Ανάρτηση για το έργο της Άννας Διαμαντοπούλου από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES)

4 Min Read

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας που θεσπίστηκε επί θητείας Διαμαντοπούλου στις Βρυξέλλες

Στο έργο της Άννας Διαμαντοπούλου και στην καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας όταν διατέλεσε Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων επί Προεδρίας Ρομάνο Πρόντι, αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση του.

Η τότε Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Διαμαντοπούλου στην ανακοίνωση της θέσπισης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας

Το PES αναφέρθηκε στην θέσπιση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας, μιας δωρεάν παροχής δημόσιας υγείας που δικαιούνται οι ευρωπαίοι πολίτες σε όλη την Ευρώπη όταν ταξιδεύουν. Η θέσπιση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας, έγινε από την τότε Ελληνίδα Επίτροπο Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σχολιάζοντας αυτή την ανάρτηση ανέφερε:

«Στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που σε αποζημιώνουν για τα πολλά και δύσκολα που περνάς στη διαδρομή της. Σήμερα αισθάνθηκα αυτή την χαρά.

Το PES είναι το ευρωπαϊκό κόμμα των Σοσιαλιστών – Σοσιαλδημοκρατών – Οικολόγων. Είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου και φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια του.

Επέλεξε λοιπόν τα σημαντικότερα έργα Επιτρόπων του, σε όλη την ιστορία του.

Πρώτη λοιπόν επίσημη ανακοίνωση του η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας και Ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ, αναφερόμενη ονομαστικά σε μένα μέσα από τον ρόλο μου ως Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Επιτροπής Πρόντι.

Ένας από τους βασικούς στόχους της θητείας μου για τον οποίο είχα δεσμευθεί στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν το ότι ο ευρωπαίος πολίτης θα μπορούσε μέχρι το 2004 να κρατά στο ένα χέρι του το ευρώ και στο άλλο την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας.

Ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο έργο αφού απαιτούσε διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με

Η ανάρτηση του PES στο twitter

διαφορετικά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά  συστήματα.

Η συνεργασία με τον Ρομάνο Πρόντι, με τους άλλους Επιτρόπους, το Ευρωκοινοβούλιο, όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, τις επιχειρηματικές ενώσεις και τα επιμέρους κοινωνικά ασφαλιστικά συστήματα, οδήγησε σε μια εξαιρετικής σημασίας συναίνεση με αποτέλεσμα την Κάρτα στο χέρι του πολίτη.

Ανθρώπινα και πολιτικά χαίρομαι γι’ αυτή την αναγνώριση από τις Βρυξέλλες και το σύνολο των κομμάτων του PES.»

 

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 27 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Στις καλυπτόμενες παροχές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι παροχές που σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες καθώς και με εγκυμοσύνη και τοκετό.

Η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας που εκδίδεται δωρεάν για όλους τους ασφαλισμένους με μια απλή αίτηση πλέον και μεσω gov.gr

Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό σας πάροχο ασφάλισης ασθένειας.

Σημαντική σημείωση – η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:

  • δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση.. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,
  • δεν καλύπτει τις δαπάνες σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,,
  • δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών.. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Προσοχή: όταν μεταφέρετε τη συνήθη κατοικία σας σε μια άλλη χώρα, πρέπει να εγγραφείτε εκεί μέσω του εντύπου S1 αντί να χρησιμοποιείτε την Ευρωπαϊκή σας Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας για να λαμβάνετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα αυτή.

Όλγα Τουφεγγοπούλου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση