Αύξηση της επιχορήγησης των ΔΗΠΕΘΕ με ποσό που υπερβαίνει το 14% σε σχέση με το 2023

3 Min Read
ΥΠΠΟ: «Αύξηση της επιχορήγησης στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα με ποσό που υπερβαίνει το 14%, σε σχέση με το 2023»

Τριετής θητεία για τους καλλιτεχνικούς διευθυντές

​Συζήτηση με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές και μέλη της διοίκησης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, εν όψει της τροποποίησης και υπογραφής της νέας προγραμματικής σύμβασης τους.

Στην τηλεδιάσκεψη, όπου συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη, τέθηκαν από πλευράς ΔΗΠΕΘΕ τα συνολικά και επιμέρους ζητήματα και αιτήματα, κυρίως οικονομικής και διοικητικής φύσεως, ενώ αναπτύχθηκαν και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδικότερα, ο κ. Δήμας, απαντώντας σε αντίστοιχα αιτήματα των ΔΗΠΕΘΕ, ανέφερε πως σε συνεννόηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε αύξηση της επιχορήγησης του ΥΠΠΟ με ποσό που υπερβαίνει το 14%, σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ για το 2024, σε σχέση με το 2023. Αποδέχθηκαν το αίτημα για πρόβλεψη στην προγραμματική σύμβαση να είναι απαραίτητη η απασχόληση επαγγελματιών ηθοποιών από τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή αποφοίτων Δραματικής Σχολής αναγνωρισμένης από το ΥΠΠΟ ή μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών. Ο επικουρικός ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού προς τα ΔΗΠΕΘΕ καθιστά αυτονόητη την υποχρέωση για ύπαρξη Καλλιτεχνικού Διευθυντή σε καθένα από αυτά. Και τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού θα αντιμετωπίζει υποστηρικτικά την πρόβλεψη τριετούς θητείας των καλλιτεχνικών διευθυντών, τη δυνατότητα για ανανέωσής της για μία φορά, καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων τους.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, δήλωσε πώς: «Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και τους φορείς του Πολιτισμού στην περιφέρεια. Επιδιώκουμε επίσης, εκτός της οικονομικής ενίσχυσης, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία των θεατρικών οργανισμών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς.»

Η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη, τόνισε πως: «Έχοντας υπηρετήσει τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και αναγνωρίζοντας την ανάγκη επίλυσης διαχρονικών ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία τους, είμαι αισιόδοξη μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ενεργά παρόν. Βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους ίδιους τους θεατρικούς οργανισμούς και επιδιώκουμε, σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, να συμβάλουμε ουσιαστικά στη στήριξη και την ενδυνάμωση του θεσμού σε κάθε επίπεδο.»

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η καλλιτεχνική διευθύντρια και η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.

Μοιραστείτε την είδηση