Αφήστε πια τα τεχνάσματα και δουλέψτε

3 Min Read

Ως τώρα μας λέγατε κ. Πρόεδρε «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». Αλλά, μετά την κατ’ αρχήν ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση, ήταν αδύνατο να επαναλάβετε, μιλώντας προς τους υπουργούς σας, για να τα ακούμε όλοι οι υπόλοιποι, την ίδια φράση. Διότι το «πακετάκι» που αποδεχτήκατε περιλαμβάνει μέτρα όχι ενός, αλλά πολλών εκατοντάδων ευρώ, σε βάρος των φτωχότερων Ελλήνων. Νέες άγριες περικοπές αποδοχών. Μισθών και συντάξεων. Οπότε καταφύγατε σε μια παράφραση. «Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Που βεβαίως δεν διεκδικεί κανένα βραβείο ειλικρινείας. Διότι οι περικοπές που αποδεχτήκατε, οδηγούν ακριβώς εκεί. Στην μεγαλύτερη φτώχεια, στον μεγαλύτερο περιορισμό της κατανάλωσης, στη μεγαλύτερη λιτότητα.

 

- Advertisement -

Απομένει να φανεί στην πράξη αν τα περίφημα «αντιμετρά», που σας υποσχεθήκαν υπό αίρεση, θα μπορέσουν πράγματι να εφαρμοστούν, ώστε να γλυκάνει κάπως ο πόνος εκείνων, των μονίμων υποζυγίων, που καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα σπασμένα.

 

Από κει και πέρα υπάρχει ένα μεγάλο κέρδος. Για τον τόπο. Ότι η συμφωνία παρέχει την ευχέρεια του χρόνου. Ότι εξασφαλίζει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας εφόσον απομακρύνεται το ενδεχόμενο των προώρων εκλογών. Πράγμα που είναι βεβαίως θετικό. Υπό την προϋπόθεση ότι όλοι, πρωτίστως δε οι υπουργοί σας, θα δουλέψουν όπως πρέπει. Χωρίς αυταπάτες αυτή τη φορά. Και χωρίς να εξακολουθούν να άδουν προκλητικώς το «άλλα θέλω και άλλα κάνω». Χωρίς να βολεύεστε με στατιστικά τεχνάσματα. Όπως τώρα, με το περίφημο πλεόνασμα, το οποίο εμφανίζεται μόνο και μόνον επειδή το κράτος ακόλουθη την τακτική του «δεν πληρώνω».

 

Αν είναι έτσι, όλοι όσοι χρωστάμε, στην εφορία, στα ταμεία, στις τράπεζες, στους προμηθευτές μας, μπορούμε να βαυκαλιζόμαστε ότι έχουμε …πλεόνασμα, αν μετράμε μόνο τις εισπράξεις και τις πληρωμές μας, κρύβοντας κάτω από το χαλί εκείνα που θα έπρεπε να είχαμε πληρώσει και τα όποια δεν αποδώσαμε. Και το κράτος, αυτή την ώρα οφείλει στους πολίτες, από απλήρωτες προμήθειες, υπηρεσίες, εφάπαξ και μη εγκαίρως καταβληθείσες συντάξεις, πολλά περισσότερα δισεκατομμύρια από εκείνα που εμφανίζει ως «πλεόνασμα». Ποσά των οποίων η μη καταβολή προκαλεί ασφυξία στην πραγματική οικονομία, οδηγεί στο κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων και στην παραγωγή νέων ανέργων.

 

Τώρα έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεση σας. Αρκεί να έχετε και περισσότερη λογική και πραγματισμό για την ορθή αξιοποίηση του.

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Μοιραστείτε την είδηση