Ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών για την έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων

5 Min Read

Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων covid αλλά και του «κοκτέιλ» αναπνευστικών λοιμώξεων που έχει προκαλέσει ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία με στόχο τη μείωση της μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Παράλληλα αναμένεται να σταλεί εγκύκλιος έως τη Δευτέρα στα σχολεία, από το υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται η ΕΡΤ, οι μαθητές που θα έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα Covid (δηλαδή κάνουν τεστ στο φαρμακείο ή σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο και το αποτέλεσμα περαστεί στο σύστημα από τον φαρμακοποιό κ.λπ.) για τις επόμενες πέντε ημέρες δεν θα πηγαίνουν σχολείο και οι απουσίες με το έγγραφο που θα τυπώνουν από gov.gr δεν θα προσμετρώνται.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων είναι οι ακόλουθες:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών, όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό). Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Τα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ στη νεότερη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, παρουσιάζει αυξημένους δείκτες που αφορούν στον κορωνοϊό και τη γρίπη.

Ο Covid-19 παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν αύξηση 44% και είναι υψηλότερες από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Αύξηση, επίσης, καταγράφουν και οι διασωληνώσεις ασθενών με Covid-19. Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευθεί 179 στελέχη της υποπαραλλαγής JN.1 ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζει και η δραστηριότητα της γρίπης και την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι.

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα για τον Ιό SARS-CoV2 (λοίμωξη COVID-19) στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικά ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 70.

Η θετικότητα για τον ιό της γρίπης παραμένει άνω του 10% από το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC και εμφανίζει αυξητική τάση ενώ η θετικότητα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV παρουσίασε αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μοιραστείτε την είδηση