Η Γαλατινή Αντιδρά στην κατασκευή μεγάλου Φωτοβολταϊκού Πάρκου

4 Min Read

«Περιβαλλοντικό και αισθητικό έκτρωμα» χαρακτηρίζει το νέο Φ/Β ο Δήμαρχος Βοΐου

Η τοπική κοινωνία της Γαλατινής βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αντιδρώντας σθεναρά στην κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς, απειλεί την περιοχή τους. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Κωνσταντίνος Τσολάκης, εκφράζει την αγωνία των κατοίκων, υπογραμμίζοντας πως η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών γίνεται με άναρχο τρόπο, περιβάλλοντας τον οικισμό και δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Κωνσταντίνος Τσολάκης

«Η ανησυχία είναι μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και επαγρύπνηση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσολάκης, επισημαίνοντας ότι τρία θεσμικά όργανα – το Τοπικό Συμβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου και το Περιφερειακό Συμβούλιο – έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην κατασκευή του έργου.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που θίγουν οι κάτοικοι είναι η ανεργία και η ερήμωση της περιοχής. Καθημερινά, περίπου 80 άτομα αναγκάζονται να μετακινηθούν 150 χιλιόμετρα ως τη Βέροια για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, ενώ, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, δεκάδες νέοι εγκαταλείπουν τη Γαλατινή για να εργαστούν σε νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές. «Είμαστε κάθετοι. Δεν θέλουμε την κατασκευή αυτών των φωτοβολταϊκών πάρκων, ειδικά όταν βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση από τον οικισμό μας», τονίζει ο κ. Τσολάκης.

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας συνεχίζεται, με τους κατοίκους να επιδιώκουν την αναστολή του έργου, προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή τους από τις επιπτώσεις που – όπως υποστηρίζουν – θα επιφέρει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών. 

Δυναμική αντίδραση του Δήμου Βοΐου 

Ο Δήμος Βοΐου εντείνει τις προσπάθειές του για την αποτροπή της κατασκευής ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Γαλατινή, με τον Δήμαρχο Χρήστο Ζευκλή να εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του έργου. Σε πρόσφατη συνάντηση με τους τέσσερις βουλευτές του νομού, ο κ. Ζευκλής παρουσίασε αναλυτικά την «χωροταξική ανωμαλία» που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση τέτοιων έργων στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής

«Η Γαλατινή είναι ένας ορεινός οικισμός με περίπου 1.700 κατοίκους, ο οποίος απειλείται από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση φωτοβολταϊκών σταθμών. Συνολικά, 6.000 στρέμματα έχουν ήδη εγκριθεί για κατασκευή, ενώ άλλα τόσα βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης. Πρόκειται για μια επένδυση που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, μετατρέποντας την περιοχή σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ζευκλής τόνισε ότι η τοπική κοινωνία έχει ήδη δεχθεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα, ωστόσο αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. «Δεν είμαστε αρνητές της πράσινης ενέργειας, αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Ήδη η περιοχή είναι επιβαρυμένη με 40 ανεμογεννήτριες και τώρα καλείται να δεχτεί χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια των κατοίκων», επεσήμανε.

Ο Δήμος Βοΐου έχει προσφύγει σε όλες τις αρμόδιες αρχές, καταβάλλοντας σημαντικούς πόρους και χρόνο για να αποτρέψει την υλοποίηση του έργου. Ο κ. Ζευκλής ζήτησε από την πολιτεία να δώσει μια πολιτική λύση στο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η εγκατάσταση αυτών των σταθμών θα οδηγήσει σε οικονομική και δημογραφική καταστροφή. «Ο πληθυσμός μας μειώνεται καθημερινά, με δεκάδες νέους να φεύγουν για εργασία εκτός περιοχής. Εάν προχωρήσουν αυτά τα έργα, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον τόπο μας», προειδοποίησε.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κοζάνη την Τρίτη αποτελεί μια ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση να εκθέσει με ακόμη περισσότερα στοιχεία τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι οι τόνοι της διαμαρτυρίας θα ανέβουν, προκειμένου να αποτραπεί αυτό που χαρακτηρίζει ως «περιβαλλοντικό και αισθητικό έκτρωμα».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση