Σήμερα η σύσκεψη στη Φλώρινα με την συμμετοχή του Υφυπουργού Χρ. Κέλλα
Η έξαρση κρουσμάτων της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και η στρατηγική για την αντιμετώπισή της αποτέλεσαν τα θέματα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα, με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, για την εφαρμογή των οποίων θα ζητηθεί η συνδρομή των τοπικών αρχών (αυτοδιοικητικών και αστυνομικών, καθώς και της Πολιτικής Προστασίας), με στόχο τον περιορισμό της ζωονόσου. Για την εφαρμογή των μέτρων θα ζητηθεί η συνδρομή των τοπικών αρχών (αυτοδιοικητικών και αστυνομικών, καθώς και της Πολιτικής Προστασίας), με στόχο τον περιορισμό της ζωονόσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, υπό τον κ. Κέλλα, επισκέφθηκε χθες τη Λάρισα, όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και στελέχη των κατά τόπους κτηνιατρικών αρχών. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών τοπικών αρχών καθώς και με εκπροσώπους κτηνοτροφικών οργανώσεων και συνδέσμων, τυροκομείων, σφαγείων και εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών.
Το θέμα έχει και τοπική διάσταση, καθώς το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκε σε μονάδα της Π.Ε. Φλώρινας, η ασθένεια ευλογιά προβάτων και αιγών. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός της Περιφέρειας (Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Τάσκας Αθανάσιος και Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρούμενος Πασχάλης σε απόλυτη συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Φλώρινας), παρασχέθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων στα όρια που ορίζονται πέριξ της μονάδας όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα γάλακτος, καθώς και των ζώων της συγκεκριμένης μονάδας.
Συνέχισε λέγοντας πως σε σύντομο χρόνο έγιναν οι επιτόπιοι έλεγχοι από κτηνιάτρους και βγήκε το συμπέρασμα, αρχικά μακροσκοπικά, ότι το πρόβλημα ήταν εστιασμένο στην συγκεκριμένη μονάδα, ενώ τόνισε πως το αρχικό αυτό συμπέρασμα επιβεβαιώθηκε και από τα δείγματα που λήφθηκαν από 41 μονάδες με 6.000 ζώα.
Ταυτόχρονα έλαβαν χώρα και οι απολυμάνσεις με βάση την προληπτική έγκριση δαπανών που έγινε με απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής για την οποία, «οι συνήθεις ύποπτοι, έκριναν ότι δεν υπήρχε τέτοιος λόγος και έγκαιρα υλοποιήθηκε και η ταφή του κοπαδιού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως μέσα από στενή συνεργασία με την Υπηρεσία και την καθοδήγηση των κτηνοτρόφων, την συνεργασία με τις περιμετρικά λειτουργούσες μονάδες παστερίωσης και με τις συλλογικές εκπροσωπήσεις των κτηνοτρόφων «καταφέραμε να ξεπεράσουμε μέχρι στιγμής, για άλλη μία φορά, την μεγάλη αυτή απειλή την ίδια ώρα που περιοχές της χώρας μας έχουν υποστεί μεγάλες αρνητικές συνέπειες».
Συνέχισε λέγοντας πως σε αυτό συνετέλεσε καθοριστικά η συνεργασία που είχαν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Πολιτική Ηγεσία και Υπηρεσιακός Μηχανισμός). «Το ζήτημα που μας απασχόλησε από την αρχή ήταν η προοπτική αποζημίωσης της Περιφέρειας για τις δαπάνες που υπέστη λόγω έκτακτων συνθηκών αλλά και, κυρίως, των κτηνοτρόφων μας για την απώλεια του γάλακτος μερικών ημερών. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε εγγράφως από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κ. Κέλλα Χρήστο την κάλυψη των δαπανών που αφορούν στα παραπάνω» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε πως το συμπέρασμα που προκύπτει από τα προηγούμενα είναι ότι, όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι εργάστηκαν συστηματικά μαζί και με τους κτηνοτρόφους και πέτυχαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σημείο που «σκόρπισε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη – σκόνη από αναρμόδιους και αυτοβούλως κρίνοντες με απόψεις χωρίς περιεχόμενο και επομένως βάρος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.
«Όλοι μας κρινόμαστε με το έργο μας και όχι με ανέξοδες και χωρίς περιεχόμενο απόψεις και κριτικές. Είμαστε ικανοποιημένοι για τη συνεργασία και το αποτέλεσμα και, με τον τρόπο αυτό, δίπλα στους κτηνοτρόφους μας» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της προσπάθειας, ο Υφυπουργός κ. Κέλλας Χρήστος επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Αμανατίδη και με το Βουλευτή Ν. Φλώρινας κ. Σταύρο Παπασωτηρίου και οργάνωσαν συνάντηση στην Φλώρινα στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανάσιου Τάσκα.
Στη συνάντηση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:30 π.μ., θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός και οι συνεργάτες του, ο Βουλευτής Νομού Φλώρινας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ν. Φλώρινας, εκπρόσωποι Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Οργανώσεων, ιδιοκτήτες μονάδων συλλογής γάλακτος, ιδιοκτήτες σφαγείων, εκπρόσωποι μονάδων παραγωγής ζωοτροφών και ο Διευθυντής της Αστυνομίας Φλώρινας.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr