Αγώνας δρόμου για το άνοιγμα της Γέφυρας

4 Min Read

Θέματα διαφάνειας στη διαχείριση θέτει η Γ. Ζεμπιλιάδου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες ενίσχυσης των πλευρικών τοιχωμάτων, εσωτερικά του κιβωτίου του προβόλου Μ6 της γέφυρας των Σερβίων, στα σημεία που είχαν εντοπιστεί σοβαρές ρωγμές.

- Advertisement -

Στην κυριολεξία πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο του χρόνο, προκειμένου να γίνουν οι δοκιμαστικές φορτίσεις και να δοθεί -τουλάχιστον για τα ελαφρά οχήματα- ο δρόμος στην κυκλοφορία το αμέσως επόμενο διάστημα (μέχρι 20 Μαϊου), όπως είχε πει πριν λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να είναι οριστικό.

Η αναβολή της συζήτησης, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε σφοδρή αντίδραση από την επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ» Γ. Ζεμπιλιάδου που θέτει σοβαρά θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του ζητήματος.

Ο κ. Κασαπίδης βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο σημείο, όπου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καταβάλουν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τις δύσκολες εργασίες της τρίτης φάσης, που απαιτούνται για τη θωράκιση της γέφυρας. Θα ακολουθήσει η τέταρτη φάση που αφορά στις παρεμβάσεις στους τένοντες και η πέμπτη που είναι οι φορτίσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντοχή.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες ανακατασκευής τμήματος του οδοστρώματος της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, με στόχο τη δομική ενίσχυση και αποκατάσταση των ακραίων σπονδύλων. Οι εργασίες έδειξαν σημαντική εισροή ομβρίων υδάτων που διαπερνά τον ασφαλτοτάπητα, προκαλώντας τη διάβρωση του επιφανειακού οπλισμού και επιβαρύνοντας το σκυρόδεμα.

Για «Κασαπίδεια» περιοριστικά ημίμετρα κάνει λόγο η Γ. Ζεμπιλιάδου

Η αναβολή της συζήτησης, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των μηχανικών, προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ».

Η επικεφαλής της παράταξης Γ. Ζεμπιλιάδου κάνει λόγο για «διαχείριση της συντήρησης της γέφυρας, η οποία βρίσκεται σταθερά στην περιοχή της ατυπίας», αλλά και αντιθεσμική και ελεγκτέα συμπεριφορά της Περιφέρειας. Σε σχετική ανακοίνωση η κ. Ζεμπιλιάδου επισημαίνει ότι για τρία ολόκληρα χρόνια δεν αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες από την Περιφερειακή Αρχή για την επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα, κάνει λόγο για «Κασαπίδεια» περιοριστικά ημίμετρα, αλλά και απουσία του Υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Η κ. Ζεμπιλιάδου θέτει στον Περιφερειάρχη μια σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με την μη εμπλοκή του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και το γεγονός ότι η επιθεώρηση της γέφυρας δεν έγινε σύμφωνα με τον Κανονισμό Επιθεώρησης Γεφυρών. Επίσης, κάνει λόγο για απόκρυψη πραγματογνωμοσύνης του 2012 από την «ΕΥΕΡΓΟΣ Α.Ε.», που ήταν και ανάδοχος μετά από προκήρυξη διαγωνισμού επιθεώρησης της Γέφυρας, ενώ ήταν και αυτή που είχε τις μελέτες που αναζητούνταν στην Ιταλία.

«Μήπως όλα τα παραπάνω αποκρύφτηκαν για να δικαιολογηθεί το άνευ λόγου και αιτίας κλείσιμο της γέφυρας για 3,5 χρόνια και φυσικά για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα ότι από το 1995 δεν έγινε τίποτε και επειδή έτσι θα κατέρρεε το αφήγημα. Πώς να εξηγήσεις αλλιώς ότι ενώ οι πολίτες καίγονταν για μια ασφαλή γέφυρα, αυτός δεν ενέπλεξε τον αρμόδιο Κρατικό Φορέα, δεν εφάρμοσε τον Κανονισμό και μετέτρεψε το θέμα της Γέφυρας Σερβίων, σε εργαστήριο γεφυρολογίας για επιστημονικές ερευνητικές εργασίες;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι πολίτες αναμένουν με αγωνία επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της Περιφέρειας που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση