Ελεύθερος δολοφόνος το παθητικό κάπνισμα – Τη συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης εκφράζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Π. Μπεχράκης

3 Min Read

Ως έναν δολοφόνο 150 χιλιάδων παιδιών και 450 χιλιάδων ενηλίκων που κυκλοφορεί ελεύθερος χαρακτήρισε το κάπνισμα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και εντατικολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.
Ο κ. Μπεχράκης μας μίλησε με αφορμή την έρευνα της Kapa Research για τον αντικαπνιστικό νόμο και τόνισε πως το παθητικό κάπνισμα είναι μια μορφή βίας που ασκείται από τους καπνιστές σε βάρος των μη καπνιστών, χωρίς οι πρώτοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του.
«Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί μια μορφή βίας στη σημερινή κοινωνία. Η διάσταση του προβλήματος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτυπώνεται σε δύο αριθμούς. 600.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα εκ των οποίων 150.000 είναι παιδιά. Το παθητικό κάπνισμα είναι ένας δολοφόνος 150.000 παιδιών που εκτίθενται απροστάτευτα. Αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη όχι του κάθε γονιού, αλλά όλης της κοινωνίας που αφήνει απροστάτευτα τα αδύναμα μέλη της» λέει ο κ. Μπεχράκης.
Παιδιά, έγκυες γυναίκες, υπερτασικοί, άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη ή άσθμα αποκλείονται καθημερινά από πολλούς κλειστούς χώρους όπου καπνίζουν, γιατί η κοινωνία μας δεν έχει αναλάβει ποτέ τις ευθύνες της απέναντί τους.
«Ο τρόπος που μια πολιτεία προστατεύει τα αδύναμα μέλη της είναι ο σαφέστερος δείκτης του πολιτισμικού της επιπέδου. Δε νομίζω λοιπόν ότι ο κάθε Έλληνας θέλει να υφίσταται την κηλίδα του κακού πολίτη. Είναι μια ντροπή που πρέπει να τη δούμε ως Έλληνες, ως άνθρωποι, ως αυτοί που γεννήσαμε τον πολιτισμό» συνεχίσει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με την έρευνα της Kapa Research, το 27,1 του πληθυσμού δηλώνει σήμερα πως καπνίζει έναντι του 36,7 το 2012, πτώση ποσοστού 9,6 που ισοδυναμεί με ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 88,1% θεωρεί εθνικό στόχο την μείωση του καπνίσματος, ενώ το 83,8% χαρακτηρίζει πολιτισμική υποβάθμιση το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος και το 76,1 είναι θυμωμένο για την κατάσταση αυτή. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Αμερικανικού Κολλεγίου με δείγμα 2000 ανθρώπων στις περιφέρειας της χώρας.
Ο κ. Μπεχράκης δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση στην πρωτοβουλία του δήμου Κοζάνης, λέγοντας «Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια του Δήμου της Κοζάνης. Είμαστε μαζί σας και ευχόμαστε η Κοζάνη να είναι μια από τις πρώτες πόλεις που θα καθαρίσει από το σύννεφο του καπνού».
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση