Ακέφαλο το ΔΗΠΕΘΕατρο Κοζάνης από 15 Δεκεμβρίου- Το ΔΣ αποφάσισε να μην παρατείνει κατά έξι μήνες την θητεία του Λευτέρη Γιοβανίδη

3 Min Read

Χωρίς Καλλιτεχνικό Διευθυντή θα βρίσκεται το ΔΗΠΕΘΕατρο Κοζάνης από τις 15 Δεκεμβρίου, μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να μην παρατείνει κατά έξι μήνες την θητεία του Λευτέρη Γιοβανίδη.
Η συνεδρίαση έγινε το βράδυ του Σαββάτου παρουσία εννέα μελών του οργάνου. Την παράταση είχε εισηγηθεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ιδρυτική συστατική πράξη του ΔΗΠΕΘΕ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λευτέρης Γιοβανίδης, με στόχο την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του θεάτρου. Στην εισήγηση Γιοβανίδη τοποθετήθηκε αρνητικά ο πρόεδρος Νίκος Κέφαλος και ακολούθησαν άλλα έξι μέλη (Ζαχαρούλα Δεμερτζίδου, Τάνια Βεντούλη, Κώστας Κυτίδης, Ρούλα Μαλούτα – Παπαδημητρίου, Βάγια Τσαγγαδούρα, Νίκος Χατσίδης). Υπέρ της παράτασης ψήφισαν οι Χάρης Κουζιάκης και Παύλος Σαπαλίδης. Μάλιστα, ο κ. Κουζιάκης ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά ότι αν προκύψει πρόβλημα στην λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ θα ευθύνονται όσοι ψήφισαν κατά.
Η απόφαση περί μη παράτασης της θητείας Γιοβανίδη εγείρει έντονο προβληματισμό σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την λειτουργία του θεάτρου, καθώς η παρουσία καλλιτεχνικού διευθυντή συνδέεται άμεσα με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, προϋπόθεση της οποίας είναι ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός της επόμενης περιόδου και η ύπαρξη ανθρώπου στο «τιμόνι» του θεάτρου.
Η θητεία του νυν Καλλιτεχνικού Διευθυντή Λευτέρη Γιοβανίδη λήγει στις 14 Δεκεμβρίου και στην συνέχεια θα πρέπει άμεσα να προκηρυχθεί η θέση για το νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή, ο οποίος πρέπει να επιλεχθεί σε χρόνο ρεκόρ, να καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού τον σχεδιασμό για τη νέα περίοδο και να λάβει και την επιχορήγηση του Φεβρουαρίου. Αν οι διαδικασίες δεν γίνουν ταχύτατα, τότε υπάρχουν φόβοι πως το ΔΗΠΕΘΕατρο Κοζάνης θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευτέρης Γιοβανίδης ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής με την μικρότερη θητεία, αφού συνήθως οι συμβάσεις είναι τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, αλλά μια πολύ έντονη παρουσία που λειτούργησε θετικά, τόσο στη λειτουργία του θεάτρου (ανακαίνιση κεντρικής σκηνής κλπ.), όσο και στο πρόγραμμά του (πολλές παραγωγές, μετακλήσεις από το εσωτερικό και εξωτερικό κλπ.).
Το πρωί της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι ο Λευτέρης Γιοβανίδης κάλεσε τα ΜΜΕ της περιοχής σε μια απολογιστική συνέντευξη τύπου για το έργο στου στο ΔΗΠΕΘΕατρο Κοζάνης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση