Με τον ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου συνεχίζεται στο «Χρόνο» η δημοσίευση των συνεντεύξεων που πήραν οι Σωκράτης Μουτίδης και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης στις Βρυξέλλες για λογαριασμό του kozani.tv.online και της τηλεόρασης του Flash.
Ο Στέλιος Κούλογλου μιλά για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει σχετικά με το θέμα της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και την Συμφωνία των Πρεσπών.
Για την δημοσιογραφία και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
Ως προς την προστασία των δημοσιογράφων δεν έχουν γίνει πολλά βήματα. Έχω ζητήσει να προστατεύονται από κακόβουλες αγωγές και δικαστικές διώξεις που δεν έχουν ουσιαστική βάση, αλλά αποσκοπούν στον εκφοβισμό και στην οικονομική εξουδετέρωση δημοσιογράφου και μέσου. Οι ισχυροί ζητούν πολλά χρήματα που τα μέσα δεν έχουν.
Το άλλο κομμάτι που δουλεύω είναι με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Γίνονται συνεχείς συζητήσεις και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας κοινοτικής οδηγίας που θα καλύπτει και θα προστατεύει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είτε έρχονται επώνυμα, είτε ανώνυμα. Είναι αυτοί που ονομάζουμε στην Ελλάδα «κουκουλοφόρους». Εδώ είναι οι σύγχρονοι ήρωες και οφείλουμε να τους προστατεύσουμε. Έρχονται στην επιφάνεια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τους άγνωστες ήρωες που διακινδυνεύουν τη δουλειά τους, την οικογένειά τους για να αποκαλύψουν σκάνδαλα, ατασθαλίες, πολέμους. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά σκάνδαλα, είναι και τα γεωπολιτικά, όπως συνέβη στην περίπτωση του Σνόουντεν.
Για την ερώτηση που έκανε σχετικά με την χορήγηση ασύλου στον Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία
Η ερώτηση αποσκοπούσε στην ανάδειξη του θέματος της διαφυγής ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Η απόδραση έγινε με τη βοήθεια της Ουγγαρίας και διπλωματικών αυτοκινήτων. Η ουσία είναι ότι του έδωσαν άσυλο. Ο Γκρούεφσκι έχει καταδικαστεί και το ερώτημά μου είναι πως μια χώρα της Ε.Ε. δίνει άσυλο σε κάποιον που έχει κάνει όλα αυτά και μάλιστα σε μια χώρα που είναι υπό ένταξη στην Ε.Ε.; Κι όλα αυτά τα κάνει η Ουγγαρία που δεν δέχεται κανέναν πρόσφυγα και δίνει άσυλο στον Γκρούεφσκι απλά και μόνο γιατί είναι στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο.
Για το μέλλον της Ευρώπης, το Brexit και την ακροδεξιά
Η Ε.Ε. δεν πάει καλά και είναι ένα πλήγμα η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας. Βεβαίως είναι πρωτίστως πλήγμα για την ίδια την Μ. Βρετανία. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι αποθηκεύουν γάλατα ενόψει της εξόδου. Κι αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που είναι ανάμεσα στις ισχυρές του κόσμου, έχει το δικό της νόμισμα και οι διαπραγματεύσεις γίνονται εδώ και καιρό με οργανωμένο τρόπο. Οι άνθρωποι αποθηκεύουν γάλατα λες και πάμε σε πόλεμο.
Το Brexit θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλους με αποσχιστικές τάσεις, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια χώρα που το σκέφτεται σοβαρά. Αντίθετα η εμπειρία της Μ. Βρετανίας δείχνει πόσο δύσκολο είναι. Άλλωστε στη Μ. Βρετανία το έχουν μετανιώσει.
Γενικότερα η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια διεθνής ακροδεξιά είναι ανησυχητική. Στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο κινδυνεύουμε από μια ισχυρότερη παρουσία της ακροδεξιάς. Οι ταμπέλες για πολύ κόσμο δεν λένε και πολλά πράγματα. Εδώ, όμως, ψηφίζουμε για το 70% των πραγμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα Ευρωπαίων πολιτών, για μισθούς, δικαιώματα στα οποία η ακροδεξιά ψηφίζει εναντίον. Ψηφίσαμε για 8ωρο και ήταν εναντίον του 8ωρου. Στην πλούσια Αυστρία που γύρισε η ακροδεξιά είναι υπέρ του 12ωρου. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε όλοι στις επόμενες εκλογές.
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν τις συνθήκες για την άνοδο της ακροδεξιάς. Λένε ότι η ακροδεξιά ανέβηκε λόγω του προσφυγικού. Δεν συμφωνώ. Το προσφυγικό ήταν καταλύτης, αλλά για διεργασίες πολύ βαθύτερες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο κόσμος αισθάνεται αβεβαιότητα, οργή για τις κοινωνικές ανισότητες που διευρύνονται, καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Τα νέα παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου. Κι εκεί έρχεται ο ακροδεξιός που λέει οι μετανάστες φταίνε. Η μόνη αντιμετώπιση είναι οι κοινωνικές πολιτικές.
Για την Συμφωνία των Πρεσπών
Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει την υποστήριξη όλου του ευρωπαϊκού φάσματος ακόμα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην πραγματικότητα και η ΝΔ ξέρει ότι αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να υπάρξει. Θα κλείσει το θέμα στη FYROM και θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου πιστεύω ότι θα υπερψηφιστεί. Εκεί μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές λόγω της στάσης Καμμένου. Πρέπει να τελειώνουμε, όμως, με αυτή την εκκρεμότητα. Τώρα αναβαθμίζεται η θέση της χώρας. Το στενό κομματικό συμφέρον θα πρέπει να υποτάσσεται στο εθνικό συμφέρον.
Για την σχέση Κράτους Εκκλησίας
Όπως σε όλες τις πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η Εκκλησία πρέπει να κάνει τα δικά της και η κυβέρνηση τα δικά της. Το να ανακατεύεται το ιερατείο στα της κυβέρνησης συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και στο Ιράν ή τη Σαουδική Αραβία. Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν λύνει πλήρως το ζήτημα, αλλά ασχολείται με κάποιες πτυχές της σχέσης, όπως η περιουσία της εκκλησίας. Μετά από δέκα χρόνια η Εκκλησία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα μπορεί να στέκεται οικονομικά μόνη στα πόδια της.
Ο ρόλος της εκκλησίας είναι σημαντικός, αλλά θα πρέπει να τον ασκεί με τον τρόπο που πρέπει.
Μοιραστείτε την είδηση