Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για επένδυση με έκταση 15 φορές μεγαλύτερη από τη μονάδα τομάτας
Το ενδιαφέρον της Wonderplant για μια δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη αγροτική επένδυση στην περιοχή της Πτολεμαΐδας γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο της εταιρείας. Αυτή τη φορά το σχέδιο αφορά την πατατοκαλλιέργεια σε εκτάσεις της ΔΕΗ. Σύμφωνα με όσα είπε, η έκταση που εξετάζεται είναι 15 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της επένδυσης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Πρόκειται για διαφορετικό σχέδιο από τη μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας που κατασκευάζει σήμερα η Wonderplant στην Πτολεμαΐδα. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται πως η επιχείρηση «ενδιαφέρεται να προχωρήσει» στην επένδυση. Πάντως δεν προσδιορίζονται ακόμη η ακριβής θέση και έκταση, το ύψος της επένδυσης, οι θέσεις εργασίας ή χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνέδεσε το σχέδιο με τις μεγάλες εκτάσεις που διαθέτει η ΔΕΗ στην περιοχή και με την ήδη γνωστή σχέση της περιοχής με την καλλιέργεια πατάτας. Μίλησε για χρήση σύγχρονων μεθόδων και εκτίμησε ότι η παραγωγικότητα θα μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα της Ολλανδίας.
Στο εργοτάξιο όπου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη κατασκευάζεται η μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας. Για αυτήν την υφιστάμενη επένδυση ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι αναμένει να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2028.
Η Wonderplant δραστηριοποιείται ήδη στην υδροπονική παραγωγή τομάτας στην Πετρούσα Δράμας, όπου διαθέτει θερμοκήπια και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Η ενδεχόμενη είσοδός της στην πατατοκαλλιέργεια θα αποτελούσε νέα δραστηριότητα για την εταιρεία, όμως οι όροι με τους οποίους θα αξιοποιηθούν οι εκτάσεις της ΔΕΗ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί.
Η δήλωση Χατζηδάκη ανοίγει, έτσι, ένα νέο κεφάλαιο για την αγροτική αξιοποίηση εκτάσεων στην περιοχή των πρώην λιγνιτωρυχείων. Για να φανεί το πραγματικό μέγεθος και η επίδρασή του στη Δυτική Μακεδονία, απομένουν οι ανακοινώσεις της Wonderplant και της ΔΕΗ για τη γη, την επένδυση και τα επόμενα βήματα.
«Μιλάμε για άλλες ταχύτητες και για άλλη εικόνα της περιοχής. Αν αυτές οι επενδύσεις συνδυαστούν και με τα υπόλοιπα έργα που γίνονται με άλλες επενδύσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα βλέπετε πως έχουμε φτάσει πια στην ώρα που το όραμα γίνεται χειροπιαστό έργο. Δεν τα παρατάμε, συνεχίζουμε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα έργα τα οποία οφείλουμε στον λαό της Δυτικής Μακεδονίας» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr







