Καταψήφισε τη ΜΠΕ και ασκεί κριτική στη Δημοτική Αρχή Εορδαίας για τη στάση της στην απολιγνιτοποίηση
Την αντίθεσή της στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Κομνηνά – ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V επαναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας, μετά τη συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παράταξη καταψήφισε την εισήγηση, συνδέοντας ευθέως το έργο με τον σχεδιασμό μετατροπής της Πτολεμαΐδας V από λιγνιτική μονάδα σε μονάδα φυσικού αερίου και ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη συνολική στάση της απέναντι στην απολιγνιτοποίηση.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά την αναβολή της 31ης Αυγούστου. Η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει ότι είχε ζητήσει εξαρχής το θέμα να συζητηθεί ανοιχτά στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι να αντιμετωπιστεί ως διαδικαστικό ζήτημα ή μέσω δια περιφοράς συνεδρίασης.
Όπως υποστηρίζει, ο αγωγός δεν αποτελεί απλώς ένα τεχνικό έργο, καθώς δημιουργεί την υποδομή που απαιτείται για την τροφοδοσία της Πτολεμαΐδας V με φυσικό αέριο. Επικαλείται μάλιστα την ίδια την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υποδομή χαρακτηρίζεται «άμεσα συνδεδεμένη» με τη σχεδιαζόμενη μετατροπή της μονάδας.
Κριτική και για τη στάση της Δημοτικής Αρχής
Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει ότι ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε την εισήγηση, ενώ σημειώνει ότι αρνητικά ψήφισαν και δύο δημοτικοί σύμβουλοι που μέχρι πρόσφατα συμμετείχαν στον συνδυασμό της Δημοτικής Αρχής. Ασκεί κριτική στη σημερινή στάση τους, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από προηγούμενες αποφάσεις που είχαν στηρίξει ως μέλη της διοίκησης.
Στο ίδιο πλαίσιο, η παράταξη υποστηρίζει ότι η Δημοτική Αρχή έχει στηρίξει επιλογές που συνδέονται με τον συνολικό σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης. Αναφέρεται σε κείμενο του 2023, στο οποίο, όπως σημειώνει, οι δήμοι της περιοχής δήλωναν ότι έχουν σταθεί «αρωγοί στην εθνική προσπάθεια της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης στο νέο περιβάλλον», αλλά και στον σχεδιασμό του 2024 για την τηλεθέρμανση, στον οποίο προβλέπονταν μετασκευές της Πτολεμαΐδας V και υποδομές φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζει ακόμη τις αποφάσεις για αύξηση κατά 65% της τιμής της τηλεθέρμανσης και τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αντιπαραβάλλοντας τις συγκεκριμένες επιλογές με τη δική της σταθερή αντίθεση στον ενεργειακό σχεδιασμό.
Ζητά συνέχιση της λιγνιτικής λειτουργίας
Η Λαϊκή Συσπείρωση τάσσεται υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της Πτολεμαΐδας V ως λιγνιτικής μονάδας, με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, καθώς και υπέρ της επαναλειτουργίας των ΑΗΣ Μελίτης και Αγίου Δημητρίου.
Μεταξύ των αιτημάτων που θέτει είναι ακόμη η φθηνή και επαρκής ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση, η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η μόνιμη και σταθερή εργασία, η κατάργηση των εργολαβιών και η διασφάλιση πλήρων εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων.
Κατά τη Λαϊκή Συσπείρωση, η υπερψήφιση της ΜΠΕ του αγωγού δεν συνιστά αμφισβήτηση της απολιγνιτοποίησης αλλά «διαχείριση και προσαρμογή στις συνέπειές της», με την παράταξη να δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αντιτίθεται στον συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό.







