Ακρινή: Σιγή ιχθύος από το κυβερνητικό στρατόπεδο

8 Min Read

Στάση αναμονής κρατούν τα εμπλεκόμενα με την μετεγκατάσταση υπουργεία μετά την απόφαση του ΣτΕ

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Η αποκλειστική δημοσίευση σημαντικών σημείων του σκεπτικού των δικαστών του ΣτΕ για την προσφυγή της Ακρινής, στο χθεσινό φύλλο του «Χ», καλεί την πολιτεία και τα υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και Εσωτερικών και τη ΔΕΗ Α.Ε. να βρουν λύση και να υλοποιήσουν την απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του χωριού. Το πολυπόθητο σκεπτικό της απόφασης, ανέμεναν πως και πως οι αυτοδιοικητικοί και οι βουλευτές της Κοζάνης, οι οποίοι από τις 3 Δεκεμβρίου, όταν και έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της δίκης, κρατούσαν στάση αναμονής και επικαλούνταν την δημοσίευση του σκεπτικού.

Ωστόσο, από χθες, που έγιναν γνωστές οι σκέψεις των Δικαστών, τηρείται «σιγή ιχθύος» κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο «Χ» σήμερα δημοσιεύει τις δηλώσεις του Πάρι Κουκουλόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και του Γιάννη Θεοφύλακτου (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι διετέλεσαν ο ένας σε υπουργική θέση και ο δεύτερος ήταν βουλευτής. Ο κ. Κουκουλόπουλος ήταν Υφυπουργός Εσωτερικών μέχρι τις 17 Μαϊου του 2012 όταν είχε ψηφιστεί ο νόμος Μπιρμπίλη και Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις 9 Ιουνίου 2014 έως τις 26 Ιανουαρίου 2015. Ο κ. Θεοφύλακτος ήταν βουλευτής Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015. Οι βουλευτές της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Αμανατίδης δεν απάντησαν στο αίτημά μας.

 

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος

Κουκουλόπουλος: να ζητήσουν συγνώμη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από την Ακρινή

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πολιτευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, σε δήλωσή του στον «Χ» για το θέμα της Ακρινής, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν συγνώμη από τους κατοίκους και να τους εξηγήσουν γιατί για οκτώ χρόνια από τη στιγμή που η ΔΕΗ κατέθεσε το σχέδιο της, δεν έγινε καμία ενέργεια.

Η δήλωση του λέει τα εξής:

«Η φιλελεύθερη δημοκρατία ενυλώνει (κάνει πράξη) τη διάκριση των εξουσιών και γι’ αυτό η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί θεμελιώδη αρχή της. Την αξία αυτής της ανεξαρτησίας και τη σημασία που έχει για τις ζωές μας ήρθε να μας θυμίσει η απόφαση του ΣτΕ για την Ακρινή.

Από το σκεπτικό του ΣτΕ δυο σημεία πιστεύω πως έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Το ένα είναι ότι ορίζει ως έναρξη της μετεγκατάστασης την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει ο Ν. 3937/2011 υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το σχέδιο ΠΔ είχε υποβληθεί στα αρμόδια Υπουργεία από τη ΔΕΗ στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Οκτώ ολόκληρα χρόνια οι κάτοικοι της Ακρινής εμπαίζονται από δυο διαδοχικές κυβερνήσεις και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους στην περιοχή που οφείλουν μια εξήγηση και μια μεγάλη συγνώμη. Πάνω από όλα όμως οφείλουν μια καθαρή θέση που δε θα χαθεί στη διαδρομή Κοζάνη – Αθήνα όπως έχει συμβεί ήδη δυο φορές.

Το δεύτερο σημείο έχει μια ευρύτερη σημασία  καθώς το ΣτΕ υπογραμμίζει εμφατικά ότι οι θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της πολιτείας στην περιοχή δεν παρακάμπτονται με την επίκληση της απολιγνιτοποίησης. Ο αυθαίρετος ορισμός χρήσεων γης στο λεκανοπέδιο και η απόδραση της ΔΕΗ και της Πολιτείας από την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών είναι κυριολεκτικά στον αέρα γεγονός που υποχρεώνει όλους όσοι κατέχουν ή διεκδικούν θεσμικούς ρόλους στην περιοχή να τοποθετηθούν καθαρά και δημόσια χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές.

Η απόφαση του ΣτΕ δίνει δύναμη και κύρος στον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο και αυτοί που την προκάλεσαν αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας.»

 

Θεοφύλακτος: όσοι μίλησαν για «ληγμένους» νόμους θα δουν σύντομα την θητεία τους να λήγει

Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος

Ο πρώην Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης και νομικός Γιάννης Θεοφύλακτος, ερωτηθείς από τον «Χ» για την απόφαση του ΣτΕ και το σκεπτικό της, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος Κώστα Πουτακίδη, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Χάρη Καζαντσίδη και το νομικό τους παραστάτη Αναστάσιο Γκανάτσιο, για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης.

Ο ίδιος θέλησε να επισημάνει τα εξής:

«- Με το νόμο 4495/2017, που ψηφίστηκε επί της δικής μας θητείας, προστέθηκε και η “απαλλοτρίωση”, εκτός από την “μετεγκατάσταση” της Ακρινής. Είναι κάτι πολύ σημαντικό: από τότε δεν μιλάμε μόνο για μετεγκατάσταση αλλά και για απαλλοτρίωση της υπάρχουσας περιουσίας των κατοίκων. Το αναφέρει, ορθώς, και η 2346/2022 απόφαση του ΣτΕ και υποχρεώνει σχετικώς το Υπουργείο και την ΔΕΗ Α.Ε.

– Όσο ήμασταν υπό την αυστηρή επιτήρηση των ξένων δανειστών (εξαιτίας της πτώχευσης της χώρας για την οποία όλοι γνωρίζουμε ποιοι ευθύνονται), ήταν αδύνατον να εγκριθούν τα απαιτούμενα ποσά για την Ακρινή.

– Μετά, όμως, το 2019 δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία στη σημερινή Κυβέρνηση, τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη για τον εμπαιγμό των κατοίκων της Ακρινής και τούτο διότι:

Α) βρήκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στα ταμεία τους 37 δις  €υρώ  “ζεστά”,

Β) βρήκαν την Ελλάδα εκτός μνημονίων (όπου οι ίδιοι την έβαλαν και δεν μπορούσαν να την βγάλουν) και με τις βραχυμεσοπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις λυμένες,

Γ) προτίμησαν να σπαταλήσουν 8 δις € σε απευθείας αναθέσεις σε δικούς τους ανθρώπους,

Δ) προτίμησαν να δεκαπλασιάσουν τον αριθμό των Διευθυντών και υποδιευθυντών της ΔΕΗ και να πολλαπλασιάσουν τους μισθούς τους  -από την άλλη να μην δώσουν τίποτε στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Ακρινή.

Σήμερα, πλέον, πρέπει επιτακτικώς -αφού είμαστε ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου- να τηρηθεί η νομιμότητα και η 2346/2022 ΣτΕ και να απαλλοτριωθεί και να μετεγκατασταθεί η Ακρινή. Διαφορετικά γεννώνται ευθείες, πλέον, αξιώσεις των κατοίκων της Ακρινής, ενώπιον των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για αποζημιώσεις.

Όσοι δεν δίστασαν και μίλησαν για ‘ληγμένους’ νόμους, μάλλον θα δουν σύντομα την θητεία τους να λήγει και να μην ανανεώνεται.

Και όσοι πρότειναν ‘εναλλακτικά’ (και παράνομα, όπως ξεκάθαρα τα καταρρίπτει η απόφαση του ΣτΕ) σχέδια για την Ακρινή, σύντομα θα δούνε μία ‘εναλλακτική’ -σε σχέση με την σημερινή- Κυβέρνηση, με ενωμένες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.»

 

Σιγή από το Κυβερνητικό στρατόπεδο

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση ότι το ΣτΕ έκανε αποδεκτή την προσφυγή των κατοίκων, οι Κυβερνητικοί βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης δεν έκαναν δηλώσεις ζητώντας να περιμένουμε μέχρι να εκδοθεί το σκεπτικό της απόφασης.

Ο «Χ» απέστειλε στους Βουλευτές της ΝΔ Στάθη Κωνσταντινίδη και Γιώργο Αμανατίδη το δημοσίευμά της 20ης Δεκεμβρίου, στο οποίο αποκάλυψε σημαντικά σημεία του σκεπτικού των δικαστών του ΣτΕ. Η ενημέρωσε έγινε με γραπτό μήνυμα στα προσωπικά κινητά τους τηλέφωνα στις 10.24 και 10.25 το πρωί της Τρίτης. Μέχρι και τις 7 το απόγευμα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κανείς από τους δυο δεν απάντησε ούτε απέστειλε γραπτώς τη δήλωσή του για το θέμα.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση