Λίγο πολύ, οι περισσότεροι έχουμε γευτεί τις λιχουδιές μιας καντίνας, είτε σε ένα πανηγύρι, είτε σε μια στάση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Λίγοι, όμως, έχουμε σκεφτεί τις δυσκολίες, αλλά και τις ιδιαιτερότητες αυτής της δουλειάς.
Ο Ηλίας Πατιός ταΐζει εδώ και 12 χρόνια στην καντίνα του, στον κόμβο των Κοίλων, περαστικούς οδηγούς. «Θέλει μεράκι. Αν το κάνεις με μεράκι, η δουλειά είναι εύκολη. Αλλά από αγγαρεία δε γίνεται» λέει ο Ηλίας.
Ο 38χρονος καντινιέρης πέρασε από πολλές δουλειές μέχρι να καταλήξει στην καντίνα, καθώς πάντα ήθελε να ασχοληθεί με το φαγητό. Έμαθε πολλά μυστικά από τον πατέρα του, τα εφάρμοσε και είναι, όπως λέει ο ίδιος, «άρχοντας» τώρα.
Για να αποκτήσει κάποιος άδεια καντίνας απαιτείται ειδική άδεια από το δήμο, με προϋπόθεση να είναι είτε άτομο με αναπηρία, είτε πολύτεκνος, είτε αποφυλακισμένος. Ο Ηλίας, λόγω αναπηρίας, πήρε την άδεια, αγόρασε το αυτοκίνητο και έστησε την επιχείρησή του.
Πρόσφατα, μάλιστα, ανακαίνισε την καντίνα του και θέλει να φτάσει όσο πιο κοντά στην πιστοποίηση HACCP. Δεν σταματά να εξελίσσεται, ενώ πρόσφατα παρακολούθησε σεμινάριο για να καλυτερεύσει τη δουλειά του, αλλά, όπως λέει, οι νόμοι για τις καντίνες είναι αρχαίοι.
Ο Ηλίας δουλεύει από το πρωί ως το μεσημέρι στα 8,5 τετραγωνικά της καντίνας του στον κόμβο των Κοίλων, απ’ όπου περνούν εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά για να δοκιμάσουν τις λιχουδιές, αλλά και τη σπεσιαλιτέ του, δηλαδή το σούπερ φουντ. Αυτό τα έχει όλα, δηλαδή ομελέτα, μπέικον κασέρι με μπιφτέκι ή λουκάνικο ή πανσέτα ή κοτομπέικον. Είναι τόσο… σούπερ που δεν χωράει στο κλασικό ψωμάκι.
Παραγγέλνουμε ένα και καλή μας απόλαυση…
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση