Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του Diamond της Egnatia Aviation που απογειώθηκε από την Κοζάνη

6 Min Read

Στο σημείο των ερευνών βοηθούν και συνάδελφοι του Ιρακινού εκπαιδευόμενου πιλότου

Του Σωκράτη Μουτίδη

- Advertisement -

([email protected])

Κανένα ίχνος του εκπαιδευτικού Diamond που αγνοείται από το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχε βρεθεί μέχρι και τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας όταν και σταμάτησαν οι έρευνες. Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος με νηολόγιο SX-ABP που απογειώθηκε στις 11:28 το πρωί της Κυριακής από το αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης με προορισμό τα Ιωάννινα με έναν χειριστή στο κόκπιτ, αγνοείται μετά την τελευταία του επικοινωνία με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας 5 μίλια νοτιοανατολικά του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Από την στιγμή που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο έρευνας και διάσωσης, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου και στο Μιτσικέλι. Στις έρευνες συμμετέχουν 31 Πυροσβέστες με 14 οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας, Μηλιωτάδων και Μετσόβου, 15 Πυροσβέστες με 6 οχήματα των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας & Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης, 5ης και 8ης ΕΜΑΚ καθώς και δύο Πυροσβέστες με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα για έρευνα στα χιονοσκεπή σημεία της περιοχής. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και πολλοί εθελοντές, ανάμεσά τους και συμφοιτητές του αγνοούμενου πιλότου, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και μάχη με τον χρόνο αφού οι καιρικές συνθήκες με βροχή, χιόνι, κρύο και ομίχλη δυσχεραίνουν το έργο της έρευνας.

Υπο αντίξοες καιρικές συνθήκες διεξάγονται οι έρευνες (φωτογραφία από www.epiruspost.gr

Το χρονικό της πτήσης
Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 11:28 το πρωί της Κυριακής από το αεροδρόμιο «Φίλιππος» με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης θα εκτελούσε μια πτήση επάνω από τον ραδιοφάρο του αεροδρομίου «Πύρρος» και θα επέστρεφε στο αεροδρόμιο Κοζάνης. Χειριστής του ο 32 Ιρακινός εκπαιδευόμενος στην τελική φάση εκπαίδευσης. Έχει κριθεί ικανός για πτήσεις «Solo» από τον εκπαιδευτή του και πετάει σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στις 12:20 έχει την τελευταία του επικοινωνία με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στα 5 μίλια βορειοανατολικά του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Δεν αναφέρει κανένα απολύτως πρόβλημα και η επικοινωνία είναι επικοινωνία ρουτίνας που ακολουθούν όλοι οι χειριστές αεροσκαφών. Λίγο αργότερα όταν τον καλεί ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας σε σημείο και χρόνο που έχει οριστεί αλλά δεν λαμβάνει απάντηση από τον χειριστή.

Αμέσως ενεργοποιείται το πρωτόκολλο έρευνας και διάσωσης στην περιοχή. Στις πρώτες έρευνες λαμβάνουν μέρος ένα καναντέρ που απογειώθηκε από την Θεσσαλονίκη και ένα ελικόπτερο super puma που απογειώθηκε από την βάση του Ακτίου. Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες όμως είναι πολύ δύσκολες και ο καιρός «κλείνει» με αποτέλεσμα τα εναέρια μέσα να προσγειωθούν με την δύση του ηλίου και να μην επιχειρήσουν την Δευτέρα λόγω της περιορισμένης ορατότητας.

Το αεροσκάφος φωτογραφημένο στο αεροδρόμιο Κοζάνης

Στο σημείο των ερευνών Ιρακινοί συνάδελφοί του
Το πρωί της Δευτέρας 20 Ιρακινοί εκπαιδευόμενοι πιλότοι της Egnatia Aviation έφτασαν στο σημείο των ερευνών για να βοηθήσουν. Ξεκίνησαν από την Κοζάνη όπου και ήταν η βάση του αεροπλάνου και της σχολής εκπαίδευσης για να φτάσουν στο Ζαγόρι και να δηλώσουν εθελοντές στην Πολιτική Προστασία που συντονίζει τις έρευνες.
Οι Ιρακινοί είναι μέλη της σειράς εκπαίδευσης που έστειλε στην Ελλάδα και στην Egnatia Aviation η αεροπορική εταιρεία του Ιράκ Iraqi Airways. Οι πρώτοι πιλότοι που ήρθαν στην Κοζάνη πριν από δύο χρόνο έχουν αποφοιτήσει και πετούν για τις Ιρακινές Αερογραμμές και οι υπόλοιποι συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.
Η αεροπορική εταιρεία Iraqi Airways δημοσίευσε στο προφίλ της στο Facebook φωτογραφίες από τις έρευνες στις οποίες συμμετέχουν και οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι της βάσης της Κοζάνης.  Η εταιρεία ανακοίνωσε και το όνομα του αγνοούμενου ο οποίος ονομάζεται Ammar Ibrahim.

20 εκπαιδευόμενοι πιλότοι βοηθούν στο έργο των ερευνών

 

Ειδική ομάδα για τη διερεύνηση του συμβάντος είναι έτοιμη να στείλει η Iraqi Airways και το Ιρακινό Υπουργείο Μεταφορών

Την επίσημη άδεια για να στείλει εξειδικευμένη ομάδα διερεύνησης, προκειμένου να επιβλέψει την έρευνα για τον Ιρακινό πιλότο και τις αιτίες του συμβάντος, είναι έτοιμη να στείλει η Iraqi Airways, που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της περιμένει τις τελευταίες επίσημες διαδικασίες.

Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων των Ιρακινών Αερογραμμών και το Υπουργείο Μεταφορών του Ιράκ εκφράζουν την ετοιμότητά τους «να στείλουν την ομάδα για τον εντοπισμό του Ammar Ibrahim», ενώ ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Kfah Hassan, επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, διαβεβαίωσε ότι
η τύχη του πιλότου και οι αιτίες του συμβάντος τυγχάνουν του προσωπικού ενδιαφέροντος του Υπουργού Μεταφορών Captain Nasser Hussein Al Shibli.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι υπάρχει στενή και σε υψηλό επίπεδο συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

 

Η λιτή ανακοίνωση της Egnatia Aviation
Το απόγευμα της Κυριακής η Σχολή Εκπαίδευσης Πιλότων Επαγγελματιών Αερογραμμών Egnatia Aviation εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε για τα στοιχεία του αγνοούμενου αεροσκάφους και την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου έρευνας και διάσωσης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση