Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου με στόχο την ανταγωνιστικότητα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στην Ολομέλεια του Απριλίου ένα σημαντικό σχέδιο δράσης που στοχεύει στην υποστήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών της ΕΕ, όπως τα χημικά, ο χάλυβας, το χαρτί, το τσιμέντο και το γυαλί. Οι βιομηχανίες αυτές αποτελούν πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην απασχόληση και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν άμεσα μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα αυτών των βιομηχανιών και θα τις υποστηρίξουν στη μετάβασή τους σε πράσινες τεχνολογίες. Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνονται η μείωση του ενεργειακού κόστους, ο εξηλεκτρισμός των διαδικασιών παραγωγής και η εφαρμογή ποικίλων τεχνολογιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζονται είναι το χάσμα των τιμών ενέργειας μεταξύ ΕΕ και παγκόσμιων ανταγωνιστών, καθώς και οι αστάθειες στις τιμές ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, οι περιττές ρυθμιστικές επιβαρύνσεις και οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Το ψήφισμα υπογραμμίζει την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης σε έργα καθαρής ενέργειας και ενίσχυση των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές. Η αποσύνδεση των τιμών των ορυκτών καυσίμων από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης μια προτεινόμενη λύση για την καλύτερη διαχείριση του κόστους.
Ο ευρωβουλευτής Giorgio Gori (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: “Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο! Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να ενισχυθεί και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας της, αξιοποιώντας τεχνολογικές καινοτομίες με τη στήριξη δημόσιων πόρων.”
Η ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) αναφέρεται ως ουσιαστική προϋπόθεση για τη θωράκιση των βιομηχανιών έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες. Επιπλέον, επισημαίνεται η σημασία στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση.
Το ψήφισμα βασίζεται σε προηγούμενες εκθέσεις, όπως αυτές των Draghi και Letta, και διαμορφώνει έναν συνολικό χάρτη πορείας για την απεξάρτηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr