Συλλαλητήριο το απόγευμα στην κεντρική πλατεία για τις απολύσεις και την απολιγνιτοποίηση
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, στην Κοζάνη. Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 στην κεντρική πλατεία της πόλης, με σωματεία, συλλόγους, φορείς και πολίτες να απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.
Η κινητοποίηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ενώ στην περιοχή εντείνεται η ανησυχία για τις θέσεις εργασίας που χάνονται, αλλά και για τη συνολική πορεία της Δυτικής Μακεδονίας στη μετάβαση μετά τον λιγνίτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ήδη εργαζόμενοι στον σταθμό ενημερώθηκαν ότι απολύονται στο τέλος του μήνα, γεγονός που έχει προκαλέσει νέες αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό σε εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες.
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης κάνουν λόγο για μια περιοχή που βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την απολιγνιτοποίηση, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο των μονάδων δεν επηρεάζει μόνο όσους εργάζονται άμεσα στη ΔΕΗ και στα εργοτάξια, αλλά ολόκληρη την τοπική οικονομία, τις μικρές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τις οικογένειες που ζουν γύρω από τη δραστηριότητα των σταθμών και των ορυχείων.
Στο κάλεσμα συμμετοχής που έχει δημοσιοποιηθεί, ζητείται να υπάρξει μαζική παρουσία πολιτών, εργαζομένων και φορέων, με στόχο να σταλεί μήνυμα αντίδρασης απέναντι στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, φορείς και σωματεία θέτουν στο επίκεντρο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τη συνέχιση της λειτουργίας μονάδων με περιβαλλοντική αναβάθμιση, αλλά και το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας και της τηλεθέρμανσης.
Στο συλλαλητήριο καλούν, μεταξύ άλλων, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες της περιοχής, η Τοπική Κοινότητα Αγίου Δημητρίου, ο Σύλλογος Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, καθώς και πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στην απολιγνιτοποίηση.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr






