Αύξηση της επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού ζητά το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

3 Min Read

Τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό πολιτισμού κ. Χρίστο Δήμα είχαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και οι πρόεδροι όλων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, με θέμα τη νέα προγραμματική σύμβαση και το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας τους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης κ. Δημήτρης Μάστορας τόνισε πως η νέα δημοτική αλλά και η νέα περιφερειακή αρχή, έχουν δεσμευτεί πως θα κάνουν μια γενναία αύξηση στο ποσό της επιχορήγησης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για το 2024 και θα το βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο, για να έχει μια ακόμα καλύτερη παρουσία και δράση, όχι μόνο στην πόλη της Κοζάνης , αλλά και σε όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Μάστορας στην συνέχεια ζήτησε από το υπουργείο πολιτισμού να προβεί και αυτό σε μία αντίστοιχη γενναία αύξηση για να μπορέσει το ΔΗΠΕΘΕ να ανταπεξέλθει οικονομικά στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις προγραμματικές δεσμεύσεις του και την πρόθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Τέλος, σημείωσε πως είναι απαραίτητο να έχουν όλα τα ΔΗΠΕΘΕ καλλιτεχνικό διευθυντή και να τηρούν στο ακέραιο τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις, όπως κάνει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και όσα δεν τις τηρούν να μην έχουν το ίδιο ποσό επιχορήγησης με τα άλλα που έχουν πλούσια πολιτιστική δράση και ανταποκρίνονται πλήρως στις δεσμεύσεις της προγραμματικής σύμβασης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης κ. Λευτέρης Πλασκοβίτης στάθηκε σε δύο θέματα, στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ που είναι δυσλειτουργικό όπως ανέφερε, με πολλούς αντικρουόμενους νόμους, στην κατάργηση της ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ/2023 του περασμένου χρόνου η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσθεσε και άλλα προβλήματα στη εύρυθμη λειτουργία όλων των ΔΗΠΕΘΕ και τέλος, τόνισε πως «αν θέλουμε τα ΔΗΠΕΘΕ μας, τα κύτταρα πολιτισμού της περιφέρειας, να μείνουν ζωντανά και ενεργά και να συνεχίσουν να προσφέρουν πολιτιστικά αγαθά στους πολίτες της περιφέρειας, θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού και η τοπική αυτοδιοίκηση να τα στηρίξουν οικονομικά με γενναίες αυξήσεις» και πρότεινε το υπουργείο να αποδεχτεί την πρόταση όλων των καλλιτεχνικών διευθυντών το ποσό της φετινής επιχορήγησης του υπουργείου πολιτισμού να ανέλθει στα 100.000€.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση