Αύξηση 5% στα δημοτικά τέλη του Δήμου Κοζάνης το 2018 λόγω εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων

3 Min Read

Αύξηση 5% στα δημοτικά τέλη του Δήμου Κοζάνης το 2018 λόγω της λειτουργίας του  εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η αύξηση οφείλεται στο γεγονός πως μετά τη λειτουργία του εργοστασίου τον Ιούνιο του 2017, οι 12 Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας καλούνται να πληρώσουν 53 ευρώ/ τόνο απορριμμάτων που παραδίδουν στο εργοστάσιο από 34 ευρώ που  ήταν πριν ενώ το 2019 θα φτάσει τα  67 ευρώ/ τόνο.

Για το 2018 η συνολική αύξηση αγγίζει τα 310χιλ. ευρώ, που θα καλυφθεί από την αύξηση στα δημοτικά τέλη. Η αύξηση στο Δήμο Κοζάνης, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν στους υπόλοιπους Δήμους, είχαν ουσιαστικά “κλειδώσει” από το 2015 όταν το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου.

- Advertisement -

Ο “Χρόνος” από τότε με πολλά δημοσιεύματα είχε αναφερθεί στην επερχόμενη αύξηση των δημοτικών τελών στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως μάλιστα σημειώναμε “η αυξηση στο gate fee  τo οποίο  οι Δήμοι θα «περάσουν» στα δημοτικά  τέλη, θεωρούνταν «λογική» καθώς από  τη μία θα υπάρχουν περιβαλοντικά  οφέλη και από την άλλη η περιοχή  πληρώντας όλα τα κριτήρια δεν θα  κινδύνευε να πληρώσει το «τέλος  ταφής» που είναι 35 ευρω/τόνο την πρώτη  χρονιά επιβολής και φτάνει μέχρι τα 60ευρώ/τόνο”.

Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο αναστέλλεται η εφαρμογή  του  «τέλους ταφής» γεγονός που  σημαίνει πως την ώρα  που η Δυτική Μακεδονία θα φτάσει να  πληρώνει 67  ευρώ ανά τόνο, στην υπόλοιπη χώρα, θα  μπορούν ανενόχλητοι και χωρίς κανένα  κόστος να «πετούν» τα σκουπίδια, όπου  επιθυμούν, με κόστη που δεν θα  ξεπερνούν τα 10-15 ευρώ/ τόνο.

Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Κοζάνης εξήγησε πως η αύξηση είναι επιβεβλημένη λόγω της αύξησης του τέλους της ΔΙΑΔΥΜΑ με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου ενώ επεσήμανε για μια ακόμη φορά πως τα τέλη είναι ανταποδοτικά. “Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε διατήρηση των τελών στα περσινά επίπεδα ή και μειώσεις για να γίνουμε αρεστοί και να δημιουργούσαμε είτε χρέη για τους επόμενους ή να περιορίζαμε τις υπηρεσίες. Για μας αυτό δεν είναι επιλογή”.

Αρνητικός στην αύξηση των δημοτικών τελών κατά 5% δήλωσε ο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος έκανε λόγο για αδυναμία περιορισμού των δαπανών, είτε με εξοικονόμηση ενέργειας ή με άλλους τρόπους.

Τη διαφωνία του με την αύξηση του 5% στα δημοτικά τέλη του 2018 στον Δήμο Κοζάνης εξέφρασε και  ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, που σημείωσε χαρακτηριστικά πως  “τη μια χρονιά παγώνουν τα τέλη την άλλη τα αυξάνουν”

Μοιραστείτε την είδηση