Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το απόγευμα – Υποχωρεί η θερμοκρασία κι έρχονται καταιγίδες

4 Min Read

Τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών διαδέχονται από την Τετάρτη ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει δελτίο πολύ επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Τα 36άρια στη Δυτική Μακεδονία υποχωρούν απο αύριο το βράδυ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα παραμένουν υψηλές οι θερμοκρασίες.
«Η θερμοκρασία θα πέσει 3 με 4 βαθμούς πιο κάτω, δηλαδή κοντά στους 30 και αυτή θα είναι η μέγιστη θερμοκρασία στην Κοζάνη και γενικότερα στην Δυτική Μακεδονία» λέει ο Πρόδρομος Ασλανίδης, Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.


Σε ότι αφορά στο δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι οι βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι.
Τα φαινόμενα που αναμένονται απο σήμερα το απόγευμα είναι οι ισχυρές καταιγίδες. Δήμοι και πολιτική προστασία είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν, αν χρειαστεί, τα έντονα φαινόμενα, ενώ και οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Μαζί με τις θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν και οι συγκεντρώσεις αέριων ρύπων και σκόνης που ευνοήθηκαν τις προηγούμενες μέρες.
«Η κατάσταση ήταν καλύτερη σε σχέση με άλλες φορές. Έχουμε ανεβασμένες τιμές, αλλά δεν ξεπερνούν το όριο» λέει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Αλβανός και εξηγεί πως τις επόμενες ημέρες οι βόρειοι άνεμοι θα οδηγήσουν στην υποχώρηση των συγκεντρώσεων.


Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο καιρού που εκδόθηκε:
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Τετάρτης 10-7-2019 με κύρια χαρακτηριστικά βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς βόρειους ανέμους .
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση .
Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και τους Δήμους της Περιφέρειας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων
Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για μέτρα αυτοπροστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.pdm.gov.gr/politiki-prostasia
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση