Αναστασία Κουτρότσιου: η μοναδική Ελληνίδα διαιτήτρια στην τελική φάση για την Ολυμπιάδα του Παρισιού

7 Min Read

Ξεκίνησε στο Μπακού η τελική φάση αξιολόγησης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταε Κβον Ντο

 

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Μετά το ανώτερο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που μπορεί να βρεθεί ένας Εθνικός και Διεθνής Διαιτητής Ταε Κβον Ντο, η Αναστασία Κουτρότσιου από την Κοζάνη έβαλε «πλώρη» για το ανώτερο επίπεδο του αθλήματος παγκοσμίως. Το να είναι μία από τις οκτώ καλύτερες ευρωπαίες γυναίκες που θα  διαιτητεύσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 δεν είναι εύκολη υπόθεση και η Αναστασία βρίσκεται στην τελική φάση αξιολόγησής της.

Μετά από ένα κοπιαστικό αγώνα δρόμου που περιελάμβανε δεκάδες συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Grand Prix, εξετάσεις, πιστοποιήσεις, προπονήσεις, αξιολογήσεις, σεμινάρια και άλλες διαδικασίες, η Αναστασία Κουτρότσιου έχει «περάσει» στο στάδιο των 60 καλύτερων διαιτητών του κόσμου και στους 16 καλύτερους της Ευρώπης και βρίσκεται στην τελική ευθεία για να είναι ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες γυναίκες διαιτήτριες που θα βρεθούν στα τερέν της Ολυμπιάδας σε ένα χρόνο.

Η διεθνής διαιτητής Αναστασία Κουτρότσιου με τον Σωκράτη Μουτίδη

Τη συναντήσαμε 48 ώρες πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν το Μπακού και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταε Κβον Ντο από τις 29 Μαϊου έως τις 4 Ιουνίου. Εκεί, πέραν των αγωνιστικών της υποχρεώσεων ξεκινά και η διαδικασία της παράλληλης αξιολόγησής της από εξωτερική ειδική επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταε Κβον Ντο που θα «βαθμολογήσει» τις ικανότητές της σε μια σειρά παγκόσμιων διοργανώσεων μέχρι πριν την Ολυμπιάδα, με στόχο να καταφέρει να είναι η Ελληνίδα διαιτήτρια που θα βρεθεί στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση της τετραετίας.

«Δεν μπορώ να πω πως δεν υπάρχει άγχος, αφού είναι σημαντική στιγμή και ξέρεις πως αξιολογείσαι. Εκτός από τον κανονισμό, τις κινήσεις, την κρίση και τη συγκέντρωση που πρέπει να έχεις στον αγώνα, προστίθεται τώρα και η εξωτερική αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, όταν μπαίνω στο τερέν για να διαιτητεύσω τα ξεχνάω όλα και είμαι συγκεντρωμένη σε αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή» μας εξηγεί η Αναστασία, η οποία δείχνει την 20ετή εμπειρία της και τον επαγγελματισμό της.

Όπως λέει, τα τρία δίλεπτα που διαρκεί ένας αγώνας Ταε Κβο Ντο είναι πολύ πιεστικά και καταιγιστικά και απαιτούν ικανότητα και καθαρή κρίση. «Μπορεί πλέον η τεχνολογία να έχει βοηθήσει σημαντικά το άθλημα με ηλεκτρονικούς θώρακες που μετρούν τους πόντους ανάλογα με το χτύπημα, όμως ο διαιτητής είναι εκεί για να δει και να κρίνει το πως πάρθηκε ο πόντος και αν υπήρξε κάτι μη προβλεπόμενο από τους παίκτες. Όλα αυτά, την ώρα που η ένταση είναι στο ζενίθ και οι θεατές στο γήπεδο είναι όρθιοι, ειδικά αν το παιχνίδι είναι τελικός. Και σκεφτείτε πως αυτό στις διοργανώσεις δεν γίνεται μια φορά αλλά δέκα, είκοσι ή τριάντα αγώνες. Σε έναν αγώνα πρέπει να παρακολουθείς ταυτόχρονα τους αθλητές, την γραμματεία, τους προπονητές, την οθόνη με το σκορ, τον χρόνο, τις ποινές και μια σειρά πληροφοριών. Έχω μάθει όμως να διαχειρίζομαι αυτές τις καταστάσεις και να καθαρίζω τις σκέψεις μου» προσθέτει η Αναστασία Κουτρότσιου.

Τη συναντήσαμε στο χώρο εργασίας της στην Κοζάνη, στο γυμναστήριο του Αθλητικού Συλλόγου «Μακεδονική Δύναμη». Φορώντας την αθλητική μπλούζα με το εθνόσημο στο στήθος, η Αναστασία μας «ταξίδεψε» στο παρελθόν και στο πως αποφάσισε να γίνει διαιτήτρια. Όπως είπε, η απόφαση ήταν ξαφνική και δεν μπορούσε να σκεφτεί πως θα έφτανε το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο που μπορεί να φτάσει ένας διαιτητής παγκοσμίως και να βρεθεί στα τερέν των Ολυμπιακών Αγώνων. Πόσο μάλλον να αποτελεί τη μοναδική γυναίκα Ελληνίδα διαιτήτρια που πέρασε την τελική φάση της πολύ απαιτητικής εξέτασης στο Βέλγιο πριν δυο μήνες και να έχει το βλέμμα στραμμένο στους αγωνιστικούς χώρους του Παρισιού.

«Μετά τα πρωταθλήματα G1 που συμμετείχα, άρχισα να λαμβάνω προσκλήσεις από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για συμμετοχή σε παγκόσμιες διοργανώσεις και Grand Prix που συμμετέχει η ελίτ του Ταε Κβο Ντο. Το ένα έφερε το άλλο και δεν μπορούσα να φανταστώ πως υπάρχει περίπτωση να είμαι ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ευρωπαίες γυναίκες διαιτήτριες που θα συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα. Η διαδικασία αυτή της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024 και ελπίζω να καταφέρω να βρεθώ στο Παρίσι» μας λέει η Αναστασία.

Το έναυσμα για να προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο δόθηκε σε μια Πανευρωπαϊκή διοργάνωση Ταε Κβον Ντο στην Ελλάδα, όταν ο τότε υπεύθυνος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, παρατηρώντας τη κατά την διαιτησία, διέκρινε ικανότητα και αντίληψη και την κάλεσε στο επόμενο σεμινάριο διαιτησίας για διεθνείς διαιτητές. Αυτό οδήγησε στο να γίνει διαιτήτρια μεγάλων διοργανώσεων το 2015 και να φτάσει οκτώ χρόνια μετά ένα βήμα πριν την Ολυμπιάδα.

«Το να είσαι διαιτητής έχει πολλά ταξίδια σε όλον τον κόσμο, πολλά έξοδα μιας και οι προσκλήσεις που γίνονται δεν καλύπτουν τα μεταφορικά, απομονώσεις, αφού δεν επιτρέπεται να συναντηθείς με κανέναν άλλον εκτός από τους συναδέλφους σου, άψογη κρίση και υποστήριξη από το περιβάλλον σου, όπως και οικονομική υποστήριξη» μας εξηγεί. Η ίδια έχει μεγάλη υποστήριξη από την οικογένειά της, η οποία είναι αμιγώς αθλητική, αφού ο σύζυγός της είναι προπονητής Ταε Κβον Ντο και οι δυο της κόρες αθλήτριες σε αγωνιστική ομάδα.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Αναστασία Κουτρότσιου από την Κοζάνη, βρισκόταν ήδη στο Μπακού και είχε ολοκληρώσει τους αγώνες της πρώτης μέρας. Ακολουθούν άλλες δυο μέρες με αυστηρή αξιολόγηση, ειδικά η τελευταία που περιλαμβάνει και τους τελικούς. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των διαιτητών θα δημοσιευτούν την άνοιξη του 2024 και θα αφορούν στο σύνολο των αγώνων που θα συμμετέχουν μέχρι τότε. Εκεί θα δοθούν και τα «εισιτήρια» για το Παρίσι στις οκτώ καλύτερες.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση