Ποιήματα, άρθρα, συνεντεύξεις και αφιερώματα από μαθητές οκτώ σχολείων
Την έκδοση του νέου διπλού τεύχους 14-15 ανακοίνωσε το βραβευμένο μαθητικό περιοδικό «Όνειρα Ψυχών», το οποίο συνεχίζει να αποτελεί πεδίο δημιουργικής έκφρασης για εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Κοζάνης και της Αττικής.
Στη δημιουργία του νέου τεύχους συμμετείχαν περισσότεροι από 200 μαθητές και μαθήτριες από το 1ο, 2ο και 4ο ΓΕΛ Κοζάνης, το ΔΗΜ.Ω.Σ. ΓΕΛ Κοζάνης, το ΔΗΜ.Ω.Σ. ΓΕΛ Αχαρνών, το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης, το ΔΗΜ.Ω.Σ. Γυμνάσιο Κοζάνης και το Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων Αττικής, καταθέτοντας ποιήματα, πεζογραφήματα, άρθρα, συνεντεύξεις, ζωγραφιές, φωτογραφίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Στις σελίδες του περιοδικού φιλοξενούνται δεκάδες ποιήματα και διηγήματα, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, μέσα από τα οποία οι μαθητές εκφράζουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Παράλληλα, περιλαμβάνονται άρθρα που αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως ο σεβασμός, ο πόλεμος, η αβεβαιότητα της σύγχρονης εποχής, τα ταξίδια, τα προγράμματα Erasmus+, το σχολείο, ο αθλητισμός, η θρησκεία, η τεχνητή νοημοσύνη, η μαγειρική, η δικαιοσύνη, η ψυχολογία, η οπαδική βία, ο έρωτας, η λογοτεχνία, τα κινούμενα σχέδια της παιδικής ηλικίας και η Ιστορία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνεντεύξεις που φιλοξενούνται στο νέο τεύχος, με αθλητές, λογοτέχνες, επαγγελματίες της περιοχής, ψυχολόγους, αλλά και τον Γερμανό Πρόξενο της Θεσσαλονίκης.
Ξεχωριστή θέση στο περιοδικό καταλαμβάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στον Άγιο Νικόλαο της Κοζάνης, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη αφιερώματα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την προσέγγιση της Ιστορίας και στο DNA. Την ύλη συμπληρώνουν βιβλιοπαρουσιάσεις, ένα βιβλίο διαφυγής βασισμένο στη λογοτεχνία που δημιούργησαν μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης, καθώς και κρυπτόλεξα για την αρχαία ελληνική, την ελληνική και την αγγλική γλώσσα από μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Κοζάνης.
Η προετοιμασία του τεύχους συνοδεύτηκε από κοινές δράσεις των σχολείων που συμμετέχουν στο περιοδικό, όπως συμμετοχές σε λογοτεχνικές βραδιές και φεστιβάλ, παρουσία σε ραδιοφωνική εκπομπή και διοργάνωση κοινής δράσης για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας.
Το περιοδικό «Όνειρα Ψυχών», το οποίο έχει τιμηθεί με Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς το 2021 και με Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, συνεχίζει να αναδεικνύει τη δημιουργικότητα των νέων, δίνοντας βήμα στους μαθητές να εκφράσουν τις απόψεις, τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά τους μέσα από τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία και τις τέχνες.
Τον συντονισμό του περιοδικού έχουν εκπαιδευτικοί από τα συμμετέχοντα σχολεία της Κοζάνης και της Αττικής, οι οποίοι στηρίζουν διαχρονικά τη μαθητική δημιουργία και τη συνεργασία μεταξύ των σχολικών κοινοτήτων.
Το περιοδικό «ΟΝΕΙΡΑ ΨΥΧΩΝ» συντονίζουν οι παρακάτω καθηγητές/-τριες:
1ο ΓΕΛ Κοζάνης: Αργυρούλα Λάμπρου, Πέττυ Σολακίδου
2ο ΓΕΛ Κοζάνης: Νατάσα Δημοπούλου, Άννα Ελευθεριάδου, Ειρήνη Θεοδωρίδου, Δέσποινα Ιωαννίδου, Τζένη Καραλιόλιου, Άννα Μανώλα, Βάσω Πασχώνη
4ο ΓΕΛ Κοζάνης: Ανατολή Αθανασιάδου, Νίκη Μητσιοπούλου, Ελένη Πλόσκα
ΔΗΜ.Ω.Σ. ΓΕΛ Κοζάνης: Δέσποινα Κιτσιούλη, Μαρία Μαργαρίτα Σταμουλά, Αγγελική Κωτούλα
ΔΗΜ.Ω.Σ. ΓΕΛ Αχαρνών: Βασίλης Σταυρόπουλος
Πρότυπο ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων: Έφη Αργυρίου
ΔΗΜ.Ω.Σ. Γυμνάσιο Κοζάνης: Γιώργος Δελιόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου
6ο Γυμνάσιο Κοζάνης: Ελένη Παπαδοπούλου, Σοφία Καλαμάρα
Παλαιότερα τεύχη του περιοδικού είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ: https://www.openbook.gr/tag/oneira-psychon/ , ενώ μαθητικό βίντεο και δράσεις μπορεί να δει στο κανάλι μας στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC9AntDxWlWi6EPtMXFFULiw











