476 συμμετέχοντες άνεργοι μπαίνουν ξανά στην αγορά εργασίας
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το έργο κατάρτισης 500 ανέργων του Νομού Κοζάνης σε νέες κρίσιμες δεξιότητες, με Δικαιούχο το Επιμελητήριο Κοζάνης. Πρόκειται για την πράξη «Πλοηγός Δεξιοτήτων στην Κοζάνη Δυτικής Μακεδονίας», η οποία υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2017, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Το έργο επικεντρώθηκε στην απόκτηση και αναβάθμιση «ψηφιακών και πράσινων» δεξιοτήτων για ανέργους της περιοχής, με στόχο την προετοιμασία τους για «ψηφιακά και πράσινα επαγγέλματα» υψηλής ζήτησης.
Η υλοποίηση του έργου έγινε τμηματικά σε τέσσερα διαφορετικά σκέλη, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Το πρώτο σκέλος περιλάμβανε τη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση των 500 ωφελούμενων, προκειμένου να διαγνωστούν οι ανάγκες τους και να τους προετοιμάσουν για την αγορά εργασίας. Συνολικά, 476 ωφελούμενοι ολοκλήρωσαν την πρώτη ενέργεια της Πράξης, τη Συμβουλευτική Υποστήριξη.
Το δεύτερο σκέλος αφορούσε σε εξειδικευμένο πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, που είχε ως στόχο την ένταξη των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας, εστιάζοντας στις δεξιότητες που συνδέονται με τη Ψηφιακή και Πράσινη Οικονομία. Οι καταρτιζόμενοι συμμετείχαν σε 21 τμήματα κατάρτισης και ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες εντός του 2024, με συνολικό αριθμό ανθρωποωρών κατάρτισης 193.220.
Ένα από τα πιο σημαντικά σκέλη του έργου ήταν η πρακτική άσκηση, η οποία έδωσε στους καταρτιζόμενους την ευκαιρία να εξασκήσουν τις νέες τους δεξιότητες σε πραγματικές συνθήκες εργασίας σε τοπικές επιχειρήσεις. Η διαδικασία αυτή υποστηρίχθηκε από το Επιμελητήριο Κοζάνης, που συνεργάστηκε με επιχειρήσεις της περιοχής. Το 476 ωφελούμενοι ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση, με συνολικό αριθμό ανθρωποωρών 95.159.
Το τελευταίο κρίσιμο σκέλος του έργου ήταν η πιστοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν οι καταρτιζόμενοι μέσω θεωρητικής εξέτασης. Οι 480 καταρτιζόμενοι που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση πιστοποιήθηκαν και στα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά αντικείμενα που επέλεξαν, με άρτια οργάνωση και συνεργασία με τον υπεργολάβο πιστοποίησης ICERT.
Η υλοποίηση του έργου υπήρξε ταχύτατη, καθιστώντας το Επιμελητήριο Κοζάνης το πρώτο στην Ελλάδα που υλοποίησε αντίστοιχο έργο, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι επανέφερε 500 συμπολίτες στην αγορά εργασίας, προσφέροντάς τους γνώσεις και ευκαιρίες σε καινοτόμα επαγγελματικά αντικείμενα.