Οι νέες συνθέσεις παρουσιάζονται αύριο στη Ραψάνη
Τρεις διαφορετικές ποιητικές φωνές της Θεσσαλίας συναντούν τη μουσική του Χάρη Γκατζόφλια σε μια νέα δουλειά, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά πανελλαδικά την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στη Ραψάνη. Ο Κοζανίτης συνθέτης και πιανίστας με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο HaRiSioS, μελοποιεί ποιήματα του Σωτήρη Παστάκα, του Δημήτρη Π. Κρανιώτη και της Φοίβης Γιαννίση, ύστερα από ανάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δράσεων του Δήμου Τεμπών.
Η συγκεκριμένη δουλειά έχει τις ρίζες της σε μια πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο να διοργανωθεί το 1ο Φεστιβάλ Τεμπών. Η αρχική ιδέα του προέβλεπε τη διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού ποίησης σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, με τα τρία ποιήματα που θα λάμβαναν τα πρώτα βραβεία να μελοποιούνται από τον ίδιο και να παρουσιάζονται σε συναυλία σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο της Περιφέρειας.
Ο διαγωνισμός δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί φέτος. Έπειτα από συνεννόηση με τους ανθρώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποφασίστηκε να τιμηθούν τρεις εν ζωή Θεσσαλοί ποιητές, ώστε να δοθεί κίνητρο στους νέους να συμμετάσχουν δυναμικά στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος σχεδιάζεται για το 2ο Φεστιβάλ Τεμπών.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ίδιος άρχισε να μελετά το έργο Θεσσαλών ποιητών και κατέληξε στους τρεις συγκεκριμένους δημιουργούς. Όπως εξηγεί, τον κέρδισαν η διαφορετικότητα των ποιημάτων τους και η μελωδικότητα που ανακάλυψε σε ορισμένα από αυτά.
Στον Σωτήρη Παστάκα ξεχώρισε τον βιωματικό χαρακτήρα και την απλή, άμεση γλώσσα. Στον Δημήτρη Π. Κρανιώτη τον κέρδισε η ισχυρή εικονοποιία, καθώς θεωρεί ότι χρησιμοποιεί καθημερινές εικόνες με συμβολικό βάθος. Στη Φοίβη Γιαννίση ξεχώρισε τη σύγχρονη ανάγνωση της αρχαιότητας, την οποία η ποιήτρια επανερμηνεύει μέσα από σύγχρονες οικολογικές, κοινωνικές και έμφυλες οπτικές.
Η μεταφορά του ποιητικού λόγου στη μουσική απαιτεί, όπως επισημαίνει, ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνει ο ίδιος. «Η μελοποίηση ενός ποιήματος είναι μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην πιστότητα προς τον λόγο και στη δημιουργική αυτονομία της μουσικής. Γι’ αυτό προσπάθησα η μουσική μου να συνομιλεί με τον λόγο, αντί να τον ανταγωνίζεται», αναφέρει.
Παρά τον πολύ περιορισμένο χρόνο που είχε στη διάθεσή του, ο ίδιος δεν συνάντησε ιδιαίτερη δυσκολία και κατάφερε να μελοποιήσει και τα τρία ποιήματα μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Δεν έχει ακόμη καταφέρει να γνωρίσει τους τρεις ποιητές και να μιλήσει μαζί τους από κοντά. Αυτό θα συμβεί την ημέρα της παρουσίασης, με τον ίδιο να περιμένει με αγωνία την αντίδρασή τους.
«Έχω αγωνία να δω πώς θα τους φανούν τα ποιήματά τους ντυμένα με τη μουσική μου», σημειώνει. Για τον ίδιο, η ζωντανή παρουσίαση των έργων αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για κάθε δημιουργό. «Κάθε συνθέτης έχει ως διακαή πόθο να ακούσει τα έργα του να παίζονται ζωντανά μπροστά στο κοινό. Είναι ευχής έργο που θα συμβεί για ακόμη μία φορά σε εμένα και που θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα των τριών ποιητών».
