“Σε όλη την ιστορία η ζωή χωριζόταν συνήθως σε δύο μέρη. Όταν είσαι νέος αναπτύσσεις δεξιότητες και νέες ικανότητες. Στη συνέχεια, εργάζεσαι ως επί το πλείστον και χρησιμοποιείς αυτά που έμαθες ως νέος. Φυσικά, μαθαίνεις νέα πράγματα καθώς εργάζεσαι, αλλά κυρίως υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Τώρα αυτή η διαίρεση έχει καταλυθεί. Μέχρι να φτάσεις στα 50, τα περισσότερα από όσα έχεις μάθει στο σχολείο είναι εντελώς άσχετα. Οι δεξιότητες που απέκτησες δεν είναι πλέον απαραίτητες. Πρέπει να ανακαλύψεις ξανά τον εαυτό σου και γι’ αυτό χρειάζεται να αναπτύξεις την ικανότητα να συνεχίσεις να μαθαίνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Ακόμα περισσότερο, θα πρέπει να έχεις την ψυχολογική ικανότητα να διατηρείς ένα ευέλικτο μυαλό, να συνεχίζεις να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου” λέει, μεταξύ άλλων, στην εξαιρετική συνέντευξή του στην “Κ” της Κυριακής ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Γιουβάλ Νόα Χαράρι.
Μια επισήμανση, η οποία έως τώρα περνούσε στα ψιλά, ως μια από αυτές τις σκέψεις που δεν θέλουμε να κάνουμε, καθώς είναι στενάχωρες. Πλέον, όμως, είναι προφανές ότι για όλους εμάς που βρισκόμαστε στη μέση της επαγγελματικής μας διαδρομής, αλλά κυρίως για όσους ξεκινούν και θα ξεκινήσουν στο μέλλον είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει.
Η διαρκής επένδυση στις μεταγνωστικές δεξιότητες, στο να είμαστε δηλαδή διαρκώς σε εγρήγορση και να μαθαίνουμε πως να μαθαίνουμε, είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Μοιραστείτε την είδηση