Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου

4 Min Read

Ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί του ρόλου των γυναικών

«Ξαναχτύπησε» με δηλώσεις μισογυνισμού ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος. Συγκεκριμένα, μετά την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης το βράδυ της Παρασκευής, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του, ανέφερε πως οι γυναίκες πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους. Πρόσθεσε δε πως για το λόγο αυτό υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας στα παιδιά, καθώς οι γυναίκες δεν βρίσκονται στο σπίτι για να είναι «σαν τις κλώσες που κλωσούν τα παιδιά τους».

- Advertisement -

Εν συνεχεία και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί των γυναικών και του ρόλου τους και τόνισε πως έχουν παρερμηνευτεί.

Το βράδυ της Παρασκευής ανέφερε χαρακτηριστικά «τώρα θα γίνει σεισμός από αυτό που θα πω, αλλά δεν έχω πρόβλημα, αυτή είναι η αλήθεια. Εάν δεν επιστρέψει η γυναίκα στο βασίλειο της που είναι το σπίτι της, και να μαζέψει ως η κλώσα τα πουλάκια της κάτω από τα πτέρυγας της έτσι θα πορεύονται τα παιδιά, να εγκληματούν το ένα στο άλλο. Η γυναίκα είναι το ωραιότερο πλάσμα που έφτιαξε ο Θεός, το πλέον ευαίσθητο πλημμυρισμένο από αρετές για τη μητρότητα και τη συζυγία». 

Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας σε εκπομπή του MEGA, o Μητροπολίτης ανέφερε: «Είπα τη γυναίκα κλώσα; Είπα ότι εάν η κλώσα φύγει από τα πουλιά της, κατεστράφησαν τα πουλιά της. Έτσι και η μάνα, όταν εγκαταλείπει τα παιδιά της γίνονται συμμορίες. Αυτές οι συμμορίες δεν σας ενοχλούν; Δεν τα αγαπάτε αυτά τα παιδιά; Έλεος πια! Γίνετε άνθρωποι, μανάδες θέλουμε. Εγώ δεν είπα τις γυναίκες κλώσες, είπα να είναι μάνες, παρομοίωση έκανα. Σου αρέσει εσένα αυτό που γίνεται; Με τα παιδάκια έξω και να τα κλείνουν σε φυλακές γιατί δεν έχουν μανάδες».

Για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη τοποθετήθηκε και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega πως «με μεγάλη έκπληξη άκουσα τις δηλώσεις του Μητροπολίτη ο οποίος ουσιαστικά προέτρεψε τις γυναίκες να μην εργάζονται αλλά να μένουν στο σπίτι  γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους, παρομοιάζοντας τες ως «κλώσες». Θέλω να πω ότι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολύπλευρος και αυτό το ξέρουμε πολύ καλά όλες οι γυναίκες. Οι γυναίκες σύζυγοι, οι γυναίκες μητέρες, οι γυναίκες εργαζόμενες, οι γυναίκες καριέρας, οι γυναίκες που καθημερινά αγωνιζόμαστε να ισορροπήσουμε τους ρόλους. Και η ισότητα δεν αποτελεί επιλογή αλλά ανάγκη, ώστε τέτοιου είδους απόψεις να πάψουν να υφίστανται και κανονικοποιούνται. Η εκκλησία η οποία όπως γνωρίζω πολύ καλά, αγκαλιάζει και αντιμετωπίζει ισότιμα ολόκληρη την κοινωνία και θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα δείξει αυτό το δρόμο».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Λευτέρης Ιωαννίδης ο οποίος σημείωσε «Σε μια σύγχρονη κοινωνία ο ρόλος των γυναικών πρέπει να είναι απόλυτα ισότιμος με αυτόν των ανδρών. Οι κοινωνίες αλλάζουν και εξελίσσονται με τα πάνω και τα κάτω τους, όμως τα στερεότυπα του παρελθόντος που τροφοδοτούσαν μια ‘σιωπηρή’ αλλά σκληρή καταπίεση δεν μπορούν να γίνονται πλέον αποδεκτά για κανέναν λόγο και δεν πρέπει να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα στο αίτημα τις ισότητας. Η αποδοχή δε της “ομορφιάς” δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για καμίας μορφής διάκριση και σε κανένα επίπεδο. Δεν ξέρω αν γίνεται κατανοητό ή όχι, αλλά αυτό το υπόβαθρο των διακρίσεων είναι που σε ένα βαθμό τροφοδοτεί και την βία κατά των γυναικών».

Μοιραστείτε την είδηση