Αλ. Σδούκου: Η τηλεθέρμανση θα λειτουργήσει κανονικά

5 Min Read

Στη βουλή το θέμα από τον βουλευτή Π. Κουκουλόπουλο

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνουν την ρητή δέσμευση ότι η τηλεθέρμανση θα λειτουργήσει κανονικά», ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή.

«Οι κάτοικοι της Κοζάνης θα έχουν τηλεθέρμανση κι αυτόν τον χειμώνα και θα έχουν τηλεθέρμανση για όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι να διασφαλιστεί η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και μετά την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων», ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου.

«Σήμερα δεν απαντάτε σε εμένα, αλλά σε εκατό χιλιάδες κατοίκους της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως τις δεσμεύσεις σας για την τηλεθέρμανση» τόνισε νωρίτερα  ο Π. Κουκουλόπουλος, υπενθυμίζοντας πως «η τηλεθέρμανση Κοζάνης και Πτολεμαΐδας αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει γίνει στη Χώρα με φορέα υλοποίησης την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η παρούσα αξία των επενδύσεων ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια και το όφελος των καταναλωτών σε τριάντα χρόνια λειτουργίας αγγίζει το ένα δις. Αξιοσημείωτη, με θεαματικά νούμερα, είναι η συμβολή του στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, αφού εξοικονομούμε εισαγόμενα καύσιμα, και ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματά του. Δεν έχει, λοιπόν, κανένας δικαίωμα να το απαξιώνει, όπως πράττει η Κυβέρνηση εδώ και πενήντα μήνες, από όταν ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το χρονοδιάγραμμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Σήμερα η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας αντιμετωπίζει κενό χρηματοδότησης, για το οποίο η Κυβέρνηση φέρει αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη, καθώς με δική της υπαιτιότητα καθυστέρησε για 2,5 χρόνια η “Πτολεμαΐδα V”. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κοζάνη, καθώς εδώ και πενήντα μήνες οι διακοπές τείνουν να γίνουν κανόνας, ενώ για 26 ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε διακοπή παρά μονάχα για μία ημέρα. Το νέο ΕΣΕΚ που εσείς καταθέσατε στις Βρυξέλλες, δίνει δραματικό χαρακτήρα σ’ αυτές τις ελλείψεις, αφού ορίζει, μεταξύ άλλων, “λουκέτο” στα τέλη του 2023 στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες του “Αγίου Δημητρίου” (I-IV)».

«Ρητά και κατηγορηματικά δεν υπάρχει καμία απολύτως απόφαση που δεν διασφαλίζει σήμερα την θέρμανση των κατοίκων. Παρακαλώ αυτή την δέσμευση να την μεταφέρετε κι εκ μέρους μου και εκ μέρους του υπουργείου της κυβέρνησης στους συντοπίτες σας», ανέφερε η κ. Σδούκου, απευθυνόμενη στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

«Για εμάς, η απολιγνιτοποίηση δεν είναι ένα καπρίτσιο, δεν είναι μια εμμονή, δεν είναι μια παραξενιά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», απάντησε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι είναι το πρώτο και διαχρονικά το μόνο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ανάταξης, περιβαλλοντικής αναβάθμισης για τη δυτική Μακεδονία, το όραμα, αν θέλετε, της χώρας το 2050 που πρέπει να φτάσουμε». Καταφέραμε, ανέφερε επίσης η κ. Σδούκου, στην προηγούμενη θητεία «να διεκδικήσουμε και να πάρουμε 1,6 δισ. ευρώ και να τα χρησιμοποιήσουμε, αυτή τη στιγμή, για τις ανάγκες της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης».

Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέδειξε γενικότερα τις επιπτώσεις του ΕΣΕΚ στη Δυτική Μακεδονία. Για να καταστεί κατανοητή η συμμετοχή του λιγνίτη στο ΑΕΠ του ν. Κοζάνης, ανέφερε ως ισοδύναμο παράδειγμα το ΑΕΠ της Κρήτης και πως θα ήταν αυτό χωρίς τουρισμό, πρωτογενή τομέα, εμπόριο χονδρικής και λιανικής, εστίαση, μεταφορές, αποθήκευση, χωρίς πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες.

«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την ενεργειακή μετάβαση. Εμείς άλλωστε εδώ και χρόνια μιλάμε για την Ενεργειακή Δημοκρατία, με εμβληματική περιοχή εκκίνησής της την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και εν γένει τη Δυτική Μακεδονία και σημαντικό όφελος για τους κατοίκους. Δεν έχετε πράξει τίποτα, η Ενεργειακή Δημοκρατία αναζητείται, “δωρίσατε” τον ηλεκτρικό χώρο σε πέντε εταιρείες και ο ν. Κοζάνης αποτελεί “πρίζα” για φωτοβολταϊκά, με ελάχιστο όφελος στην περίοδο κατασκευής και μηδενικό απ’ την ώρα που λειτουργούν. Με το νέο ΕΣΕΚ, ακόμα και εάν οι επίμαχες μονάδες λειτουργούν αποσπασματικά για την τηλεθέρμανση, αφαιρείτε τον ελάχιστο χρόνο που έχει η περιοχή για να προετοιμάσει το μέλλον της», τόνισε στο πέρας της τοποθέτησής του ο Βουλευτής Κοζάνης.

Μοιραστείτε την είδηση