Αφίχθησαν στο Βελβεντό τα ιερά λείψανα των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

3 Min Read

Με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και την παρουσία πολλού λαού αφίχθησαν (13-4-2016, στις 12:30 μ.μ.) στο Βελβεντό τεμάχια ιερών λειψάνων των αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης προερχόμενα από την Ιερά Μονή του αγίου Ραφαήλ της Λέσβου.

 

- Advertisement -

Τα ιερά λείψανα (που φιλοξενήθηκαν κατ’ αρχήν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης) μετέφερε από τα Σέρβια (από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής) στο Βελβεντό (στον ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου) ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

 

Αναπέμφθηκε μέσα στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου δέηση υπέρ υγείας και σωτηρίας και στο σύντομο λόγο του ο π. Χριστοφόρος μετέφερε στους πιστούς την ευχή και την προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου: ‘’να εκμεταλλευτείτε οι Βελβεντινοί την ευκαιρία αυτή, ώστε να έρθετε όλοι να προσκυνήσετε τα ιερά λείψανα, να λάβετε την ευλογία των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και τη χάρη του Θεού’’.

 

Ο λαός (των δύο Ενοριών, Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω) του Βελβεντού ευχαριστεί το Σεβασμιώτατο κ. Παύλο για την ευκαιρία που του παρέχεται, μέσω των ιερών λειψάνων, να προσφέρει το σεβασμό του στα πρόσωπα των νεοφανών αγίων και για να εκζητήσει δι’ αυτών το έλεος του Θεού τόσο στον προσωπικό όσο και στον κοινωνικό βίο.

 

Την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου και η πρόεδρος του ΚΑΠΗ και μέλος του τ. συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βελβεντού Ελευθερία Θεοχαροπούλου.

 

Τα ιερά λείψανα των αγίων (σύμφωνα με το πρόγραμμα) θα μεταφερθούν και στο Νοσοκομείο Κοζάνης για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους σ’ αυτό.

 

Όλη η διαδρομή των ιερών λειψάνων (Κοζάνη, Σέρβια, Βελβεντό, Νοσοκομείο) συμπίπτει με την άλλη διαδρομή και πορεία, αυτήν της Μ. Σαρακοστής κι επομένως (πρέπει να) εντάσσεται στην όλη ατμόσφαιρα και στο όλο κλίμα της Σαρακοστής (που είναι απαραβίαστο στην κατανυκτική, με αρχιτεκτονικό τρόπο φτιαγμένη, δομή του) για να ενισχύει τους πιστούς στην πορεία και στον πνευματικό αγώνα, όπως αυτά ορίζονται και περιγράφονται μέσα από τις σαρακοστιανές Ακολουθίες και τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας σ’ αυτή την ιδιαίτερη (και με μεγάλη σημασία για το βίο των ανθρώπων) περίοδο.

 

Τα ιερά λείψανα ήρθαν από και θα επιστρέψουν στη Λέσβο. Εκεί θα συναντηθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας της παλαιάς Ρώμης Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο Β’ για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει περισσότερο την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα το δουν με τα μάτια του Χριστού. Και θα ενεργήσουν από κοινού ως φορείς της δικής Του χάρης, της δικής Του ακέραιης ελευθερίας και αγάπης.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

13-4-2016

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση