τέλος ταφής του 2022 θα συμψηφιστεί με οφειλές τους προς τον ΕΔΣΝΑ για το β’ εξάμηνο του 2023 και το α’ εξάμηνο του 2024.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για το 2025 περιλαμβάνουν επίσης την πλήρη χρηματοδότηση των ολιστικών σχεδίων ανακύκλωσης που θα υποβληθούν από τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Οι πόροι του τέλους ταφής θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια εξοπλισμού και υποδομών για τη βελτίωση των διαδικασιών ανακύκλωσης, με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της επιβάρυνσης των δήμων. Επίσης, ένα μέρος των πόρων αυτών θα καλύψει τις ανάγκες ανακύκλωσης σε μικρούς δήμους, όπως νησιωτικούς και ορεινούς, με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.
Επιπλέον, περίπου το 15% των πόρων θα διατεθεί για την αποκατάσταση των χώρων ταφής, βελτιώνοντας το περιβάλλον και συμβάλλοντας στην επίλυση του προβλήματος των ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ στη χώρα.
Τέλος, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προγραμματίζει την ανάπτυξη ενός προγράμματος επιβράβευσης των δήμων που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους ανακύκλωσης και μειωμένης ταφής. Το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει τους πόρους των δήμων και θα τους βοηθήσει να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στην ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr