Αίρεται η απαγόρευση κολύμβησης στη λίμνη Βεγορίτιδα – Τέλος Νοέμβρη θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε ημερίδα

3 Min Read
Στην άρση της απαγόρευσης κολύμβησης στα νερά της Βεγορίτιδας προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της μετά τα αποτελέσματα και των τελευταίων μετρήσεων δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας γι αυτό και η αρμόδια διεύθυνση αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης.
Η κατάσταση της λίμνης Βεγορίτιδας απασχολεί τους φορείς της περιοχής με τον Σύλλογο Προστασίας της λίμνης να αναδεικνύει με κάθε τρόπο τα προβλήματα της.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και συνολικά του προβλήματος της λίμνης θα παρουσιαστούν σε ειδική ημερίδα το Νοέμβρη.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας σε συνέχεια των από 4/7/2018 και 25/7/2018 Δελτίων Τύπου της, ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κοινό ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι προληπτικής σύστασης αποφυγής κολύμβησης στην Τ.Κ. Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξειδικευμένων αναλύσεων το σύνολο των μικροκυστινών στο νερό που προσδιορίσθηκαν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από διαφορετικά σημεία της κολυμβητικής ακτής, είναι κατά πολύ μικρότερο ακόμα και από το όριο χαμηλού κινδύνου για κολυμβητικά νερά που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρεται, καθώς δεν χρησιμοποιείται ως πόσιμο το νερό της λίμνης Βεγορίτιδας ότι, το σύνολο των μικροκυστινών στο νερό είναι πολύ μικρότερο  ακόμα και από το προτεινόμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Ενημερώνουμε επίσης ότι δεν ανιχνεύθηκαν κυανοτοξίνες σε δείγματα ψαριών της λίμνης.

Στην κολυμβητική ακτή εφαρμόστηκε η πλέον αξιόπιστη μέθοδος προσδιορισμού κυανοτοξινών διεθνώς από το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη για τον προσδιορισμό κυανοτοξινών, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Αναλύσεων του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης & Νανοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΕΚΕΦΕ-Δ)

Η Τελική Έκθεση και αναλυτικότερη παρουσίαση με το σύνολο των αποτελεσμάτων των έκτακτων διερευνητικών μετρήσεων που διεξήχθησαν στην Λίμνη Βεγορίτιδα από όλους τους επίσημους φορείς : το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) , το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) , και το ΕΚΕΦΕ-Δ θα παρουσιασθεί τέλη Νοεμβρίου σε ανοιχτή προς το ενδιαφερόμενο κοινό ημερίδα, λεπτομέρειες της οποίας θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Η Προκαταρκτική Έκθεση Αποτελεσμάτων Προσδιορισμού Κυανοτοξινών καθώς και τα Αποτελέσματα Αναλύσεων  Κυανοτοξινών σε ψάρια της Λίμνης Βεγορίτιδας  είναι διαθέσιμα σε όλους στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου–Δυτικής Μακεδονίας http://www.apdhp-dm.gov.gr/ydata.html όπου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των κολυμβητικών υδάτων και κάθε νεότερη ενημέρωση αναφορικά με αυτά.

 

Μοιραστείτε την είδηση