Μια συναυλία σε τρία μέρη
Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει διαμορφωθεί σε τρία μέρη. Στο πρώτο θα τιμηθούν οι τρεις ποιητές και θα παρουσιαστούν τα νέα μελοποιημένα ποιήματα. Στο δεύτερο ο Χάρης Γκατζόφλιας θα παρουσιάσει έξι κομμάτια από τη μέχρι σήμερα δισκογραφία του, ενώ το τρίτο περιλαμβάνει διασκευές έργων άλλων συνθετών που σχετίζονται με το φεγγάρι, την πανσέληνο και την εποχή του καλοκαιριού.



Μαζί του επί σκηνής θα βρεθούν η ερμηνεύτρια Έλενα Γρηγορίου, η Βάγια Καρακώστα στην τρομπέτα και ο Πρόδρομος Δίγκας στο βιολί και το κοντραμπάσο. Πρόκειται, όπως λέει, για ανθρώπους τους οποίους αγαπά και σέβεται ως καλλιτέχνες.
Με την Έλενα Γρηγορίου γνωρίζονται εδώ και χρόνια, ενώ ο ίδιος είναι ο ενορχηστρωτής στον δίσκο που εκείνη ετοιμάζει με δικά της τραγούδια. Με τη Βάγια Καρακώστα και τον Πρόδρομο Δίγκα μπορεί να μη συνδέονται με στενή φιλία, ωστόσο ξεχωρίζει το επίπεδο της μουσικής τους κατάρτισης στα όργανά τους, αλλά και τον χαρακτήρα τους.
Η ποίηση όλο και περισσότερο στη ζωή του
Η νέα δουλειά δεν αποτελεί την πρώτη συνάντηση του Χάρη Γκατζόφλια με την ποίηση. Όπως λέει, τα τελευταία χρόνια εκείνη υπάρχει όλο και περισσότερο στη ζωή του. Μεταξύ των σημαντικών σταθμών αυτής της διαδρομής αναφέρει το τρίτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό σύνθεσης για τη μελοποίηση έργου της Μαρίας Πολυδούρη για γυναικεία χορωδία.
Στην ίδια πορεία εντάσσεται και η συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για την παράσταση «Το φορτηγό της ποίησης», στην οποία υπέγραφε τη μουσική και η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο ΕΡΤ στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. «Αυτό που συμβαίνει με την ποίηση είναι κάτι συναρπαστικό», τονίζει.
Στη συνθετική του γραφή παραμένουν έντονα τα παιδικά ακούσματα, τα οποία, όπως λέει, χαράσσονται βαθύτερα στη μνήμη και σήμερα βγαίνουν ανεμπόδιστα στις συνθέσεις του. Καθοριστική θεωρεί και την ολοκλήρωση του διπλώματος σύνθεσης, καθώς του προσέφερε τη διαχείριση και τον αυτοέλεγχο που αισθανόταν ότι του έλειπαν.
Συχνά επιστρέφει σε ξεχασμένα τραγούδια που είχε γράψει πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Τις περισσότερες φορές, όπως λέει, χαμογελά ακούγοντάς τα, όμως πάντοτε βρίσκει κάτι ενδιαφέρον σε καθένα από αυτά. Όπως έναν συνδυασμό συγχορδιών ή μια μικρή μελωδία, από την οποία μπορεί να γεννηθεί κάτι νέο με τη σημερινή του εμπειρία.
Η παρουσίαση στη Ραψάνη θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τη «μαγιά» για το 2ο Φεστιβάλ Τεμπών και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ποίησης. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να μελοποιεί ποίηση για την περιοχή της Θεσσαλίας.
Οι νέες συνθέσεις θα ηχογραφηθούν, κυρίως για να χρησιμοποιηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους δικούς της προωθητικούς σκοπούς. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναρτηθούν αργότερα σε ψηφιακές πλατφόρμες ή να διατεθούν ελεύθερα μέσω YouTube.
Όπως τονίζει καταλήγοντας, θα ήθελε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί και στον τόπο του. «Θα επιθυμούσα να γίνει κάτι αντίστοιχο και στη δική μας Περιφέρεια, στη Δυτική Μακεδονία, καθώς γνωρίζω πως υπάρχουν πολύ καλοί ποιητές», αναφέρει, μεταφέροντας τη σκέψη για μια μελλοντική συνάντηση της μουσικής του με την ποίηση της περιοχής.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr









