Το Αμύνταιο πυρήνας ευρωπαϊκής οινικής και τουριστικής καινοτομίας

5 Min Read

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε τo Ευρωπαϊκό Συνέδριο Οίνου

«Η καρδιά του οίνου χτύπησε» στο Αμύνταιο στις 27 και 28 Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος – Άνθρωποι», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τη στήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Ήταν μια τριήμερη γιορτή γνώσης και επαφών αφού περισσότεροι από 350 πολίτες που συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν κορυφαίους επιστήμονες, οινολόγους, οινοποιούς, δημοσιογράφους, και εκπροσώπους του τουρισμού και της πολιτείας, να μιλούν για μια υπαρκτή δύναμη της περιοχής που μπορεί να “εκτοξεύσει” την Δυτική Μακεδονία.

Οι θεματικές ενότητας κάλυψαν:

Γεωγραφία των αμπελώνων και κλιματική αλλαγή με εισηγητές, όπως ο Franco Meggio από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, η  Ολυμπία Σαμαρά (Βιοδυναμική Αμπελουργία) και ο Δημήτρης Σκουτέλας, σύμβουλος Οινολογίας και Αμπελουργίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ενότητα για την τοπική αμπελουργία με εισηγήσεις για το πώς οι γηγενείς ποικιλίες διαμορφώνουν την τοπική οινική ταυτότητα, με ομιλητές όπως ο master of wine Ιωάννης Καρακάσης, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων αγροτικής ανάπτυξης ΠΕ Φλώρινας και ΠΕ Κοζάνης, Στέφανος Ιωαννίδης και Ευθύμιος Μπατιάνης, η οινολόγος Αγγελική Ιατρίδου και ο ερευνητής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δημήτρης Τάσκος.

Ακολούθησε πάνελ για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην αµπελουργία και την παραγωγή οίνου με τους οινοποιούς Στέλιο Μπουτάρη και Άγγελο Ιατρίδη.

Στις εργασίες του Σαββάτου έγινε η παρουσίαση του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας για την οργάνωση και προβολή του οινοτουρισµού από την υπεύθυνη τμήματος Ανάπτυξης Υπαίθρου της ΑΝΚΟ, Ζωή Γκερεχτέ. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα, όπως η αξία του προγράμματος LEADER, το στρατηγικό σχέδιο οίνου της Περιφέρειας, αλλά και το πρόγραμμα SUB4 του Ταμείου Ανάκαμψης. Πολύ θετικές εντυπώσεις απέσπασε η εισήγηση του Δρ. Κώτσογλου, ο οποίος ζήτησε από την κοινωνία της περιοχής να «το πιστέψει» ότι έχει ένα δυνατό εργαλείο για ανάπτυξη.

Οι δυο “οικοδέσποινες” του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου Πολυτίμη Φαρμάκη και Ζωή Γκερεχτέ, με τον οινοποιό Στέλιο Μπουτάρη

Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος Πολυτίμη Φαρμάκη και οι Κ. Στεργίδης (Vinetum) και Ν. Ιωαννίδης (ERT Grape), οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρίες και ιδέες για την αυθεντικότητα και την εξωστρέφεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Το πάνελ με το συντονισμό της δημοσιογράφου Μερόπη Παπαδοπούλου ανέδειξε στρατηγικές marketing, ώστε ένα ποτήρι κρασί να γίνει τουριστική εμπειρία.

Στη συνέχεια ακολούθησαν επισκέψεις σε τοπικά οινοποιεία όπως τον Α.Σ.Ε.Π.Α. Αμυνταίου, Alpha Estate και Κτήμα Καρανίκα με ξεναγήσεις στους αμπελώνες και εμπειρίες επιτόπιας επαφής.

Την τελευταία ημέρα στο Βελβεντό, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τους αμπελώνες της περιοχής με ξεναγήσεις στα οινοποιεία Καμκούτη, Ζανδέ και Βογιατζή και “περιήγηση” με τον Sommelier Άρη Σκλαβενίτη στα κρασιά της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι διεθνείς ομιλητές έκριναν ότι το κρασί της Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει ιδιαιτερότητες και υψηλή ποιότητα, στοιχείο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Σημείωσαν, ωστόσο, πως η έλλειψη συντονισμένης προβολής και επέκτασης της εξωστρέφειας είναι σημαντική πρόκληση για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Όπως αναφέρθηκε το συνέδριο αποτελεί ένα στοχευμένο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι επισκέψεις και οι δράσεις, όπως αυτές που αντλούν από την πείρα των οινοποιών, τη διασύνδεση με τον τουρισμό, τα έργα LEADER και εστιάζουν στην ατζέντα της βιωσιμότητας συντελούν στην ενίσχυση της εικόνας μιας περιοχής που επιδιώκει να γίνει βιώσιμος, αυθεντικός οινοτουριστικός προορισμός.

Μερικές προτάσεις για επόμενα βήματα που έπεσαν στο τραπέζι είναι η ολοκληρωμένη στρατηγική branding για τις τοπικές ποικιλίες, οι συντονισμένες ενέργειες marketing (αξιοποίηση ποιοτικών ετικετών, σήματα διάκρισης, οινοτουριστικές διαδρομές), η ενίσχυση συνεργασιών με άλλες περιοχές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά και η διατήρηση θεσμικής και πολιτικής συνέχειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται.

Το συνέδριο στο Αμύνταιο έβαλε τις βάσεις για την ανάδειξη της ποιότητας του κρασιού της Δυτικής Μακεδονίας και έθεσε προϋποθέσεις για ένα πλάνο ανάπτυξης, προβολής και οινοτουριστικής δικτύωσης. Το κρίσιμο στοίχημα είναι η μετουσίωση όλων των παραπάνω σε πράξη.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση