Αυστηροί οι νόμοι για την πρόκληση πυρκαγιάς- Τι πρέπει να ξέρουν οι αγρότες, τι να κάνετε για τα παρατημένα οικόπεδα

straboy
από straboy
2 Min Read

Ενημερωτικές συναντήσεις πραγματοποιούνται στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κοζάνης, στις οποίες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και πολίτες ενημερώνονται από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με  την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, το Δασαρχείο Κοζάνης,  το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της  Περιφέρειας και την Πυροσβεστική, για τα μέτρα, που πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή πυρκαγιών.

Βασικοί στόχοι των συναντήσεων , όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Ιωαννίδης είναι να σταματήσει οριστικά η καύση των καλαμιών, καθώς έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες, η αποκατάσταση των μπαζότοπων και ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Κάτανας επεσήμανε πως «πλέον οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως οι νόμοι είναι αυστηροί, θέλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας αλλά και αυτοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η καύση των καλαμιών μόνο βλάβες δημιουργεί στο οικοσύστημα».

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης Ελένη Τασοπούλου υπενθύμισε την υποχρέωση των ιδιοκτητών να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους. «Αν κάποιος θέλει να καθαριστεί ένα οικόπεδο που δεν είναι δικό του, μπορεί να κάνει μια αίτηση στο Δήμο, η υπηρεσία στέλνει σημείωμα στον ιδιοκτήτη και αν δεν ανταποκριθεί εντός 15 ημερών, αυτεπάγγελτα η υπηρεσία Καθαριότητας καθαρίζει το οικόπεδο και ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει πρόστιμο 0,50ευρώ/τ.μ. και τα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας».

Αναφορικά με τους μπαζότοπους η κα Τασοπούλου επεσήμανε πως «αν και υπάρχει μόνο ένας αδειοδοτημένος, στο δρόμο μεταξύ Κοίλων-Ν. Νικόπολης, στα περισσότερα χωριά υπάρχουν παράνομοι μπαζότοποι. Ο καθένας ρίχνει τα μπάζα του όπου βολεύεται. Τα μπάζα πρέπει να πηγαίνουν μόνο στον αδειοδοτημένο μπαζότοπο καθώς οι παράνομοι, μπορεί να δημιουργήσουν πυρκαγιές».

Βίντεο- επιμέλεια  Δημήτρης Στραβού

 

Μοιραστείτε την είδηση