Αποδοχή του αιτήματος από το Υπουργείο Οικονομικών έπειτα από διακομματικές παρεμβάσεις των βουλευτών της Π.Ε. Κοζάνης
Η Δημοτική Κοινότητα Αιανής εντάσσεται τελικά στα φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν οικισμούς έως 1.500 κατοίκους, σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% το 2026 και πλήρη απαλλαγή το 2027, καθώς και μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η ένταξη της Αιανής στο καθεστώς των ελαφρύνσεων προέκυψε έπειτα από συντονισμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των βουλευτών της Π.Ε. Κοζάνης, Πάρι Κουκουλόπουλου (ΠΑΣΟΚ), Καλλιόπης Βέττα (ΣΥΡΙΖΑ) και Στάθη Κωνσταντινίδη (Νέα Δημοκρατία), οι οποίοι ανέδειξαν το ζήτημα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ζητώντας να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με άλλες κοινότητες που έχουν υποστεί έντονη πληθυσμιακή μείωση.
Ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος έκανε λόγο για «απτό αποτέλεσμα κοινοβουλευτικού αγώνα, κοινής στόχευσης και θεσμικής συνεργασίας». Όπως υπενθύμισε, η διαδικασία ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν κατέθεσε ερώτηση για την ανάγκη αύξησης του πληθυσμιακού ορίου στις κοινότητες που εντάσσονται στα μέτρα της Δίκαιης Μετάβασης. Στη διάρκεια της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υποστήριξε ότι η Αιανή παρουσιάζει συνεχή δημογραφική κάμψη και πρότεινε να κληθεί στη Βουλή ο πρόεδρος της κοινότητας για την παρουσίαση σχετικών στοιχείων.
Καθοριστικό ρόλο στην τεκμηρίωση του αιτήματος, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν η κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας, τα δεδομένα του Δημοτικού Σχολείου που δείχνουν μείωση μαθητικού πληθυσμού και οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Καλλιόπη Βέττα, είχε ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση–αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας τη διεύρυνση των πληθυσμιακών κριτηρίων ώστε να ενταχθεί και η Αιανή στις ρυθμίσεις. Η ερώτηση στηριζόταν στην απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αιανής και στην ομόφωνη στήριξη των δημοτικών και περιφερειακών οργάνων.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η κ. Βέττα υποστήριξε το αίτημα των κατοίκων της Αιανής, επισημαίνοντας ότι ο πληθυσμός της κοινότητας (1.586 κάτοικοι το 2021) είναι ελάχιστα υψηλότερος από το όριο των 1.500 και πως σήμερα πιθανόν να έχει υποχωρήσει περαιτέρω. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το εύρος των φορολογικών παρεμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι οι ελαφρύνσεις δεν επαρκούν για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών.
Αναφορά στην ίδια εξέλιξη έκανε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου προβλέπεται μείωση και στη συνέχεια κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Όπως ανέφερε, από την πρώτη στιγμή μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είχε αποστείλει το σχετικό αίτημα σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της κοινότητας, υπογραμμίζοντας ότι η Αιανή αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμογής της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, λόγω πληθυσμιακής μείωσης κατά 21% σε σχέση με το 2011.
Ο ίδιος ευχαρίστησε το οικονομικό επιτελείο για την ανταπόκριση και επεσήμανε πως «με καλή συνεργασία και τεκμηριωμένα αιτήματα μπορούν να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες».
Η εξέλιξη για την Αιανή αποτελεί, όπως προκύπτει, αποτέλεσμα διακομματικής πίεσης και κοινής επιχειρηματολογίας με τεκμηριωμένα στοιχεία. Η συμπερίληψη της κοινότητας στα μέτρα ελάφρυνσης αναμένεται να δώσει μια ουσιαστική ανάσα στους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν έντονη οικονομική και δημογραφική υποχώρηση στο πλαίσιο της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή.











