Ακρινή: αίτημα αντισυνταγματικότητας θα καταθέσει στη Βουλή η αντιπολίτευση

4 Min Read

Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι Κυβερνητικοί βουλευτές και ο Δήμος Κοζάνης από την ενημέρωση της Κυριακής

Να καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αίτημα αντισυνταγματικότητας του επίμαχου άρθρου που καταργεί το νόμο της μετεγκατάστασης Ακρινής, ζήτησε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και κάτοικοι του χωριού, που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην αίθουσα «Πολύκεντρο» για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στη συνάντηση βρέθηκαν η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτοδιοικητικοί και η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης ενώ δεν συμμετείχε ο Δήμαρχος Κοζάνης ή εκπρόσωπός του.

Την βασική ενημέρωση και το χρονικό της μετεγκατάστασης, έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Πουτακίδης, ο οποίος έχει προσφύγει και στο ΣτΕ με το τελευταίο να εκδίδει απόφαση υπερ των κατοίκων και να καλεί την πολιτεία να υλοποιήσει τη μετεγκατάσταση. Ωστόσο το υπουργείο Ενέργειας, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, επιχειρεί να καταργήσει το νόμο. Στην συνάντηση μίλησε και ο δικηγόρος του Συλλόγου Τάσος Γκανάτσιος, ο οποίος έδωσε στην κυριολεξία μάχη για να κερδηθεί η υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ανατρέψουμε με όποιον τρόπο μπορούμε να ψηφιστεί το άρθρο 162, το οποίο έρχεται αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πουτακίδης. Ο ίδιος έχει φροντίσει να ενημερώσει τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής για το θέμα και ευελπιστεί πως το αίτημα της αντισυνταγματικότητας θα κατατεθεί.

«Οι αυτοδιοικητικοί και η Κυβέρνηση, όταν ήρθε η εναλλακτική της μετεγκατάστασης πρόταση, είπαν πως θα υποστηρίξουν ότι αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό κάναμε και άτυπο δημοψήφισμα. Εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει όμως τόσον καιρό. Είδαμε την Κυβέρνηση να έρχεται με έναν κυνικό τρόπο να θέλει να καταργεί το δίκαιο αίτημά μας που είναι η μετεγκατάσταση» ανέφερε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χάρης Καζατσίδης.

Αρνητική εντύπωση και ποικίλα σχόλια, προκάλεσε η απουσία των τεσσάρων κυβερνητικών βουλευτών της ΠΕ Κοζάνης, του Δημάρχου Κοζάνης και των τοπικών συμβούλων της τοπικής κοινότητας που έχουν ταχθεί υπέρ του εναλλακτικού σχεδίου. Όσον αφορά στον Δήμο Κοζάνης, δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν. Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι που βρέθηκαν εκεί δήλωσαν πως δεν εκπροσωπούν τον δήμο αλλά ήρθαν με δικό τους ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα καυστική για την κίνηση της Κυβέρνησης να επιχειρήσει να καταργήσει το νόμο της μετεγκατάστασης ήταν η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα. Η κ. Βέττα είπε πως ήδη έχουν ενημερωθεί οι εκπρόσωποι του κόμματος στην Επιτροπή. Το ίδιο δήλωσε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νόντας Στολτίδης εκ μέρους του ΚΚΕ.

Την Δευτέρα, το ΜΕΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα της Ακρινής που τιτλοφορείται «Το έγκλημα στην Ακρινή Κοζάνης». Την ανακοίνωση υπογράφει ο εκπρόσωπος του κόμματος στην Κοζάνη Βασίλης Λότσιος. Ο ίδιος κατηγορεί την Κυβέρνηση για αυθαιρεσία. «Έρχεται σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το άρθρο 162 του απαράδεκτου αυτού πολυνομοσχέδιου, εντελώς αυθαίρετα, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και σεβασμού στο Σύνταγμα και τις δικαστικές αποφάσεις, να προβλέπει την κατάργηση της μετέγκαταστασης της Ακρινής. Είναι το ίδιο Υπουργείο, που στο ίδιο νομοσχέδιο–τέρας, προβλέπει απίστευτα δώρα στην ολιγαρχία που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας, όπως η μετατροπή της νησιωτικής Ελλάδας σε νεκροταφείο ανεμογεννητριών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση