Αντιδράσεις για την μη συμμετοχή επιχειρήσεων της περιοχής στο πρόγραμμα του ΟΕΕ

4 Min Read

Στην Διοικούσα Επιτροπή του φορέα συζητείται το θέμα που ανέδειξε ο «Χ»

Στην Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας θα συζητηθεί το θέμα της μη συμμετοχής επιχειρήσεων της περιοχής στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων που τρέχει από το ΔΑΜ μέσω του ΟΕΕ. Το θέμα ανέδειξε στο χθεσινό του φύλλο ο «Χ» και προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των ιδιοκτητών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης όσο και από πολίτες που διαπίστωσαν πως οι πόροι που προορίζονται για την περιοχή λόγω απολιγνιτοποίησης «μοιράζονται» από τα κεντρικά του ΔΑΜ στην Αθήνα σε επιχειρήσεις στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές πλην την Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων και επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού της περιοχής που έχασε την δουλειά του λόγω των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης. Το ΔΑΜ μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων προκηρύσσει επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία αντί να «τρέξουν» από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που έχουν έδρα στην περιοχή, με εκπαίδευση δια ζώσης και με εκπαιδευτές ενηλίκων της περιοχής, «τρέχουν» από εταιρείες της Αθήνας και την Θεσσαλονίκης, με τηλεκπαίδευση και με εκπαιδευτές που δεν συνεισφέρουν ούτε ένα ευρώ στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο «Χ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του παραρτήματος του ΟΕΕ Βαγγέλη Λιάκο, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το Τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει καμία εμπλοκή με το θέμα αφού το πρόγραμμα έτρεξε από τα κεντρικά του ΟΕΕ χωρίς να ερωτηθεί κανείς από την περιοχή. Ο ίδιος φέρνει το θέμα στην Διοικούσα του φορέα προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση και να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις.

Η υποβολή των αιτήσεων για τους δικαιούχους έχει ανοίξει από τις 26 Φεβρουαρίου. Λίγες μέρες πριν, στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ  Κωνσταντίνος Κόλλιας βρέθηκε στην Κοζάνη στο πλαίσιο της κοπής πίτας του Παραρτήματος και στην ομιλία του δεν ανέφερε κάτι σχετικό με το πρόγραμμα που θα επιδοτήσει 1750 ανέργους εκ των οποίων οι 1260 είναι από την Δυτική Μακεδονία, οι 95 από τις λιγνιτικές περιοχές της Πελοποννήσου, οι 69 από το Βόρειο Αιγαίο, οι 224 από την Κρήτη και οι 102 από το Νότιο Αιγαίο.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους ιδιοκτήτες των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν για δεύτερη φορά να αποκλείονται από την διαδικασία. Προηγήθηκε παρόμοιο πρόγραμμα που έτρεξε μέσω του ΕΒΕ Κοζάνης που, δυστυχώς, και σε αυτό δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουν. Αξίζει να σημειωθεί πως τότε έγινε και προσφυγή για το θέμα, η οποία όμως απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους (έλλειπε μια ηλεκτρονική υπογραφή) και η εποπτική αρχή δεν μπήκε καν στην ουσία της προσφυγής αλλά έμεινε στο τυπικό της υπόθεσης. Λόγω του ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δυο νέες προκηρύξεις για επιδότηση ανέργων μέσω του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, οι ιδιοκτήτες των Κέντρων εξετάζουν τα ενδεχόμενα να ανακόψουν την διαδικασία ανάθεσης σε επιχειρήσεις εκτός Δυτικής Μακεδονίας και να ζητήσουν και την υποστήριξη βουλευτών και αυτοδιοίκησης για να υπάρξει και πολιτική παρέμβαση για τα… αυτονόητα.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση