Αναπάντητα ερωτήματα και πολιτικές σκοπιμότητες τα χαρακτηριστικά των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων

8 Min Read

Εκδήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στις Βρυξέλλες

Αδιαφάνεια, αναπάντητα ερωτηματικά και πολιτικές σκοπιμότητες, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μέλη της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου από τους “Left”, περιέγραψαν την εικόνα που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στην Ελλάδα και τα συμπεράσματά τους από τις επαφές με κυβερνητικά στελέχη, φορείς και ανθρώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση.

- Advertisement -

Ταυτόχρονα, οι Καθηγητές Δημήτρης Χριστόπουλος και Ανδρέας Τάκης, ανέφεραν ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο «Χρόνος» βρέθηκε στην εκδήλωση και συνοψίζει τα βασικά σημεία της συζήτησης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Στέλιος Κούλογλου

Κούλογλου: Επιστρέψαμε στις Βρυξέλλες με περισσότερες ερωτήσεις από αυτές που κάναμε

Ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Στέλιος Κούλογλου που συμμετέχει στην PEGA, περιέγραψε την εικόνα που σχημάτισε για τις παρακολουθήσεις στην χώρα μας. Είπε πως οι υποθέσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη φάνηκαν πως ήταν συντονισμένες και για πολιτικούς λόγους. «Σύμφωνα με τον Κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφάλειας την ώρα που η ίδια είπε πως ήταν λάθος η παρακολούθησή του.  Άρα από που προκύπτουν οι λόγοι αυτοί; Ερώτημα που δεν έχουμε λάβει απάντηση όπως και γιατί δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως ο κ. Δημητριάδης ή ο κ. Κουκάκης. Και άλλα πόσα ερωτήματα που δεν λάβαμε απάντηση» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κούλογλου.

 

Ο Καθηγητής Πολιτειολογίας στο “Πάντειο” Πανεπιστήμιο Δημήτρης Χριστόπουλος

Χριστόπουλος: Στην χώρα μου συμβαίνουν σοβαρά πράγματα και κρίμα που πηγαίνουν στραβά

Ο Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος, μίλησε για μετασχηματισμό μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε μια ανελεύθερη δημοκρατία. «Το πρώτο πράγμα που κάνει μια Κυβέρνηση για να το πετύχει αυτό είναι να προσπαθήσει ασφυκτικά να ελέγξει τις μυστικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια προσπαθεί να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές. Μετά επιχειρεί να σιγάσει τον πλουραλισμό στον τύπο, προχωρά αμέσως μετά σε αδρανοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τέλος «ηρεμεί» την δικαιοσύνη. Λυπάμαι πολύ που και τα πέντε αυτά βήματα τα έχουμε δει ως “Text Book” από την Κυβέρνηση στην Ελλάδα και γι’ αυτό οφείλουμε να επαγρυπνούμε.»

 

Ο Καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ Ανδρέας Τάκης

Τάκης: Το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα φαίνεται να τελεί σε πραγματικό κίνδυνο

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ Ανδρέας Τάκης ανέφερε πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών να αποκαλύπτει στους παρακολουθηθέντες για λόγους εθνικής ασφάλειας το γεγονός ότι παρακολουθούνταν, προσκρούει ευθέως στην Σύμβαση της Ρώμης και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η υπόθεση του κ. Κουκάκη που προσπαθούσε να διαλευκάνει πως παρακολουθούνταν, ήρθε να μας επιβεβαιώσει τα παραπάνω όταν μέσα από την έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, είδαμε με έκπληξη πως μόνο το συγκεκριμένο έτος 15.474 πολίτες τελούσαν υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, ένας αριθμός, ο οποίος σε περιστάσεις Συνταγματικής ομαλότητας είναι τεράστιος και επικίνδυνος ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ταραχώδη πολιτική εμπειρία της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια» είπε με έμφαση.

 

Η Ευρωβουλευτής Anne-Sophie Pelletier

Anne-Sophie Pelletier: Γίνονται παρεμβάσεις που περιορίζουν την ελευθερία του τύπου

Από την πλευρά της η Anne-Sophie Pelletier, ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής PEGA, αναφέρθηκε στην εμπειρία της στο Ισραήλ και τις παρακολουθήσεις εκεί. «Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις σε όλες τις χώρες. Eμείς στην Pega από τους Left αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε γι’ αυτό και βρίσκουμε συμπαραστάτες τους Πράσινους και τους Renew. H κ. Pelletier έκανε αναφορά και στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Νίκο Χατζηνικολάου, όπου ο πρώτος είπε πως «όταν τα ΜΜΕ αλλάζουν άποψη ανάλογα με τον ιδιοκτήτη τους αυτό δεν είναι σωστό» και το χαρακτήρισε ανέκδοτο.

Η ευρωβουλευτής παρατήρησε ανελεύθερο φιλελευθερισμό στην Ελλάδα και νομοθετικές παρεμβάσεις που περιορίζουν την ελευθερία του τύπου. Επίσης, τόνισε ότι δε νοείται δημόσιος φορέας που να μην παρέχει αιτιολογία αίτησης άρσης απορρήτου, αλλά και στην κατάχρηση της επίκλησης της εθνικής ασφάλειας.

 

Saskia Bricmont: Δεν πήραμε απαντήσεις

Η Saskia Bricmont,  μέλος της PEGA, μίλησε για τις συναντήσεις που είχαν τα μέλη της Επιτροπής στην Αθήνα. Τόνισε ότι ο υπουργός Γεραπετρίτης αντέστρεφε τις ερωτήσεις και τα μέλη της κυβέρνησης δεν έδωσαν τις απαντήσεις που ζήτησαν τα μέλη της Επιτροπής.

«Αν δεν υπήρχε η ερευνητική δημοσιογραφία, δεν θα υπήρχε αυτή η επιτροπή» είπε η κ. Bricmont, κάνοντας κι αυτή λόγο για κατάχρηση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας.

Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης iTech Lucca Retorre

Retorre: Δείξτε προσοχή σε μηνύματα από άγνωστες επαφές και με συνδέσμους

Στην προσπάθεια του Εργαστηρίου Μονάδας Επαλήθευσης του Ευρωκοινοβουλίου να προστατεύσει τους Ευρωβουλευτές και το προσωπικό τους από τα κακόβουλα λογισμικά, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης iTech Lucca Retorre, ο οποίος επεξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε και εντοπίστηκε η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη.

«Μπορεί η τεχνολογία να λειτουργεί θετικά για τους Ευρωβουλευτές, αλλά πρέπει να υπάρχει μια συνειδητοποίηση των κινδύνων κατά την χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μέσα από τους ελέγχους μας εντοπίζουμε διάφορα ευρήματα. Μέχρι σήμερα είχαμε κάναμε 340 επαληθεύσεις, εκ των οποίων το 75% σε συσκευές Apple και το 25% σε συσκευές Android. Το 75% αυτών ήταν συσκευές ευρωβουλευτών και το 25% μελών των γραφείων τους ή βοηθοί τους. Το λογισμικό Pegasus είναι γνωστό για την «εισβολή» του με μηδενικά κλικ πρόσβασης, γι’ αυτό και οι εταιρείες το προτιμούν για παρακολουθήσεις».

Ο ίδιος συνέστησε να αφήνουμε τα κινητά μας τηλέφωνα μακριά από εμάς όταν συζητάμε ή να τα κλείνουμε σε ντουλάπια. Επίσης, να καθαρίζουμε συχνά τα τηλέφωνά μας από εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά μιας και εφαρμογές που χρησιμοποιούμε μόνο για πέντε λεπτά και μετά παραμένουν στο τηλέφωνό μας, αποτελούν πύλη εισόδου κακόβουλου λογισμικού. Τέλος, συνέστησε να γίνονται συχνά ενημερώσεις των συσκευών  και να χτυπούν «καμπανάκια» όταν λαμβάνουμε μηνύματα από άγνωστες επαφές, πχ από εταιρείες ταχυμεταφορών που ενημερώνουν πως έχουμε ένα δέμα και μας καλούν να κάνουμε κλικ σε σύνδεσμο για να το εντοπίσουμε.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν διαδικτυακά οι δημοσιογράφοι Θοδωρής Χονδρόγιαννος και Θανάσης Κουκάκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης και Κώστας Αρβανίτης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση