Αναβίωση του τοπικού εθίμου της Πρωτομαγιάς από τη Λαογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρόκου «ΙΩΑΚΕΙΜ ΛΙΟΥΛΙΑΣ» στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κοζάνης

2 Min Read

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, οι κυρίες Καρανάνου Λίτσα, Μηλιώνη Μαίρη, Οικονόμου Τάνια, Παπακώστα Ζωή, Πλιάτσου Μαΐτσα, Ρουσοπούλου Ευαγγελία και Τσιώγκα Γιαννούλα, μέλη της Λαογραφικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρόκου Κοζάνης «Ιωακείμ Λιούλιας», συνοδευόμενες από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κύρου Νίκο και τον κ. Νίκου Αντώνη, μέλος του Δ.Σ, επισκέφτηκαν το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Με το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. οδηγό στην Ελλάδα σεργιανώ» και στόχο είχε την αναβίωση του τοπικού εθίμου της Πρωτομαγιάς.

- Advertisement -

Στο πρόγραμμα, που ξεκίνησε ως ιδέα από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κοζάνης, έχοντας ως κυρίαρχο στόχο την ανταλλαγή ηθών και εθίμων από διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα συμμετέχουν τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αλεξανδρούπολης, Αγρινίου, Αγίου Δημητρίου Αττικής, Πύργου Ηλείας και Χανίων.

Η υπεύθυνη της Λαογραφικής ομάδας κ. Μαΐτσα Πλιάτσιου και οι κυρίες του Συλλόγου, όπως φαίνεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες, μίλησαν για το έθιμο και έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές/τριές μας να το γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο.

Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του σχολείου και ενημέρωση για τις δράσεις του. Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί γεύτηκαν τα νόστιμα εδέσματα που έφεραν οι κυρίες.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Λαογραφικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας». Με τη βοήθειά τους όχι μόνο γνωρίσαμε το ιδιαίτερο έθιμο της Πρωτομαγιάς αλλά μπορέσαμε να το αναδείξουμε και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας καθώς τα βίντεο του προγράμματος στέλνονται στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Επιπλέον τους ευχαριστούμε για τα εδέσματα. Όπως και τα φαγητά με κρόκο που μας μαγείρεψαν σε προηγούμενη επίσκεψη, ήταν πεντανόστιμα και αποδεικνύουν ότι δεν είναι τυχαία η φήμη που έχουν οι νοικοκυρές του Κρόκου για τη μαγειρική τους.

 

Μοιραστείτε την είδηση