Στη μελετητική φάση η αυτόνομη τηλεθέρμανση του Δρεπάνου

6 Min Read

ΔΕΥΑΚ και ΑΝΚΟ υπέγραψαν σύμβαση 320.491 ευρώ

Στη μελετητική προετοιμασία ενός αυτόνομου συστήματος τηλεθέρμανσης για το Δρέπανο προχωρούν ΔΕΥΑΚ και ΑΝΚΟ, με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν στις 17 Ιουλίου 2026. Η εξέλιξη αφορά αποκλειστικά την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για να διερευνηθούν η σκοπιμότητα, η τεχνική διαμόρφωση και οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις του έργου.

Η νέα σύμβαση προσδίδει συγκεκριμένο οικονομικό αντικείμενο και χρονοδιάγραμμα στη μελετητική εξέταση της αυτόνομης λύσης, χωρίς, ωστόσο, να επιλύει τη διαφωνία που έχει εκφραστεί δημόσια από κατοίκους και τοπικούς εκπροσώπους. Στη λαϊκή συνέλευση της 10ης Μαΐου, οι συμμετέχοντες είχαν ταχθεί υπέρ της σύνδεσης του Δρεπάνου με την τηλεθέρμανση Κοζάνης, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μοναδική βιώσιμη και συμφέρουσα επιλογή για το χωριό.

Η ΑΝΚΟ αναλαμβάνει, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη ΔΕΥΑΚ, την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, προκαταρκτικής μελέτης, προμελέτης, τοπογραφικής αποτύπωσης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το οικονομικό αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 258.461,14 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και σε 320.491,81 ευρώ με ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΑΠ 2017-2021 του Δήμου Κοζάνης. Με την υπογραφή της σύμβασης προβλέπεται η καταβολή στην ΑΝΚΟ προκαταβολής 38.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ οι υπόλοιπες πληρωμές θα πραγματοποιούνται τμηματικά, μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του αντίστοιχου φυσικού αντικειμένου.

Η σύμβαση έχει διάρκεια ενός έτους και μπορεί να παραταθεί κατά έξι μήνες, εφόσον συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των δύο φορέων στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης. Σύμφωνα με το επιμέρους χρονοδιάγραμμα, οι μελέτες αναπτύσσονται σε χρονικό ορίζοντα έως δέκα μηνών από την υπογραφή, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ενδιάμεσοι χρόνοι που θα απαιτηθούν για εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τι προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός

Το έργο που θα μελετηθεί αφορά τη δημιουργία αυτόνομου συστήματος παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής θερμικής ενέργειας για το Δρέπανο. Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει δίκτυο διανομής εντός του οικισμού, παροχές σύνδεσης, θερμικούς υποσταθμούς στα κτίρια, κεντρική μονάδα παραγωγής θερμότητας και κεντρικό αντλιοστάσιο.

Προβλέπεται ακόμη να εξεταστεί η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών, ηλεκτρικών λεβήτων, φωτοβολταϊκού συστήματος, ηλιοθερμικού πεδίου και διατάξεων ημερήσιας και εποχιακής αποθήκευσης θερμότητας. Στόχος του σχεδιασμού είναι σημαντικό μέρος της ετήσιας ενεργειακής απαίτησης να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Με βάση τα διαθέσιμα τεχνικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι οριστικά, το σύστημα εξετάζεται για περίπου 400 δυνητικά συνδέσιμα κτίρια και πληθυσμό της τάξης των 1.100 κατοίκων. Το συνολικό μήκος του δικτύου διανομής και των παροχών εκτιμάται σε περίπου 24 χιλιόμετρα και το θερμικό φορτίο αιχμής σε περίπου 7 MW.

Η σύμβαση διευκρινίζει ότι η τελική διαστασιολόγηση, η χωροθέτηση και τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά θα καθοριστούν από τις μελέτες. Δεν περιλαμβάνει προϋπολογισμό κατασκευής ούτε προσδιορίζει πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου.

Μια συζήτηση που κρατά χρόνια

Τον Νοέμβριο του 2024, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Πανούσης είχε αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ότι το Δρέπανο θα αποκτήσει τηλεθέρμανση μέσω υβριδικού και αυτόνομου συστήματος. Το κόστος της λύσης είχε εκτιμηθεί τότε κοντά στα 17 εκατ. ευρώ, χωρίς το ποσό αυτό να αποτελεί προϋπολογισμό του έργου που περιγράφεται στη σημερινή προγραμματική σύμβαση.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ ενέκρινε δαπάνη για την προκαταρκτική αξιολόγηση διαφορετικών επιλογών αστικής θέρμανσης στο Δρέπανο. Στην αξιολόγηση συγκρίθηκαν η κατασκευή δικτύου τηλεθέρμανσης με αξιοποίηση ΑΠΕ και η εγκατάσταση μεμονωμένων αντλιών θερμότητας στις κατοικίες.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη λαϊκή συνέλευση της 14ης Δεκεμβρίου 2025, κατά την οποία καταγράφηκαν διαφορετικές τοποθετήσεις ως προς τη λύση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει οικονομική και σταθερή θέρμανση στο χωριό.

Η αντιπαράθεση εντάθηκε τον Μάρτιο του 2026, μετά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή των αγωγών που θα συνδέσουν την τηλεθέρμανση Κοζάνης με το Ενιαίο Σύστημα Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας. Σε δημόσιες τοποθετήσεις διατυπώθηκαν προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις ή νομικές ενέργειες προκειμένου να εμποδιστεί η διέλευση του αγωγού από το Δρέπανο, εάν δεν υπάρξει δεσμευτική λύση για τη θέρμανση του χωριού.

Στην έκτακτη λαϊκή συνέλευση της 10ης Μαΐου 2026, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι ένα πρόγραμμα επιδότησης μεμονωμένων αντλιών θερμότητας δεν μπορεί να αποτελέσει συνολική λύση, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι θα καλύπτει όλες τις κατοικίες και τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του χωριού.

Στην αποτίμηση της έκτακτης λαϊκής συνέλευσης του Μαΐου αναφερόταν ότι η πρόταση της ΔΕΥΑΚ για αυτόνομη τηλεθέρμανση δεν συνοδευόταν τότε από σαφές χρονοδιάγραμμα και τεχνικά στοιχεία. Η συνέλευση κατέληξε υπέρ της διασύνδεσης με την τηλεθέρμανση Κοζάνης και ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ και το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να υιοθετήσουν το αίτημα με αποφάσεις τους.

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΚ προχωρά πλέον στην ολοκληρωμένη μελετητική διερεύνηση του αυτόνομου συστήματος. Ωστόσο, δεν αποτελεί έναρξη κατασκευής ούτε εξασφαλίζει από μόνη της ότι το έργο θα υλοποιηθεί.

Οι μελέτες θα δείξουν εάν η προτεινόμενη λύση είναι τεχνικά εφαρμόσιμη και βιώσιμη και θα καθορίσουν την τελική μορφή της. Παράλληλα, παραμένει η διαφορετική θέση που καταγράφηκε στη λαϊκή συνέλευση, με τους συμμετέχοντες να ζητούν τη σύνδεση του χωριού με την τηλεθέρμανση Κοζάνης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση