Οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας, η παραμονή των εργαζομένων και τα ανοιχτά ζητήματα συνεργασίας
Ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από τις μεγάλες επενδύσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία πρόκειται να συσταθεί τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης. Στόχος είναι η δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας, πέρα από εκείνες που προβλέπονται στα ίδια τα έργα, με την ομάδα να σχεδιάζει επισκέψεις σε Data Centers και ενεργειακές εγκαταστάσεις του εξωτερικού, προκειμένου να εξετάσει αντίστοιχα μοντέλα ανάπτυξης.
Η ανακοίνωση έγινε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, όπου στελέχη της ΔΕΗ παρουσίασαν τον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας. Η συζήτηση επεκτάθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας με την Περιφέρεια, στην αξιοποίηση υποδομών και κυρίως στην παραμονή των εργαζομένων στον τόπο τους.
Οι εκκρεμότητες με τη ΔΕΗ
Ο Γιώργος Αμανατίδης αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη παραχώρηση του φράγματος Παπαδιάς, σε συνδυασμό με το φράγμα Τριανταφυλλιάς, για την αξιοποίηση μεγάλου αρδευτικού έργου στον κάμπο της Φλώρινας. Έθεσε ακόμη το ζήτημα των κατολισθήσεων στον περιμετρικό δακτύλιο της λίμνης Πολυφύτου, τη δυνατότητα αξιοποίησης εξοπλισμού της ΔΕΗ για χημικές αναλύσεις, τη σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης–Πτολεμαΐδας και την παραχώρηση εκτάσεων ή εγκαταστάσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Για τις τηλεθερμάνσεις και το κοινωνικό ομόλογο σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης με την εταιρεία, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Μουσείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς.
Η διεκδίκηση για τους εργαζομένους
Ο περιφερειάρχης επανέφερε την πρόταση για χρηματοδοτούμενο μεταβατικό πρόγραμμα, ώστε οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ να παραμείνουν στη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια να απασχοληθούν στα νέα έργα.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Γιάννης Φασίδης, ζήτησε να εξεταστούν οι ανάγκες στελέχωσης και η δυνατότητα αλλαγής ειδικότητας για το υφιστάμενο προσωπικό.
Αντίθετος στον επενδυτικό σχεδιασμό εμφανίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νόντας Στολτίδης, υποστηρίζοντας ότι θα επιβαρύνει τους κατοίκους με ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα και προβλήματα στη διαχείριση του νερού, ενώ συνέδεσε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με στρατιωτικούς κινδύνους.
Η θέση της ΔΕΗ
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Συμβατικής Παραγωγής του Ομίλου ΔΕΗ, Αλέξιος Παΐζης, χαρακτήρισε τη Δυτική Μακεδονία αιχμή της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι οι νέες υποδομές μπορούν να δημιουργήσουν ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα και ευκαιρίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής, Έλενα Γιαννακοπούλου, εξήγησε ότι ο συνδυασμός ενεργειακών υποδομών, διαθέσιμης ισχύος και εκτάσεων δημιουργεί, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Data Center.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr









